Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

T-80U: Η «σιδερένια γροθιά» της Εθνικής Φρουράς

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το T-80U είναι το κύριο άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς, Ρωσικής προέλευσης με πολλούς χρήστες παγκοσμίως. Είναι μέλος της ευρύτερης οικογένειας αρμάτων T-80 ενώ έχουν αναπτυχθεί και υπό-εκδόσεις με βάση αυτό.

Η ανάπτυξη του και οι ικανότητεες του T-80U

Το T-80U είναι περαιτέρο εξέλιξη του Σοβιετικού T-80 και εισήλθε σε υπηρεσία το 1985. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις των T-80, το T-80U έχει ανώτερη θωράκιση. Η κατασκευή των T-80 σταμάτησε το 1992 και μέχρι τότε ο Ρωσικός Στρατός διέθετε 600-700 T-80U

T-80U: Η «σιδερένια γροθιά» της Εθνικής Φρουράς
Photo by ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

Προστασία

Έχει συνθετική θωράκιση καθώς και Kontakt-5 επιπρόσθετη, ERA, θωράκιση. Υπολογίζεται ότι μπορεί να αντιμετώπισει βλήματα HEAT τα οποία μπορούν διατρήσουν 900 χιλιοστό χάλυβα ενώ παράλληλα διαθέτει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης καθώς και προστασία ενάντια σε χημικές απειλές.

Στα T-80UK μπορεί επίσης να τοποθετηθεί και το σύστημα ενεργούς προστασίας (APS) ΤShU1-7 Shtora-1.

Οπλισμός

Είναι εξοπλισμένο με ένα σταθεροποιημένο λείοκανο πυροβόλο 2A46M-1, 125 χιλιοστών, με αυτόματο σύστημα γέμισης. Έχει στην διάθεσή του APFSDS, HEAT, HE-FRAG βλήματα ενώ μπορεί να βάλλει και με τους αντιαρματικούς πυραύλους 9M119M Refleks. Παράλληλα, διαθέτει ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και ένα πολυβόλο 12,7 επί του πύργου.

Ο μέγιστος ρυθμός βολής του υπολογίζεται, περίπου, στα 7 βλήματα το λεπτό ενώ η μέγιστη εμβέλεια εμπλοκής του φτάνει τα 3 χιλιόμετρα με τα APFSDS βλήματα και 5 χιλιόμετρα με τους αντιαρματικούς πυραύλους.

Έχει απόθεμα 45 βλημάτων στην έκδοση T-80U και 30 βλημάτων στην έκδοση T-80UK. Χρησιμοποιεί το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) 1A45 το οποίο διαθέτει οπτικά ημέρας και νύχτας, αποστασιόμετρο laser, τους αισθητήρες πλαγίου ανέμου, θερμοκρασίας,ατμοσφαιρικής πίεσης, ταχύτητας άρματος. Επιπλέον τo Τ-80UK διαθέτει και το σύστημα Ainet που του επιτρέπει τον ηλεκτρονικό προγραμματισμό πυροσωλήνων   ώστε να εκρήγνυνται σε συγκεκριμένη απόσταση και ύψος για χρήση εναντίον πεζικού.

T-80U: Η «σιδερένια γροθιά» της Εθνικής Φρουράς
Photo by ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

Κίνηση

Για την κίνησή του το T-80U ήταν εξοπλισμένο αρχικά με τον κινητήρα GTD-1000TF ενώ μετέπειτα αυτός αντικαταστάθηκε από τον ισχυρότερο GTD-1250. Μπορεί να φτάσει ταχύτητα 70 χιλιομέτρων/ώρα και έχει αυτονομία 400 χιλιομέτρων.

Το T-80U/ T-80UK στην Εθνική Φρουρά

Η Κύπρος απέκτησε συνολικά 82 άρματα για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Η πρώτη παρτίδα 41 αρμάτων έφτασε στην Κύπρο το 1996 ενώ οι παραδόσεις τις δεύτερης παρτίδας ολοκληρώθηκαν το 2011.

Η Κύπρος διαθέτει 52 T-80U και 30 T-80UK ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα άρματα της Εθνικής Φρουράς είναι εξοπλισμένα με το οπτικό θερμικής απεικόνισης KatherineFC αντί των Buran-PA. Το συνολικό κόστος του προγάμμτος για τα T-80U/UK της Κύπρου υπολογίζεται στα 289 εκατομμύρια.

Πείτε μας την γνώμη σας!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα