Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Αναβάθμιση αντιαρματικών: Τα συστήματα που εξετάζει ο Στρατός Ξηράς

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει ένα μπαράζ συναντήσεων στα επιτελεία με σκοπό την αναβάθμιση των ικανοτήτων και των τριών κλάδων.

Ένας τομέας στον οποίο παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα είναι αυτός στον αντιαρματικών συστημάτων.

Αναβάθμιση αντιαρματικών: Τα συστήματα που εξετάζει ο Στρατός Ξηράς - NEMESIS HD
(US ARMY Photo courtesy of Sgt. Brendan Seiber)

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΘΑ ως τώρα έχουν παρουσιαστεί/εξεταστεί όπλα διαφορετικών εμβελειών και ικανοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του Σ.Ξ.

Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ)

Αυτή την στιγμή ο Σ.Ξ. διαθέτει το Carl Gustaf M2 ως το βασικό του ΠΑΟ. Με βάση αυτή την εμπειρία πάνω στην οικογένεια των Carl Gustaf είναι φυσιολογικό ο Ε.Σ. να εξετάσει και την πλέον σύγχρονη έκδοση, το Carl Gustaf M4.

Εκτός των Carl Gustaf, υπάρχει και ένας μικρός αριθμός LRAC Strim για τις ειδικές δυνάμεις.

Carl Gustaf M4

Όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, ο Μ4 διατηρεί το ίδιο διαμέτρημα 84 χιλιοστών, γεγονός που κάνει δυνατή την χρήση των ίδιων πυρομαχικών μεταξύ των εκτοξευτών.

Αναβάθμιση αντιαρματικών: Τα συστήματα που εξετάζει ο Στρατός Ξηράς - NEMESIS HD
Carl Gustaf PHOTO By Reise Reise – Own work, CC BY-SA 4.0,

Μεγάλες διαφορές, ουσιαστικά βελτιώσεις, εντοπίζονται στον ίδιο τον εκτοξευτή.

Η μεγαλύτερη ίσως βελτίωση είναι η ουσιαστική μείωση του βάρους. Στην έκδοση Μ4, το Carl Gustaf ζυγίζει κάτι λιγότερο από 7 κιλά, το μισό βάρος δηλαδή από το Μ2. Εκτός αυτού μειώθηκε και το συνολικό μήκος, από τα 113 εκατοστά στα 95.

Η συνολική μείωση του όγκου βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την χρηστικότητα του οπλικού συστήματος.

Τα πυρομαχικά του Carl Gustaf M4

Το C-G M4 έχει μεγάλη γκάμα πυρομαχικών στην διάθεσή του τόσο αντιαρματικά αλλά και άλλων ρόλων μιας και δεν περιορίζεται μόνο στον ρόλο αυτό.

Αντιαρματικά

 • HEAT 551: Δραστικό βεληνεκές 700 μέτρων, ικανό να διαπεράσει την θωράκιση των περισσότερων ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ και αρμάτων (πλάγια ή πίσω) ενώ παράλληλα έχει καλές επιδόσεις απέναντι σε οχηρές θέσεις. Αξιοποιείται ήδη από τα ελληνικά Μ2 και παράγεται από τα ΕΑΣ.
 • HEAT 551C RS: Εξέλιξη του ΗΕΑΤ 551, διατηρεί το ίδιο δραστικό βεληνεκές αλλά με την χρήση νέας εκρηκτικής κεφαλής πετυχαίνει μειωμένη πιθανότητα να πυροδοτηθεί από κάποιο μικρό εμπόδιο στην πορεία του π.χ. βλάστηση καθώς και είναι πιο φονικό μετά την διαπέραση της θωράκισης.
 • HEAT 655 CS: Σχεδιασμένο για πυροδότηση από κλειστούς χώρους π.χ. δωμάτια σπιτιών, έχει δραστικό βεληνεκές 400 μέτρων και μπορεί να διαπεράσει παραπάνω από 400 χιλιοστά θωράκισης (RHA), το ίδιο με τα HEAT 551/551 C RS.
 • HEAT 751: Σχεδιασμένο με την διαπέραση αντιδραστικής θωράκισης (ERA) κάνει χρήση διαδοχικής κεφαλής (tandem). Mπορεί να διαπεράσει παραπάνω από 500 χιλιοστά θωράκισης (RHA) και έχει δραστικό βεληνεκές 700 μέτρων. Αποτελεί την βέλτιστη επιλογή για την αντιμετώπιση αρμάτων. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση αρμάτων.

Κατά προσωπικού

 • ADM 401: Σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση πεζικού και μη-θωρακισμένων οχημάτων, κάνει χρήση κεφαλής θραυσμάτων, παρόμοια με βέλη (flechette), έχει δραστικό βεληνεκές 100 μέτρων.
 • HE 441D: Σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση πεζικού σε μεγαλύτερες αποστάσεις έχει προγραμματιζόμενη εκρηκτική κεφαλή 2,3 κιλών. Μπορεί να πυροδοτηθεί κατά την πρόσκρουση(impact), με εμβέλεια 1.300 μέτρων, ή σε προκαθορισμένο σημείο (airburst), με εμβέλεια 1.250 μέτρων.
 • HE 441D RS: Αποτελεί βελτίωση του HE 441D μειώνοντας την πιθανότητα να πυροδοτηθεί (RS) από κάποιο μικρό εμπόδιο στην πορεία, παρόμοια με τους HEAT 551 και HEAT 551C RS.
 • HE 448: Αποτελεί βελτίωση των HE 441, πετυχαίνει μεγαλύτερο βεληνεκές (1.500+ μέτρα) ανεξάρτητα του τύπου πυροδότησης που θα επιλεγεί (impact ή airburst).

Πολλαπλού ρόλου

 • HEDP 502: Βελτιστοποιημένο για αστικές μάχες είναι ικανό να πλήξει ελαφρά θωρακισμένα οχήματα καθώς και προσωπικό που βρίσκεται υπό την κάλυψη ελαφρών οχυρώσεων π.χ. τοίχοι, εμβέλειας 500 μέτρων.
 • HEDP 502RS: Βελτίωση του HEDP 502 με μειωμένη πιθανότητα να πυροδοτηθεί (RS) από κάποιο μικρό εμπόδιο στην πορεία του.
 • MT 756: Όπως και ο ΑΤ HEAT 751 κάνει χρήση κεφαλής tandem, όμως μικρότερης ισχύος, για την αντιμετώπιση προσωπικού εντός κτηρίων και ελαφρών θωρακισμένων οχημάτων. Έχει δραστικό βεληνεκές 600 μέτρων.
 • ASM 509: Εξειδικευμένος για την αντιμετώπιση οχυρωμένου προσωπικού, έχει κεφαλή 3,5 κιλών, αδρανοποιεί τον στόχο μέσω των υψηλών πιέσεων που προκαλεί κατά την πυροδότηση της εκρηκτικής κεφαλής.

Παράλληλα υπάρχουν φωτιστικά βλήματα και βλήματα καπνού.

Σκόπευση

Για την σκόπευση το CG M4 προσφέρει ποικιλία επιλογών. Είναι δυνατή η χρήση στόχου ερυθράς κηλίδας, σκοπευτικά με μεγένθυση καθώς την μονάδα ελέγχου πυρός (fire control unit) FCD 558 που υπολογίζει την βαλλιστική τροχιά του επιλεγμένου βλήματος με την χρήση της βιβλιοθήκης πληροφοριών και αισθητήρων που ενσωματώνει.

Χρήστες του Carl Gustaf M4 (Σε χρήση ή σε παραγγελία)

Αυστραλία, Δανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Μαλαισία, Λετονία, Νορβηγία, Η.Π.Α., Σουηδία, Σλοβακία, Σλοβενία καθώς και αριθμός μη-κατανομαζομένων χωρών.

Αντιαρματικά μίας χρήσης

Αποτελούν ευέλικτα όπλα στα χέρια του πεζικού χάρις στην δύναμη πυρός που προσδίδουν σε σχέση με το μικρό του βάρος και όγκο. Στην Ελλάδα τα βασικά αντιαρματικά μίας χρήσης είναι τα Μ72 LAW και τα, σοβιετικής εποχής, RPG-18ενώ υπάρχει και περιορισμένος αριθμός AT-4 για τις ειδικές δυνάμεις.

Οικογένεια ΑΤ-4

Τα συστήματα που εξετάζει ο Στρατός Ξηράς - NEMESIS HD
Combined Military Service Digital Photographic Files

Η οικογένεια, όπως και τα Carl Gustaf, είναι σουηδικής προέλευσης, κατασκευής SAAB. Αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες σειρές μη-κατευθυνόμενων, μίας χρήσης βλημάτων στην αγορά. Πολλές χώρες υιοθέτησαν το ΑΤ-4 ως τον αντικαταστάτη του LAW.

Εκδόσεις του ΑΤ-4

AT-4 HEAT: Είναι η βασική αντιαρματική έκδοση του ΑΤ-4, έχει δραστικό βεληνεκές 300 μέτρων και μπορεί να διαπεράσει >350 χιλιοστά θωράκισης (RHA).

AT-4CS: Τροποποιημένη έκδοση του ΑΤ-4 HEAT για να είναι η ασφαλής η χρήση του όπλου από κλειστούς χώρους (CS). Διατηρεί τις ίδιες επιδόσεις.

ΑΤ-4CS HP: Έκδοση του AT-4 CS με κεφαλή υψηλής διατρητικότητας (HP) η οποία μπορεί να διαπεράσει 420 χιλιοστά θωράκισης ενώ έχει δραστικό βεληνεκές 300 μέτρων.

AT-4CS RS: Έκδοση του ΑΤ-4 CS με κεφαλή μειωμένης πιθανότητας να πυροδοτηθεί (RS) από κάποιο μικρό εμπόδιο στην πορεία του.

AT-4CS ER: Τροποποιημένο AT-4 CS με μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές, από τα 300 στα 600 μέτρα, καθώς και καλύτερη διατρητική ικανότητα, 460 χιλιοστών.

AT-4CS AST: Εκδοχή του AT-4 CS τροποποιημένο για να πλήττει προσωπικό εντός κτηρίων/οχυρώσεων. Κάνει χρήση διαδοχικής κεφαλής (tandem) και έχει εμβέλεια 200 μέτρων.

ΑΤ-4CS HE: Έκδοση του AT-4 CS με κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας, ιδανικό για την αντιμετώπιση προσωπικού ή μη-θωρακισμένων οχημάτων. Πυροδοτείται είτε με την επαφή(impact), με βεληνεκές 600 μέτρα, είτε σε προκαθορισμένο σημείο (airburst), με βεληνεκές 1.000 μέτρα.

Χρήστες των ΑΤ-4

Αργεντινή, Βοσνία, Βραζιλία, Καναδάς, Γεωργία, Χιλή, Κολομβία, Κροατία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ, Λίβανος, Λιθουανία, Λετονία, Μαλαισία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Ταϊβάν, Ην.Βασίλειο, Ουκρανία, Η.Π.Α., Βενεζουέλα.

Αντιαρματικά Panzerfaust-3

Οι Panzerfaust-3 αποτελούν επίσης αρκετά διαδεδομένο, μίας χρήσης, μη-κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο. Το ΥΠΕΘΑ έχει εξετάσει την βασικής έκδοση και την ΙΤ (improved tandem).

Εκδόσεις

 • Panzerfaust-3: Κάνει χρήση κεφαλής tandem 4 κιλών, έχει αποσπώμενο σκοπευτικό και δραστικό βεληνεκές 400 μέτρων. Μπορεί να διαπεράσει 700 χιλιοστά θωράκισης (RHA).
 • Panzerfaust-3 IT: Βελτιωμένη έκδοση του PzF-3 με ισχυρότερη κεφαλή, πιο αποδοτική στην διάτρηση απλής θωράκισης, 900 χιλιοστά, καθώς και αντιδραστικής θωράκισης (ERA). Η εμβέλεια παραμένει ίδια.

RGW-110

Είναι το επόμενο βήμα μετά τα Panzerfaust και ο δυνητικός αντικαταστάτης τους. Θα χρησιμοποιηθούν βλήματα μεγαλύτερου διαμετρήματος σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα της οικογένειας RGW, RGW-60 και RGW-90.

Θα έχει δραστικό βεληνεκές μεγαλύτερο από τους PzF-3 καθώς και καλύτερη διατρητική ικανότητα.

Κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι

Οι κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι αποτελούν την πιο ικανή επιλογή που έχει στην διάθεσή του το προσωπικό ενός στρατού. Το ελληνικό οπλοστάσιο αποτελείται από τους γαλλογερμανικούς Milan, τους αμερικανικούς TOW-2 και τους ρωσικός Faggot και Kornet.

Στην κατηγορία αυτή το ΓΕΣ έχει εξετάσει του NLAW, Spike SR, Spike LR2 και Akeron MP και LP (πρώην MMP).

NLAW

NLAW αντιαρματικό
NLAW PHOTO By Jorchr – Own work, CC BY-SA 3.0,

Ένα ακόμα προϊόν της SAAB το οποίο έχει προταθεί από την εταιρία στο ΓΕΣ. Γνωστός σε μεγάλο βαθμό από την καλή την καλή απόδοση στην Ουκρανία, πλέον θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς αντιαρματικούς αυτή την στιγμή.

Ο NLAW είναι μίας χρήσης fire and forget ΑΤ πύραυλος με βεληνεκές >800 μέτρων. Για να κλειδώσει στον στόχο χρειάζεται περίπου 5 δευτερόλεπτα. Κατά την διάρκεια αυτή υπολογίζεται η προβλεπόμενη πορεία που θα ακολουθήσει ο στόχος (PLOS).

Έπειτα ο πύραυλος ακολουθεί την προγραμματισμένη πορεία αξιοποιώντας σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης (INS).

Στην τερματική φάση το πύραυλος, με κεφαλή 1,8 κιλών που μπορεί να διαπεράσει >500 χιλιοστά θωράκισης (RHA) , ανάλογα με την επιλογή του χειριστή χτυπάει τον στόχο είτε σε ευθεία βολή είτε στο πάνω μέρος του οχήματος (top-attack).

Παράλληλα ο NLAW είναι βελτιστοποιημένος για βολή μέσα από κτήρια αφού κάνει χρήση κινητήρα 2 σταδίων.

Χρήστες των NLAW

Ουκρανία, Φινλανδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ην. Βασίλειο.

Οικογένεια SPIKE

Είναι ο βασικός αντιαρματικός πύραυλος του Ισραήλ, κατασκευής της Rafael, θεωρείται μία από τις πιο εξελιγμένες οικογένειες αντιαρματικών και συνολικά μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε ρόλο με την εκάστοτε έκδοση του SPIKE.

Συνολικά 39 χώρες έχουν κάποια έκδοση στο οπλοστάσιό τους με παραπάνω από 30.000 βλήματα να έχουν παραχθεί.

Το ΓΕΣ, επίσημα, έχει ενημερωθεί για του Spike SR και Spike LR2 .

Εκδόσεις

Αναβάθμιση αντιαρματικών: Τα συστήματα που εξετάζει ο Στρατός Ξηράς
SPIKE LR PHOTO By Silar – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24603897

Spike SR: Είναι ο πύραυλος με την μικρότερη εμβέλεια της οικογένειας. Όπως και οι NLAW, είναι μίας χρήσης. Για να κλειδώσει στον στόχο χρειάζεται κάτι λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα.

Έχει ηλεκτροπτικό (ΕΟ) ερευνητή τον οποίο αξιοποιεί για την καθοδήγηση, αυτό εξαλείφει την ανάγκη ξεχωριστού οπτικού. Έχει μέγιστη εμβέλεια 2.000 μέτρων και διαδοχική (tandem) εκρηκτική κεφαλή, ιδανική για την αντιμετώπιση θωρακισμένων στόχων.

Spike LR2: Θεωρείται αντιαρματικός 5ης γενιάς, μπορεί να εκτοξευθεί τόσο επίγεια αλλά και από αέρος. Έχει 5.500 μέτρα δραστικό βεληνεκές από το έδαφος και 10.000 από εναέρια εκτόξευση. Είναι fire and forget και όπως και ο SR έχει tandem κεφαλή.

Στην χερσαία έκδοση αξιοποιεί τον ΕΟ ερευνητή και μεταφέρει τα δεδομένα πίσω στο χειριστή με την χρήση οπτικής ίνας.

AKERON MP/LP (MMP)

Akeron MP

Είναι η αιχμή του δόρατος των αντιαρματικών της MBDA.

Αντικατέστησε τους Milan και τους Javelin στο γαλλικό οπλοστάσιο, ποντάροντας στην ανάλογη απόδοση με μικρότερη τιμή από τους τελευταίους.

Το σύστημα είναι τεχνολογίας fire and forget ενώ το κλείδωμα στον στόχο μπορεί να γίνει τόσο πριν (LOBL) αλλά και μετά (LOAL) την εκτόξευση.

Όπως τα παραπάνω συστήματα, διαθέτει tandem εκρηκτική κεφαλή πολλαπλών ρόλων, μπορεί να διαπεράσει παραπάνω από 1000 χιλιοστά θωράκισης (RHA) καθώς και όλα τα είδη ERA. Παράλληλα μπορεί να τρυπήσει παραπάνω από 3 μέτρα τσιμέντου.

Το δραστικό του βεληνεκές είναι μεγαλύτερο των 4 χιλιομέτρων ενώ πετυχημένες βολές έχουν γίνει και στα 5 χιλιόμετρα.

Akeron LP

Η LP είναι αεροεκτοξευόμενη έκδοση του πυραύλου με βεληνεκές. Διατηρεί τις ίδιες επιδόσεις με τον Akeron MP. Το δραστικό του βεληνεκές μετά από εναέρια εκτόξευση φτάνει μέχρι στα 20 χιλιόμετρα.

Μπορεί να εγκατασταθεί είτε σε δυάδες είτε σε τετράδες στους πυλώνες ελικοπτέρων, UAV/UCAV αλλά ακόμα και σε οχήματα.

AKERON/MMP BLOS

Το Beyond Line Of Sight πρόγραμμα της PESCO κάνει χρήση των MMP, πλέον Akeron MP, ως το βλήμα που θα δέχεται καθοδήγηση/στοχοποίηση ακόμα και από μικρό drone/uav.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη Βέλγιο, Κύπρος, Γαλλία, Εσθονία και Σουηδία.

Χρήστες των Akeron

Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία.

Απόκτηση νέων όπλων

Η Ελλάδα ορθώς εξετάζει την αναβάθμιση του αντιαρματικού οπλοστασίου της. Από τους Μ72 LAW μέχρι και τους MILAN μια ανανέωση είναι αναγκάια.

Διδάγματα από τις τωρινές συγκρούσεις, και κυρίως τις Ουκρανίας, πρέπει να λειτουργήσουν θετικά για την λήψη σωστών αποφάσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Δέσποινα Βανδή δέχτηκε τα τουρκικά «πυρά» επειδή έπραξε το αυτονόητο

Την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας ακύρωσε...

Διαβάστε επίσης

A-7 Corsair: Η ιστορία του θρυλικού «κουρσάρου»

Το A-7 Corsair είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα πιο...

Αεράμυνα: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντική για μια χώρα

Ο όρος "αεράμυνα" αναφέρεται τόσο στη στρατηγική της προστασίας...

MP-5: Το θρυλικό υποπολυβόλο (SMG) της Heckler & Koch

Το Heckler & Koch MP5 είναι ένα υποπολυβόλο που...

ASMP (Air-sol moyenne portée): Το γαλλικό πυρηνικό «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη» θα...

Leopard 2: Τα άρματα μάχης που θωρακίζουν τον Έβρο

Το Leopard 2, είναι ένα από τα κορυφαία, αν...

JDAM: Οι ικανότητες, οι εκδόσεις και η λειτουργία της βόμβας ακριβείας

Οι κατευθυνόμενες βόμβες JDAM ή καλύτερα οι συλλογές/κιτ καθοδήγησης...

Εξελίξεις