Κάποια συστήματα στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν γίνει διάσημα. Ένα από αυτά είναι σίγουρα οι πύραυλοι cruise SCALP-EG που εξοπλίζουν τα Mirage 2000-5 και τα Rafale F3R.
Πώς φτάσαμε στους SCALP-EG και Storm Shadow
Η αρχή της ανάπτυξης των SCALP-EG έγινε με το πρόγραμμα APACHE AP το 1983. Στο πρόγραμμα αυτό, αρχικά μέλη ήταν η Γαλλία και η Γερμανία με την τελευταία να εγκαταλείπει το πρόγραμμα το 1988.

Αρχικά, ο APACHE AP ήταν εξοπλισμένος με μία κεφαλή διασποράς βομβιδίων για την καταστροφή αεροδιαδρόμων και είχε εμβέλεια 140 χιλιομέτρων.
Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία απέρριψε αρκετές διαμορφώσεις του APACHE και κατέληξε στον SCALP-EG. Ουσιαστικά, ένας APACHE AP τροποποιημένος με υψηλής εκρηκτικότητας και διατρητικές πολεμικές κεφαλές.
Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκτησε τους SCALP-EG ως Storm Shadow το 1995-96 ως μία τροποποιημένη έκδοση του πρώτου, από την BAE Systems. Οι διαφορές μεταξύ των δύο περιορίζονται στο κομμάτι του λογισμικού.
Παράλληλα, υπάρχει άλλη μια έκδοση των SCALP/Storm Shadow, οι Black Shaheen. Είναι ουσιαστικά μια εξαγωγική έκδοση, για τα Mirage των ΗΑΕ.
Η λειτουργία του SCALP-EG
Μετά την άφεσή του από το αεροσκάφος-φορέα, ο SCALP κατεβαίνει σε αρκετά χαμηλό υψόμετρο για να αποφύγει τα εχθρικά ραντάρ. Κατά την πτήση του, ουσιαστικά “αγκαλιάζει” το έδαφος αξιοποιώντας τεχνολογία χαρτογράφησης του εδάφους (TERPROM). Παράλληλα, χρησιμοποιεί GPS και αδρανιακό σύστημα πλοήγησης (INS).
Στην τελική φάση, αμέσως πριν το πλήγμα στον στόχο, ο SCALP ανεβαίνει σε ένα “μεσαίο υψόμετρο” (pop-up) και χρησιμοποιεί τον αισθητήρα υπερύθρων (IIR) για να “ταιριάξει“ αυτό που βλέπει μπροστά του, με την φωτογραφία του στόχου που έχει στην μνήμη του.
Οι SCALP-EG στην Πολεμική Αεροπορία
Οι SCALP-EG ήρθαν στην Ελλάδα με την προμήθεια των Mirage 2000-5. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, έχουν εμβέλεια περίπου 300 χιλιομέτρων (250-300χλμ) και φέρουν πολεμική κεφαλή BROACH βάρους 120 κιλών.
Είναι ικανοί να πλήξουν στρατηγικούς στόχους όπως κέντρα διοίκησης, ακόμα και αυτά που είναι καλά οχυρωμένα στο έδαφος. Παράλληλα, μπορεί να πλήξει γέφυρες, ελλιμενισμένα πλοία, υποδομές ναυστάθμων και αεροπορικών βάσεων.
Οι SCALP-EG/Storm Shadow σε πολεμικής επιχειρήσεις
Η πρώτη χρήση του όπλου έγινε το 2003 στον Πόλεμο του Ιράκ από την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF), όταν ακόμα ο Storm Shadow ήταν, θεωρητικά, σε φάση δοκιμών.
Έπειτα, έγινε χρήση του στον εμφύλιο στη Λιβύη το 2011. Στόχοι του τότε ήταν η αεροπορική βάση στην Al Jufra αλλά και οχυρωμένες θέσης στην Σύρτη.
Παράλληλα, το 2015, 2016, 2018 και 2021 SCALP-EG/Storm Shadow έγινε ενάντια του ISIS στο Ιράκ και στην Συρία.
Τέλος, χρήση του Storm Shadow έχει γίνει και από την Σαουδική Αραβία σε πλήγματα στην Υεμένη.

Μια ματιά στο μέλλον
Μπορεί οι SCALP-EG να είναι δοκιμασμένα και αξιόπιστα όπλα όμως όπως είναι φυσικό δεν είναι τα πιο σύγχρονα. Ήδη από το 2017, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της MBDA έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα για την αντικατάσταση των SCALP–EG/Storm Shadow.
Το πρόγραμμα αυτό με το όνομα FC/ASW (Future Cruise/Anti-Ship Weapon). Στόχος είναι μέχρι το 2030 να ξεκινήσει την αντικατάσταση των αεροεκτοξευόμενων Scalp-EG/Storm Shadow αλλά και των αντιπλοϊκών Harpoon και Exocet.
Είναι σίγουρα ένα πρόγραμμα που πρέπει να κοιτάμε από κοντά αφού οι SCALP και Exocet είναι βασικά όπλα του οπλοστασίου μας. Τέλος, θα ήταν ιδανικό σενάριο να κυνηγήσουμε συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό.
Πείτε μας την γνώμη σας!
Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.