Ένα από τα πιο σημαντικά αντιαρματικά συστήματα πάνω στα οποία βασίζεται ο Ελληνικός Στρατός είναι το γαλλικής προέλευσης MILAN. Τα MILAN έχουν πάνω από μισό αιώνα στην «αγορά» των αντιαρματικών συστημάτων, κατά την οποία χρονική περίοδο αποκτήθηκαν από πολλούς χρήστες και αναπτύχθηκαν διάφορες εκδόσεις.
Η ανάπτυξη του MILAN
Η ανάπτυξη του συστήματος ξεκίνησε την δεκαετία του ’60 ως κοινή προσπάθεια της Γαλλίας και της Δυτικής Γερμανίας. Το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά «έτρεχε» από την γαλλογερμανική κοινοπραξία Euromissile και τα πρώτα συστήματα άρχισαν να μπαίνουν σε υπηρεσία το 1972, περίπου μια δεκαετία μετά την αρχή της ανάπτυξής του.

Παρομοίως με άλλα αντιαρματικά συστήματα, το MILAN χωρίζεται σε δύο μέρη, το τρίποδο-εκτοξευτή οποίος ενσωματώνει και τα οπτικά/θερμικά και τον πύραυλο, αποθηκευμένο στο κάνιστρό του.
Πρέπει να αναφερθεί ότι το MILAN αξιοποιεί καθοδήγηση τύπου SACLOS (Semi-automatic command to line of sight), κατά την οποία το ο χειριστής κατευθύνει τον πύραυλο μέσω του καλωδίου (wire guided).
Οι εκδόσεις του συστήματος
Μαζί με τους TOW, τα MILAN μπορούν θεωρηθούν από τα πιο επιτυχημένα αντιαρματικά συστήματα, έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές συγκρούσεις και από πολλούς χρήστες, πράγμα που οδήγησε στην ανάπτυξη διαφορετικών εκδόσεων. Αυτές είναι οι εξής:
- MILAN ή MILAN 1: Η βασική έκδοση του πυραύλου.
- MILAN 2: Η πρώτη αναβάθμιση του συστήματος η οποία ήρθε ως την αξιοποίηση πυραύλου μεγαλύτερης διαμέτρου, 115 αντί για 103 χιλιοστά, χάρις στην οποία μπορούσε να διαπεράσει θωράκιση μεγαλύτερου πάχους (550 χιλιοστά RHA).
- MILAN 2T: Αναβάθμιση η οποία στοχεύει στην καλύτερη αντιμετώπιση των Σοβιετικών αρμάτων, εγκαταστάθηκε αντιαρματική κεφαλή τύπου tandem στην θέση της HEAT των προηγούμενων εκδόσεων ώστε να μπορεί να διαπεράσει με αντιδραστική θωράκιση (ERA), έτσι έγινε ικανό να διαπεράσει 900 χιλιοστά RHA.
- MILAN 3: Αξιοποιεί τις ίδιες βελτιώσεις με τα MILAN 2T, έχοντας όμως πύραυλο μεγαλύτερης διαμέτρου, 125 χιλιοστών, έτσι είναι ικανό να διαπεράσει πάνω από 1.000 χιλιοστά RHA, παράλληλα, εγκαταστάθηκε διαφορετικός, υπέρυθρος, λαμπτήρας στο πίσω μέρος του πυραύλου (χάρις στον οποίο ο εκτοξευτής αντιλαμβάνεται την θέση του πυραύλου) ώστε να αντιμετωπίζει συστήματα προστασίας σαν το Shtora το οποίο εξοπλίζει άρματα όπως τα Τ-80.
- MILAN ADT: Μέρος μεγαλύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού του MILAN, στην έκδοση ADT απέκτησε νέο, ελαφρύτερο εκτοξευτή.
- MILAN ER: Η έκδοση του συστήματος όπου, μαζί με τον εκτοξευτή του MILAN ADT, μπορεί να φτάσει στόχους σε εμβέλεια 3 χιλιομέτρων.
Για τις δυνατότητες των δύο τελευταίων βελτιώσεων μπορείτε να επισκεφτείται και την σελίδα της MBDA.
Οι MILAN στον Ελληνικό Στρατό
Οι MILAN είναι ένα από τα κυριότερα αντιαρματικά συστήματα τα οποίο χρησιμοποιούνται σε επίπεδο τάγματος στον Ελληνικό Στρατό. Παραπάνω από 110 συστήματα MILAN βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν τόσο από πυραύλους MILAN 1 αλλά και MILAN 2, αρκετά από αυτά επί οχημάτων όπως τα HMMWV ενώ μπορούν να εξοπλίσουν και τα ΤΟΜΑ MARDER .
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.