Εκτός των κορυφαίων πυραύλων Meteor, οι πύραυλοι αέρος-αέρος MICA RF/IR αποτελούν βασικό όπλο των Rafale και των Mirage 2000-5. Είναι μια οικογένεια πυραύλων που αποτελείται από 2 πυραύλους, ένα που έχει ερευνητή υπερύθρων, όπως για παράδειγμα ο AIM-2000 IRIS-T και έναν που έχει ενεργό ερευνητή ραντάρ όπως ο AIM-120 AMRAAM.
Η ανάπτυξη των πυραύλων
Οι MICA, στα γαλλικά Missile d’Interception, de Combat et d’Auto-défense, είναι μια οικογένεια πυραύλων σχεδιασμένη για να αντιμετωπίζει απειλές τόσο σε αποστάσεις πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR) αλλά και σε κοντινές αποστάσεις, εντός τους του οπτικού ορίζοντα (WVR).
Η ανάπτυξή τους είχε ξεκινήσει το 1982 από την Γαλλική Matra, πλέον την παραγωγή τους έχει αναλάβει η MBDA France. Οι πρώτες δοκιμές του πυραύλου έγιναν το 1991 και πέντε χρόνια αργότερα, το 1996, μπήκε σε υπηρεσία με την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Αντικατέστησε τόσο τους Matra Magic II αλλά και τους Super 530 και αποτέλεσε από τότε βασικό κομμάτι του οπλισμού των Rafale και Mirage 2000-5.

Η εμβέλεια και των δύο εκδόσεων του πυραύλου υπολογίζεται περίπου στα 60 χιλιόμετρα, έχουν το ίδιο «κύριο σώμα», ο πυραυλοκινητήρας κάνει χρήση στερεού καυσίμου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι MICA αξιοποιούν τεχνολογία thrust vectoring (μεταβολή διεύθυνσης της ώσης) το οποίο του δίνει βελτιωμένες ικανότητες ελιγμών.
Παράλληλα, για την καθοδήγηση του πυραύλου, εκτός της κεφαλής υπερύθρων και του ερευνητή ραντάρ στην κάθε έκδοση, χρησιμοποιείται αδρανιακό σύστημα πλοήγησης (INS) και ζεύξη δεδομένων (datalink).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο MICA μπορεί να εκτοξευθεί εναντίον απειλών σε όλο το εύρος των 360 μοιρών γύρω από το αεροσκάφος ενώ το «κλείδωμα» του στόχου μπορεί να γίνει και μετά την βολή του πυραύλου (Lock-On-After-Launch).
MICA NG (Next-Generation)
Για να ανταπεξέλθει όμως ο MICA στις νέες απειλές, η MBDA βρίσκεται στην ανάπτυξη των MICA NG οι οποίοι αποτελούν την νέα γενιά των πυραύλων MICA. Ενσωματώνουν νέα μικρότερα σε μέγεθος ηλεκτρονικά, τα οποία σε συνδυασμό με το νέο σύστημα προώθησης αυξάνουν την εμβέλεια του πυραύλου περίπου κατά 30% (μπορεί και παραπάνω).
Όπως και η προηγούμενη γενιά των πυραύλων, έτσι και οι MICA NG θα έχουν δύο εκδόσεις, MICA RF NG και MICA IR NG. Ο MICA RF NG θα εξοπλιστεί με νέο ενεργό ερευνητή ραντάρ τεχνολογίας AESA, το οποίο θα βελτιώσει αρκετά την αξιοπιστία του πυραύλου απέναντι σε απειλές με χαμηλή διατομή ραντάρ (RCS).
Ομοίως, ο MICA IR NG θα ενσωματώνει νεότερο ερευνητή υπερύθρων, μεγαλύτερης ευαισθησίας και με βελτιώσεις στον τομέα της αποφυγής αντιμέτρων όπως τα flares (IRCCM). Τέλος, φαίνεται πως θα έχει και καλύτερες επιδόσεις απέναντι σε UAV και απειλές με χαμηλή διατομή ραντάρ.
Εδάφους-αέρος VL MICA
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς οι ίδιοι πύραυλοι που εξοπλίζουν τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται και στο αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους-αέρος, μικρής εμβέλειας VL-MICA, τόσο στην χερσαία τους έκδοση αλλά και στην ναυτική έκδοση του συστήματος. Με την χρήση των «απλών» MICA η εμβέλεια του συστήματος υπολογίζεται περίπου στα 20 χιλιόμετρα ενώ με τους MICA NG ίσως αυτή υπερβαίνει τα 40 χιλιόμετρα.
Οι MICA στην Πολεμική Αεροπορία
Η έλευση των MICA στην Πολεμική Αεροπορία έγινε με την αγορά των Mirage 2000-5, όντως το ικανότερο όπλο αέρος-αέρος στην διάθεση των αεροσκαφών αυτών. Από την άλλη, τα Mirage 2000 EGM/BGM, παρέμειναν περιορισμένα στην χρήση των παλαιώτερων Matra Magic II.

Έπειτα, μαζί με την προμήθεια των Rafale η Ελλάδα φαίνεται επίσης να προμηθεύτηκε τόσο αριθμό πυραύλων MICA αλλά και να τοποθέτησε παραγγελία για τους MICA NG.
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD