Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Φρεγάτες FDI HN: Οι σύγχρονες «τριήρεις» του Πολεμικού Ναυτικού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η αγορά των φρεγατών FDI / FDI HN, πλέον κλάσης «Κίμων», είναι από τις πιο σημαντικές προσθήκες στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Μετά από χρόνια απραξίας, είναι η πρώτη ανανέωση του βλέπει το Πολεμικό Ναυτικό στις κύριες μονάδες επιφανείας, επιτρέποντας πλέον σε κάποιες τουλάχιστον από τις «γερασμένες» φρεγάτες κλάσης «Έλλη» να αποσυρθούν.

Το πρόγραμμα Frégate de Taille Intermédiaire (FTI)

Το πρόγραμμα των FDI, τότε FTI, ξεκίνησε πριν περίπου 10 χρόνια με την ανάγκη του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού για έναν αριθμό φρεγατών «μεσαίου μεγέθους» το οποίο θα απέδιδε έναν αριθμό, 5 για την ακρίβεια, φρεγατών οι οποίες θα συμπλήρωναν τα αντιτορπιλικά Horizon και τις μεγαλύτερες φρεγάτες FREMM.

Οι συνομιλίες και η Ελληνική αγορά

Η αγορά των πλοίων από την Ελλάδα δεν έγινε άμεσα, όπως και παράδειγμα είδαμε με την αγορά των Rafale, αλλά οι συνομιλίες με την γαλλική πλευρά πηγαίνουν πίσω 4 χρόνια, το 2019. Αυτό βέβαια είναι χωρίς να υπολογίσουμε και το πόσο κοντά φτάσαμε στην αγορά των φρεγατών FREMM πάλι από την Γαλλία.

Για την αγορά των FDI HN δεν έγινε ακριβώς διαγωνισμός κατά τον οποίο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις αλλά κάτι που μπορεί να περιγραφεί πιο εύκολα ως «ανταγωνιστικός διάλογος».

FDI: Οι σύγχρονες «τριήρεις» του Πολεμικού Ναυτικού
Photo by Naval Group

Σε αυτόν, μαζί με τις FDI, συμμετήχαν οι MMSC/HF2 της Lockheed Martin, πέριπου από την ίδια χρονική περίοδο, οι Sigma 11515 της Damen, οι F110 της Navantia, οι FREMM GP της Fincantieri, οι AH140 της Babcock και οι MEKO A200 της TKMS.

Εν τέλει, από την διαδικασία αυτή νικήτρια αναδήχθηκε η Naval Group με τις FDI HN ενώ η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ολοκληρώθηκε στις 24/03/2022 με την υπογραφή των συμβάσεων.

Η διαμόρφωση των φρεγατών

Η διαμόρφωση των φρεγατών ήταν βασικής σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό η οποία μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «γενικού ρόλο με αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής». Αυτό μπορούμε να πούμε ότι σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε όντας εξοπλισμένη με έως 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας Aster-30 Block 1, το σταθερών διατάξεων AESA ραντάρ Sea Fire ενώ εγκαταστάθηκε και το πυραυλικό σύστημα άμυνας σημείου RAM.

FDI: Οι σύγχρονες «τριήρεις» του Πολεμικού Ναυτικού
Photo by Naval Group

Παράλληλα, η FDI μπορεί να θεωρηθεί αρκετά καλά εξοπλισμένη για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις έχοντας ένα από τα ικανότερα σόναρ μεταβλητού βάθους, το Captas-4C, ενώ στην τρόπιδα του πλοίου εγκαταστάθηκε το Kingklip Mk2. Παράλληλα, η δυνητική χρήση ελικοπτέρων MH-60R από αυτές, μαζί με τις τορπίλες MU-90 και τα αντίμετρα τορπιλών ολοκληρώνουν τον εξοπλισμό για ASW αποστολές παρά την απουσία ηλεκτρικής πρόωσης.

Ο οπλισμός του πλοίου ολοκληρώνεται από το πυροβόλο 76 χιλιοστών OTO Melara Multi-Feed, 2 τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Narwhal 20 χιλιοστών.

Ο διαχωρισμός σε Standard 1 και Standard 2

Πρέπει να αναφερθεί ότι τα πλοία δεν θα έρθουν εξ αρχής με όλον τους τον εξοπλισμό. Για λόγους μάλλον ταχύτερων παραδώσεων αποφασίστηκε τα πρώτα δύο πλοία την κλάσης να είναι της «Γαλλικής διαμόρφωσης» ή αλλιώς Standard 1 από τα οποία δηλαδή θα λείπουν τα 16 από τα 32 κελιά εκτόξευσης Aster-30, το σύστημα RAM και τα αντίμετρα κατά εναέριων απειλών.

Αυτό θα αλλάξει περίπου 2 χρόνια μετά τις παραδόσεις των δύο πρώτων πλοίων με την έξτρα εξοπλισμό να παραδίδεται στην Ελλάδα και την εγκατάστασή του να γίνεται εδώ. Ένα ακόμα σύστημα του σκάφους που μάλλον θα εγκατασταθεί σε δεύτερο χρόνο θα είναι το ECM.

Το ραντάρ Sea Fire

Το ραντάρ Sea Fire που εξοπλίζει τις FDI είναι ο κύριος αισθητήρας του πλοίου, αναλαμβάνει τόσο την έρευνα, για στόχους σε επιφάνεια και αέρα, αλλά και την εμπλοκή με τον στόχου. Είναι ικανό να ιχνηλατεί έως 800 πιθανούς στόχους και παράλληλα να εμπλέκεται ταυτόχρονα με αριθμό αυτών. Η εμβέλειά του υπολογίζεται στα 300 χιλιόμετρα.

Οι πύραυλοι Aster-30

Το βασικό όπλο αεράμυνας των πλοίων είναι οι Aster-30 Block 1. Έχουν μέγιστο βεληνεκές 120 χιλιομέτρων, «ταβάνι εμπλοκής» τα 20 χιλιόμετρα ενώ για την καθοδήγησή τους λαμβάνουν δεδομένα τόσο από το πλοίο αλλά και από τoν δικό τους ερευνητή ραντάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφού μιλάμε για την έκδοση Block 1, οι FDI έχουν και αντιβαλλιστικές ικανότητες μιας και ο πύραυλος αυτός είναι ικανός να καταρίψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBM).

Οι αντιπλοϊκοί MM40 Exocet Block 3c

Είναι η τελευταία και πιο σύγχρονη έκδοση των γνωστών αντιπλοϊκών της MBDA. Στην έκδοση αυτή εγκαταστάθηκε νέος ερευνητής RF ενώ ικάζεται να έχει και καλύτερες επιδόσεις σε περιβάλλον παρεμβολών. Η εμβέλεια του πυραύλου μάλλον ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα.

Η σημασία των FDI «Κίμων» για το Πολεμικό Ναυτικό

Με την αγορά των φρεγατών κλάσης «Κίμων» το Πολεμικό Ναυτικό σίγουρα «άλλαξε εποχή» κάνοντας ένα τεχνολογικό άλμα 2 περίπου δεκαετιών. Θα έχει πλέον στην διάθεσή του 3 ή 4, αν εξασκιθεί η προαίρεση μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου, φρεγάτες με ικανότητες αεράμυνας περιοχής, οι οποίες παράλληλα θα ενσωματώνουν πολλές νέες τεχνολογίες σχετικές με την διαχείρηση δεδομένων, την κυβερνοασφάλεια και σε άλλους τομείς.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδει του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα