Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

RAFALE: Η ιστορία και οι δυνατότητες του φονικού μαχητικού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το Dassault Rafale είναι ένα γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Dassault Aviation. Ακολουθεί το σχεδιασμό τύπου δέλτα «Δελταπτέρυγο» με πτερύγια ελιγμών (canards) και είναι δικινητήριο κάνοντας το ένα από τα πιο ευέλικτα και φονικά μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Ιστορία του RAFALE

Η γαλλική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1980 περιέγραψε μια σειρά από κριτήρια που έπρεπε να πληρούνται από την επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών και το Rafale ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους να εκπληρώσουν αυτά τα κριτήρια. Αυτές οι απαιτήσεις περιελάμβαναν την ικανότητα να λειτουργεί τόσο σε αποστολές αέρος-αέρος όσο και σε αποστολές αέρος-εδάφους, με υψηλά επίπεδα ελιγμών και με ικανότητα μεταφοράς όπλων για κάθε είδους αποστολή.

Εκτός από αυτές τις ανάγκες, η γαλλική κυβέρνηση χρειαζόταν ένα μαχητικό αεροπλάνο που θα ήταν απλό τόσο στη συντήρηση όσο και στην πτήση, καθώς και ένα αεροπλάνο που θα μπορούσε να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε αεροπλανοφόρα αλλά και σε συμβατικά αεροδρόμια.

Το Rafale είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία τεχνολογιών αιχμής, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν μια προηγμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και ένα ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA).

AESA RBE2 AA – Το ραντάρ των RAFALE

Τεχνολογία ραντάρ AESA και AESA GaN - NEMESIS HD
PHOTO By Tiraden – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56831683

Το ραντάρ AESA RBE2 AA του Rafale όχι μόνο επιτρέπει στο αεροσκάφος να ανιχνεύει και να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά δίνει επίσης στον πιλότο μια αυξημένη επίγνωση του περιβάλλοντος γύρω του.

Επιπλέον, το Rafale διαθέτει οθόνη τοποθετημένη στο κράνος (HMD), η οποία επιτρέπει στον πιλότο να στοχεύει και να πυροδοτεί όπλα χωρίς να κάνει τίποτα πιο περίπλοκο από το να κοιτάζει απλώς τον στόχο.

Το Ραντάρ AESA RBE2 προσφέρει σύμφωνα με την Thales:

 • Αναγνώριση και παρακολούθηση πολυάριθμων εναέριων στόχων και εμπλοκή πολλαπλών θαλάσσιων ή επίγειων στόχων σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
 • Δημιουργία τρισδιάστατων χαρτών σε πραγματικό χρόνο για παρακολούθηση του εδάφους
 • Χάρτες εδάφους πολύ υψηλής ανάλυσης για πλοήγηση και στόχευση των όπλων.
 • Εκτεταμένο βεληνεκές που διευκολύνει την ανίχνευση στόχων χαμηλής διατομής ραντάρ (RCS) και την πλήρη χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων όπως ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor.
 • Βελτιωμένη αξιοπιστία για φθηνότερο κόστος συντήρησης και κύκλου ζωής
 • Μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα κυματομορφής για απεικόνιση SAR (Synthetic Aperture Radar) και αυξημένη ανθεκτικότητα σε παρεμβολές (Jamming).

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Το Rafale είναι εξοπλισμένο με δύο κινητήρες Snecma M88, καθένας από τους οποίους συμβάλλει σημαντικά στη συνολική ισχύ του αεροσκάφους. Αυτοί οι κινητήρες είναι κατασκευασμένοι για να λειτουργούν σε κάθε είδους περιβάλλον και επιτρέπουν στο Rafale να επιτυγχάνει υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς την ανάγκη μετάκαυσης (Afterburner).

RAFALE: Η ιστορία και οι δυνατότητες του φονικού μαχητικού
Copyright Dassault Aviation

Είναι επίσης σχεδιασμένα να λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Επιπλέον, το Rafale διαθέτει υψηλή αναλογία ώσης προς βάρος, που του επιτρέπει να επιταχύνει γρήγορα και να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα ελιγμών.

Εκτός από το πυροβόλο των 30 χιλιοστών, η σουίτα όπλων αιχμής του Rafale διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο για να μεταφέρει μια ευρεία ποικιλία όπλων, όπως οι αέρος-αέρος MICA και Meteor καθώς και βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ ή/και με GPS.

Επιπλέον, το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με μια πλήρη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου (Spectra), το οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω.

Συμμετοχή του RAFALE σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Το Rafale έχει δει δράση σε μια σειρά από αποστολές μάχης, όπως η επέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011 στη Λιβύη, η συνεχιζόμενη επιχείρηση Chammal κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, το Rafale απέδειξε ότι είναι ένα εξαιρετικά ικανό και προσαρμόσιμο αεροσκάφος, το οποίο παράλληλα μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία μια μεγάλη γκάμα αποστολών.

RAFALE: Η ιστορία και οι δυνατότητες του φονικού μαχητικού
Photo by Thales

Όσον αφορά τη διεθνή του παρουσία, το Rafale έχει εξαχθεί στην Αίγυπτο, το Κατάρ, την Ινδία, την Κροατία, τα ΗΑΕ, την Ινδονησία και την Ελλάδα. Αν και δεν ήταν «best-seller» εξαρχής, από το 2020 και μετά όλο και περισσότερες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για τις F3R και F4 εκδόσεις του.

Το Dassault Rafale είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο και ικανό μαχητικό αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί για να αναλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ρόλων και αποστολών.

Οπλισμός των RAFALE

Το Rafale είναι εξοπλισμένο για να μεταφέρει μια μεγάλη ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, καθώς και ένα πυροβόλο των 30 χλστ.

RAFALE: Η ιστορία και οι δυνατότητες του φονικού μαχητικού
PHOTO: John Quine Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Πύραυλοι αέρος-αέρος:

 • MICA: Ένας πύραυλος αέρος-αέρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπλοκές μικρού και μεγάλου βεληνεκούς. Είναι εξοπλισμένο με υπέρυθρη (MICA IR) και ενεργή καθοδήγηση ραντάρ (MICA RF) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εναντίον αεροσκαφών όσο και εναντίον πυραύλων.
 • METEOR: Ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, κατευθυνόμενος από ραντάρ που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εμπλέκεται και να καταστρέφει αεροσκάφη με γρήγορη κίνηση, εξαιρετικά ευέλικτο σε αποστάσεις πέρα από την οπτική εμβέλεια (BVR).
 • MICA NG: Ένας νέος πύραυλος αέρος-αέρος που στοχεύει εχθρικά αεροσκάφη και UAV (μη επανδρωμένο εναέριο οχήματα) ενώ αποτελεί εξέλιξη του «απλού» MICA που αναφέρθηκε παραπάνω.

Πύραυλοι αέρος-εδάφους:

 • SCALP-EG: Ένας πύραυλος cruise μεγάλου βεληνεκούς, προσβολής σε βάθος (deep strike) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ένα ευρύ φάσμα στόχων, συμπεριλαμβανομένων βαρέως θωρακισμένων τοποθεσιών όπως αεροδρόμια, ναυτικές βάσεις και κέντρα διοίκησης και ελέγχου.
 • AASM HAMMER: Ένας πύραυλος αέρος-εδάφους υψηλής ακρίβειας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εμπλέκεται και να καταστρέφει ένα ευρύ φάσμα στόχων εδάφους, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, κτιρίων και άλλων κατασκευών.

Άλλα όπλα:

 • 30mm: Ένα πυροβόλο των 30mm που είναι ενσωματωμένο στην άτρακτο του Rafale, το όπλο έχει χωρητικότητα 125 βολών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εμπλοκή τόσο εναέριων όσο και επίγειων στόχων.
 • Καθοδηγούμενες με λέιζερ βόμβες: Κατευθυνόμενες βόμβες που χρησιμοποιούν σήμα λέιζερ για να οδηγήσουν με ακρίβεια τη βόμβα στον στόχο της.
 • GPS-guided bombs: Κατευθυνόμενες βόμβες που χρησιμοποιούν GPS για την ακριβή καθοδήγηση της βόμβας στον στόχο της.
 • Διάφορες βόμβες ελεύθερης πτώσης: Μη κατευθυνόμενες βόμβες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εμπλοκή μεγάλης ποικιλίας στόχων.
 • SPICE: Μια καθοδηγούμενη βόμβα GPS/INS (Global Positioning System/Inertial Navigation System) που χρησιμοποιεί ηλεκτρο-οπτικά και ανιχνευτές υπέρυθρων για να εντοπίσει και να επιτεθεί στον στόχο της με υψηλό επίπεδο ακρίβειας.

Spectra: Ηλεκτρονικός Πόλεμος του RAFALE

Σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW) είναι ένα απο τα αττού που διαθέτει το Dassault Rafale. Το υπερσύγχρονο σύστημα που διαθέτει έχει σχεδιαστεί για να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνολογίας αιχμής και προηγμένης μηχανικής.

Η δυνατότητα ανίχνευσης μεγάλης εμβέλειας, η αναγνώριση και ο ακριβής εντοπισμός των υπέρυθρων, ηλεκτρομαγνητικών και λέιζερ απειλών, παρέχονται από την ενσωματωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου των RAFALE που είναι γνωστή ως SPECTRA.

Rafale
Photo by Ronnie Macdonald

Σύμφωνα με την MBDA και Thales, το σύστημα ενσωματώνει δέκτες προειδοποίησης ραντάρ, προειδοποίησης λέιζερ και προειδοποίησης πυραύλων με σκοπό την ανίχνευση απειλών. Για τους σκοπούς της αντιμετώπισης απειλών, το σύστημα περιλαμβάνει έναν παρεμβολέα ραντάρ σε σειρά φάσης και έναν διανομέα δόλωμα.

Επιπλέον, διαθέτει μια εξειδικευμένη μονάδα διαχείρισης που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων αντίδρασης.

Το σύστημα προειδοποίησης πυραύλων DDM-NG (τεχνολογίας IR), αποτελεί μια μοναδική μονάδα διαχείρισης για την αξιολόγηση του επιπέδου της κάθε απειλής και βοηθά στο να προχωρήσει ο πιλότος σε πιο αποτελεσματική χρήση των αντιμέτρων.

Το Spectra είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία άλλων αμυντικών δυνατοτήτων και αισθητήρων εκτός από τις πολύ ισχυρές δυνατότητές του Jammer (παρεμβολέα).

Συνοψίζοντας, το RAFALE είναι εξοπλισμένο με μια πλήρη και ενσωματωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου χάρη στο Spectra που αποτελεί ένα από τα καλύτερα συστήματα του είδους παγκοσμίως. Ο εξοπλισμός των RAFALE με το SPECTRA αυξάνει κατακόρυφα την επιβιωσιμότητα των μαχητικών εν καιρό πολεμικών επιχειρήσεων.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα