Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Τα Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως του Ελληνικού Στρατού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Ελληνικός Στρατός έχει μεγάλη γκάμα αντιαρματικών όπλων, εκ των οποίων τα Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως είναι μία βασική κατηγορία. Από τα Carl Gustaf μέχρι τα LRAC STRIM και τα M40A1, ο ΕΣ διαθέτει ένα μεγάλο εύρος ΠΑΟ στο οπλοστάσιο του.

Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως

Τα Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) είναι πυροβόλα τα οποία μπορούν να βάλλουν με, μεταξύ άλλων, αντιαρματικά βλήματα για την καταστροφή θωρακισμένων και μη οχημάτων. Τα κύρια όπλα τις κατηγορίας αυτής στο Ελληνικό οπλοστάσιο είναι τα Carl Gustaf M2, τα STRIM LRAC 89 και τα ΠΑΟ M40A1.

Carl Gustaf M2

Το Carl Gustaf M2 είναι ένα από τα πιο σύγχρονα ΠΑΟ στην διάθεση του Ελληνικού Στρατού. Εισήλθε σε υπηρεσία το 1964 για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα και πιο δύσχρηστα Carl Gustaf M1.Ο Ελληνικός Στρατός τα απέκτησε το 1995 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού (1.988 μονάδες).

Τα Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως του Ελληνικού Στρατού
Photo By Soldatnytt from Oslo, Norway – Åpen dag Sessvolmoen, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=119578396

Με την χρήση βλημάτων HEAT-551 μπορεί διαπεράσει 350 χιλιοστά θωράκισης (RHA) ενώ μπορεί να αξιοποιήσει και τα νεότερα βλήματα των πιο σύγχρονων Carl Gustaf τα HEAT-655 και HEAT-751, καλύτερων επιδόσεων.

Παράλληλα, έχει στην διάθεσή του και βλήματα που είναι ιδανικά για χρήση κατά πεζικού καθώς και φωτιστικά βλήματα ή βλήματα καπνού.

LRAC STRIM

Το STRIM είναι γαλλικής προέλευσης ΠΑΟ και χρησιμοποιεί βλήματα 89 χιλιοστών. Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει περί τα 200 συστήματα του τύπου, κυρίως για χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις. Μπορεί να βάλλει με αντιαρματικά βλήματα HEAT ικανά να διαπεράσουν 400 χιλιοστά θωράκισης (RHA), βλήματα με σφαιρίδια για χρήση κατά πεζικού καθώς και φωτιστικά βλήματα ή βλήματα καπνού.

Τα Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως του Ελληνικού Στρατού
Photo By Greek army general staff – Greek army general staff, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53027686

ΠΑΟ M40A1

Το ΠΑΟ M40A1 είναι από τα παλαιότερα οπλικά συστήματα ακόμα σε υπηρεσία. Παρά την παλαιότητά του όμως, χάρις στα μεγάλου διαμετρήματος βλήματα 105 χιλιοστών που χρησιμοποιούν, μπορούν να διαπεράσουν μέχρι και 500 χιλιοστά θωράκισης (RHA).

Τα Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως του Ελληνικού Στρατού
Photo By Rhk111 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55978489

Περίπου 500 ΠΑΟ του τύπου παραμένουν σε ενεργό υπηρεσία ακόμα, τα οποί χρησιμοποιούνται κυρίως επί οχημάτων Mercedes 240.

Πείτε μας την γνώμη σας!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα