Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
23.9 C
Athens

Rafale F4/F5: Το μέλλον των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μπορεί το Rafale F3R να είναι ένα αξιόλογο αεροσκάφος όμως η Dassault ήδη ξεκίνησε τις διαδικασίες για τις εκδόσεις Rafale F4 και Rafale F5. Με την έκδοση F4, το Rafale, κυρίως μέσω αναβαθμίσεων στο λογισμικό αλλά και με νέο εξοπλισμό, θα αποκτήσει νέες δυνατότητες ενώ στην έκδοση F5 υπάρχουν ισχυρισμοί πως οι δυνατότητές τους θα φτάνουν επίπεδα μαχητικού 5ης και 6ης γενιάς.

Το παρόν με το Rafale F3R

Το Rafale F3R αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη του αεροσκάφους. Παρουσιάστηκε ως προηγμένη έκδοση των προκατόχων της, η παραλλαγή F3R έφερε ουσιαστικές βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οπλικά συστήματα και τη συνολική απόδοση. Οι βασικές βελτιώσεις περιελάμβαναν την ενσωμάτωση του πυραύλου αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor και του ραντάρ Thales RBE2 AESA, παρέχοντας απαράμιλλες δυνατότητες μάχης αέρος-αέρος. Επιπλέον, τα βελτιωμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου του F3R και η αμυντική σουίτα SPECTRA εξασφάλισαν ανώτερη ικανότητα επιβίωσης σε εχθρικά περιβάλλοντα.

Rafale F4/F5: Το μέλλον των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας
Πηγή φωτογραφίας: Dassault Aviation

Πηγαίνοντας στο Rafale F4

Το Dassault Rafale F4 είναι μια σημαντική αναβάθμιση της σειράς μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη αυτού του αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων. Η αναβάθμιση του F4 χωρίζεται σε δύο φάσεις: F4.1 και F4.2, καθεμία από τις οποίες φέρνει ξεχωριστές βελτιώσεις στις δυνατότητες του αεροσκάφους.

Το επίπεδο F4.1, μια κομβική αναβάθμιση της σειράς Rafale, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στις δυνατότητες του αεροσκάφους. Αυτή η αναβάθμιση, μέρος ενός προγράμματος συνεχούς ανάπτυξης, διασφαλίζει την προσαρμοστικότητα του Rafale στις εξελισσόμενες επιχειρησιακές ανάγκες. Τον Μάρτιο του 2023, το πρότυπο F4.1 πιστοποιήθηκε επίσημα από την DGA, την υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Γαλλίας, γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα στην τεχνολογική ικανότητα του αεροσκάφους.

Κεντρικό στοιχείο της αναβάθμισης F4.1 είναι η ενσωμάτωση προηγμένου εξοπλισμού και όπλων, ενισχύοντας την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Rafale. Μια αξιοσημείωτη προσθήκη είναι το νέο υπέρυθρο σύστημα αναζήτησης και παρακολούθησης (IRST) για το Front Sector Optronics, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες ανίχνευσης και αναγνώρισης παθητικού στόχου του αεροσκάφους, ειδικά έναντι στόχων χαμηλής υπογραφής ραντάρ.

Η αναβάθμιση του ραντάρ RBE2 AESA με νέες λειτουργίες SAR (Synthetic Aperture Radar) και GMTI/T ( Ground Mobile Target Indication and Tracking) βελτιώνει σημαντικά τις δυνατότητες του ραντάρ ανεξαρτήτως καιρού, σε μεγάλη εμβέλεια και στην ανίχνευση και παρακολούθηση στόχων εδάφους. Αυτές οι βελτιώσεις συμπληρώνονται από βελτιώσεις στις δυνατότητες δικτυοκεντρικής μάχης, αυξάνοντας τις δυνατότητες ανίχνευσης, παρακολούθησης και εμπλοκής.

Επιπλέον, το F4.1 Standard ενσωματώνει το σκοπευτικό επί κράνους SCORPION της Thales, εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάνει χρήση των TARGO II της Elbit και μεγαλύτερες, υψηλής ανάλυσης οθόνες στο πιλοτήριο, απλοποιώντας τον προσδιορισμό και την απόκτηση στόχου.

Η επέκταση της οικογένειας HAMMER για να περιλαμβάνει παραλλαγές 1000 kg προσφέρει στο Rafale βελτιωμένες δυνατότητες stand-off έναντι μεγαλύτερων ή θωρακισμένων στόχων, διατηρώντας το πλεονέκτημά του σε σενάρια πολλαπλών στόχων. Η ενσωμάτωση του πυραύλου αέρος-αέρος MICA NG και ένας νέος ψηφιακός παρεμβολέας για τη σουίτα SPECTRA αποτελούν επίσης μέρος του οδικού χάρτη του F4.1.

Rafale F4/F5: Το μέλλον των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας
Photo By Alan Wilson from Peterborough, Cambs, UK – Dassault Rafale C ‘138 / 30-GQ’, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86027747

Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση εξελιγμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την επιβίωση και την αποτελεσματικότητα του αεροσκάφους έναντι των μελλοντικών απειλών, διασφαλίζοντας τη συνεχή κυριαρχία του στους ουρανούς.

Το Rafale F4.2, που έχει προγραμματιστεί για την τελική πρόκριση το 2025, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο, βασισμένη στις δυνατότητες που εισάγονται στο πρότυπο F4.1.

Βασικά χαρακτηριστικά που ενδέχεται να συμπεριληφθούν στην αναβάθμιση του F4.2 είναι περαιτέρω εξελίξεις στις δυνατότητες δικτυοκεντρικού πολέμου, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικό συντονισμό σε σχηματισμούς πολλαπλών αεροσκαφών για αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

Επιπλέον, το πρότυπο F4.2 αναμένεται να επεκτείνει τις δυνατότητες πυρομαχικών του Rafale, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας μεταφοράς νέων και προηγμένων όπλων. Ίσως δούμε την ενσωμάτωση όπλων σαν τους FC/ASW και πυραύλων αντιραντάρ, αν και είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει μετά την έλευση του Rafale F5.

Η ενσωμάτωση νέων ραδιοφωνικών και δορυφορικών επικοινωνιών θα ενισχύσει περαιτέρω τα συστήματα επικοινωνίας του αεροσκάφους. Αυτές οι βελτιώσεις, σε συνδυασμό με συνεχείς βελτιώσεις στον ηλεκτρονικό πόλεμο, την προστασία στον κυβερνοχώρο και τις προσομοιώσεις εκπαίδευσης, θα εξασφαλίσουν ότι το Rafale θα παραμείνει ένα ικανό μαχητικό πολλαπλών ρόλων.

Το Rafale F4.2, επομένως, δεν είναι απλώς μια σταδιακή αναβάθμιση, αλλά ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός, προετοιμάζοντας την πλατφόρμα για την ενδεχόμενη μετάβαση στο πιο προηγμένο πρότυπο F5.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα Rafale F3R θα μπορούν να αναβαθμιστούν στα πρότυπα των Rafale F4.1/F4.2. Αν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι το ίδιο με αεροσκάφη που θα έχουν βγει μόλις από την γραμμή παραγωγής, η αναβάθμισή τους θα είναι σίγουρα σημαντική.

Φτάνοντας στην 5η γενιά αεροσκαφών

Το πρότυπο Rafale F5, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία γύρω στο 2035, αντιπροσωπεύει μια μεταμορφωτική αναβάθμιση, ωθώντας το προς τις δυνατότητες των αεροσκαφών 5ης και κάποιοι υποστηρίζουν 6ης γενιάς.

Αυτή η αναβάθμιση πρόκειται να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών όπως ο υπερηχητικός πυρηνικός πύραυλος ASN4G, που αντικαθιστά τον τρέχοντα ASMPA-Re, και νέους πυραύλους cruise και κατά πλοίων από τo γαλλο-βρετανικά πρόγραμμα FC/ASW. Επιπλέον, το πρότυπο F5 θα διαθέτει βλήματα αντιραντάρ, δίνοντας στο Rafale την ικανότητα προσβολής συστημάτων αεράμυνας. Η ικανότητα αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί και στα Rafale F4.2 όπως αναφέρθηκε και πριν.

Μια βασική πτυχή της αναβάθμισης του F5 είναι η εστίασή στις δυνατότητες συνεργασίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η έκδοση F5 αναμένεται να ελέγχει drones, όπως αυτά που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος SCAF. Αυτά τα UAV/UCAV θα επεκτείνουν σημαντικά το εύρος ανίχνευσης και εμπλοκής του αεροσκάφους, φέροντας διάφορους αισθητήρες και όπλα.

Αυτή η ικανότητα ευθυγραμμίζει το Rafale F5 στενά με την αναδυόμενη ιδέα των μαχητικών 6ης γενιάς, τα οποία δίνουν έμφαση στον δικτυοκεντρικό πόλεμο, το προηγμένο stealth και τα μη επανδρωμένα συστήματα. Η ανάπτυξη του προτύπου F5, αν και πολύπλοκη και πιθανώς το πιο ακριβό στάδιο στην ιστορία του Rafale, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του αεροσκάφους ως αξιόμαχο για τα επόμενα χρόνια.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Ρωσία πλησιάζει στην υπογραφή μεγάλης διακρατικής συνθήκης με το Ιράν, λέει ο Σοϊγκού

Η Ρωσία βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση μιας...

Σηκώθηκε και έφυγε ο Σύρος ΥΠΕΞ την ώρα που μιλούσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν

Επεισόδιο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας έλαβε χώρα στην σύνοδο...

Ο Γκάλαντ απαντά στο “Μόνο μιλάς” και ξεκαθαρίζει ότι έρχεται εισβολή Ισραήλ στον Λίβανο

Μιλώντας σε εφέδρους της Ταξιαρχίας Oded του ισραηλινού στρατού...

Διαβάστε επίσης

ΤΟΥΡΚΙΚΑ S-400 [ΣΜΥΡΝΗ] ΕΝΑΝΤΙΟΝ 4 MIRAGE 2000-5 [SCALP-EG]

Στο σεναριο το συστημα λειτουργει αυτονομα με steady...

Mercedes-Benz: Παρουσίαση Unimog U5000 και G-class (LAPV) στην DEFEA 2023

Στο σημερινό άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στα οχήματα...

C-27J: Ο «Σπαρτιάτης» της Πολεμικής Αεροπορίας

Ένα από τα σημαντικότερα μέσα στην διάθεση της Πολεμικής...

KF-51 Panther και EMBT: Το μέλλον των ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης

Στην Eurosatory 2022, Rheinmetall και KNDS, κοινοπραξία KMW και...

AAV-7 | Ερωταπαντήσεις για την προοπτική ένταξης του στον ΕΣ

Στο άρθρο αυτό θα κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση για...

F-35 MADL / LINK 16: Η πραγματική διάσταση της «Συνεργατικής εμπλοκής» με τα RAFALE

Σε πρόσφατη δήλωση του Eric Trappier, Προέδρου της Dassault...

Παρατηρώντας την Τουρκική ναυτική βάση αποβατικών στην Φώκαια

Καμία θέση αντιαεροπορικών συστημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει στην...

Σύστημα OPAL: Η Ισραηλινή λύση για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Το OPAL (Operational Avionics Layer) είναι ένα σύστημα το...

Εξελίξεις