Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Kornet-E: Η Ρωσική αντιαρματική «σάρισα» του Ελληνικού Στρατού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Οι καθοδηγούμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι 9M133 Kornet-E αποτελούν το ικανότερο σύστημα τις κατηγορίας στην διάθεση του Ελληνικού Στρατού. Έχουν πολυετή παρουσία στις τάξεις του ΕΣ και θα παραμείνουν το ικανότερο αντιαρματικό σύστημα έως την έλευση των πολυσυζητημένων Spike NLOS.

Η ανάπτυξη του 9M133 Kornet

Η ανάπτυξη του Kornet ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 μετά την απαίτηση του Ρωσικού Στρατού για ένα αντιαρματικό σύστημα, ικανό να τοποθετηθεί σε διάφορες πλατφόρμες και παράλληλα να μπορεί να καθοδηγηθεί με σύστημα λέιζερ.

Μπήκε σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό το 1998 και ήταν σαφώς ανώτερο των 9K111 Fagot και 9K113 Konkurs, τα οποία όμως δεν μπορούσε να αντικαταστήσει ακριβώς 1 προς 1 σε υπηρεσία λόγω του κόστους αγοράς του.

Kornet-E: Η Ρωσική αντιαρματική «σάρισα» του Ελληνικού Στρατού
Photo by Βασίλης Κ.

Οι ικανότητες του 9M133 Kornet

Το σύστημα 9K135, σε γενικές γραμμές, αποτελείται από τους πυραύλους 9M133 Kornet, τον εκτοξευτή-τρίποδο 9P163-1 και μαζί με το θερμικό σκοπευτικό 1PN79-1 και το σύστημα καθοδήγησης 1P45-1. Το συνολικό βάρος του συστήματος υπολογίζεται στα 64 περίπου κιλά και υπηρετείται από 2 άτομα ενώ προφανώς μπορεί να τοποθετηθεί και σε οχήματα.

Μπορεί να πετύχει στόχους σε απόσταση 5 χιλιομέτρων στην έκδοση Kornet-E και 8 με 10 χιλιόμετρα στην βελτιωμένη έκδοση Kornet-EM. Για την καθοδήγηση του πυραύλου χρησιμοποιείται, όπως αναφέρθηκε και πάνω, σύστημα λέιζερ.

Χάρις στην διατρητική κεφαλή (HEAT) του μπορεί να διαπεράσει περίπου 1.100-1.200 χιλιοστά θωράκισης (RHA) στην έκδοση Kornet-E ενώ στην -EM περίπου 1.400 χιλιοστά. Παράλληλα, με την θερμοβαρική κεφαλή είναι ιδανικός για χρήση εναντίον πεζικού εντός κτηρίων ή οχυρώσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Kornet έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και επί του πεδίου καταφέρνοντας να θέσει εκτός μάχης ή και να καταστρέψει άρματα μάχης Abrams, Merkava, M60T καθώς και άλλα θωρακισμένα και μη οχήματα.

Το Kornet-E στον Ελληνικό Στρατό

Ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε ένα σύνολο 196 εκτοξευτών καθώς και πάνω από 1.100 πυραύλους, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές. Το σύνολό τους φαίνεται να έχει εγκατασταθεί επί οχημάτων M114GR (έκδοση του HMMWV), παράγοντας που τα καθιστά ιδιαίτερα ευκίνητα, κάνοντας σχεδόν άμεση την διαδικασία εμπλοκής και απεμπλοκής.

Kornet-E: Η Ρωσική αντιαρματική «σάρισα» του Ελληνικού Στρατού
Photo by Βασίλης Κ.

Μέχρι και αυτή την στιγμή είναι το ικανότερο αντιαρματικό όπλο στην «φαρέτρα» του Ελληνικού Στρατού.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα