SPICE 1000 / 2000: Οι ικανότητες του πιθανού έξυπνου kit της Πολεμικής Αεροπορίας

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται πως θα αποκτήσει τις συλλογές μετατροπής SPICE της Rafael. Οι SPICE λειτουργούν σαν πρόσθετα kit που “κουμπώνουν” πάνω στις βόμβες 1.000 και 2.000 λιβρών.

Το πρόβλημα που έρχονται να λύσουν οι SPICE

Πλέον βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου αποστολές κρούσης με “χαζές” βόμβες είναι αυτοκτονικό. Το βλέπουμε και στην Ουκρανία, με αεροσκάφη οπλισμένα με FAB πετάνε σε σημεία που τα εκθέτουν στον κίνδυνο των MANPADS για να εκτελέσουν τις αποστολές κρούσης.

Έτσι, πρέπει να μπορούμε να οπλίσουμε τα αεροσκάφη μας με όπλα που μπορούν να πλήξουν τον στόχο με ακρίβεια, από ασφαλή απόσταση ακόμα σε συνθήκες παρεμβολών π.χ. GPS jamming.

SPICE 1000 / 2000: Οι ικανότητες του πιθανού έξυπνου kit της Πολεμικής Αεροπορίας
Photo By MathKnight – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1994484

Οι ικανότητες των SPICE 1000/2000

Οι SPICE ενσωματώνουν ηλεκτροπτικό ερευνητή (Ε/Ο) με δυνατότητα να “ταιριάζει” την εικόνα που έχει στην μνήμη του με τον στόχο στο έδαφος. Η ικανότητα αυτή έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι η μεγάλη του ακρίβεια (3m CEP) αλλά και η ικανότητα να λειτουργεί σε περιβάλλον κορεσμένο από παρεμβολές.

Οι SPICE παράλληλα λύνουν και το πρόβλημα του δραστικού βεληνεκούς. Με την ικανότητα που το δίνει το κιτ ανεμοπορίας να διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις και σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ακρίβεια, οι SPICE 1000 έχουν μέγιστη εμβέλεια 125 χιλιομέτρων και οι SPICE 2000 60 χιλιομέτρων.

SPICE 1000 / 2000: Οι ικανότητες του πιθανού έξυπνου kit της Πολεμικής Αεροπορίας
Photo By Udayblr – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38476246

Οι SPICE για τα ελληνικά δεδομένα

Η απόκτηση των συλλογών αυτών θα βελτιώσει αρκετά τις ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμαέξυπνων” όπλων στη διάθεση της ΠΑ τόσο για την καλύτερη απόδοση στις αποστολές αλλά και για την ασφάλεια των ίδιων των αεροσκαφών.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Copyright: Απαγορεύετε η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Πρόσφατα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μετά από ενέδρα

Ένα όχημα που μετέφερε στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης...

Κλοπή Merkava από στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Σε μια παράξενη είδηση, ένα εκτός υπηρεσίας άρμα μάχης...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

X-47B: Το μέλλον των UAV και η διαβάθμιση γύρω από το πρόγραμμα των ΗΠΑ

Το πρόγραμμα UCAS-D που οδήγησε στο μη επανδρωμένο X-47B...

AH-64 v6: Τα “Echo” πάνε σε νέο επίπεδο

AH-64 ApacheΤο "Apache" αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά,...