Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

TOW-2: Το Αμερικανικό αντιαρματικό του Ελληνικού Στρατού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο αντιαρματικός πύραυλος TOW-2 (Tube-launched, Optically Tracked, Wire-guided) είναι ένα ισχυρό αντιαρματικό σύστημα που χρησιμοποιείται από πολλούς στρατούς. Παραγωγής της Raytheon, ο πύραυλος TOW-2 έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρώσεις και άλλους στόχους.

Ανάπτυξη και Εξέλιξη

Το αντιαρματικό σύστημα TOW έχει υποστεί αρκετές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις από την έναρξή του. Η τρέχουσα οικογένεια πυραύλων TOW-2 περιλαμβάνει τις παραλλαγές TOW 2A, TOW 2B και TOW Bunker Buster (BB).

TOW-2: Το Αμερικανικό αντιαρματικό του Ελληνικού Στρατού
FORT POLK, La. – A Stryker vehicle belonging to the 4th Stryker Brigade Combat Team, 2nd Infantry Division, based out of Ft. Lewis, Wash., fires a tube-launched, optically-tracked, wire-guided missile at a range during the brigade’s rotation through Fort Polk’s, Joint Readiness Training Center. (US Army photo by Pfc. Victor J. Ayala, 49th Public Affairs Detachment (Airborne))

TOW 2A

Το TOW 2A είναι εξοπλισμένο με tandem εκρηκτική κεφαλή. Διαθέτει μια μικρή γόμωση που πυροδοτεί την αντιδραστική θωράκιση (ERA) ενός στόχου, επιτρέποντας στην κύρια εκρηκτική γόμωση να διαπεράσει την κύρια θωράκιση. Αυτός ο σχεδιασμός αυξάνει την αποτελεσματικότητα του πυραύλου έναντι των σύγχρονων τεθωρακισμένων.

Έχει εμβέλεια, περίπου, 3,8 χιλιομέτρων.

TOW 2B

Ο πύραυλος TOW 2B λειτουργεί με την λογική ενός top-attack πυραύλου, όπως πχ οι Javelin, αλλά με την μέθοδο “flyover – shoot down”, χρησιμοποιώντας δύο tandem κεφαλές διείσδυσης. Αυτός ο πύραυλος είναι ικανός να πετάει πάνω από έναν στόχο, να τον ανιχνεύει και στη συνέχεια να εκτοξεύει δύο κεφαλές με κατεύθυνση προς τα κάτω, εξασφαλίζοντας μέγιστη ζημιά.

Έχει εμβέλεια, περίπου, 3,8 χιλιομέτρων.

TOW 2B Aero

Αναβάθμιση του «απλού» TOW 2B η οποία χρησιμοποιεί μεγαλύτερο καλώδιο χειρισμού και βελτιωμένη αεροδυναμικά κεφαλή ώστε να πετυχαίνει μεγαλύτερη εμβέλεια (4,5χλμ αντί για 3,8χλμ).

TOW 2B Radio Frequency (RF)

Έκδοση του TOW 2B η οποία χρησιμοποιεί ασύρματη ζεύξη δεδομένων για την κατεύθυνση του πυραύλου, διατηρεί την ίδια εμβέλεια, 4,5 χιλιομέτρων.

TOW Bunker Buster (BB).

Έκδοση με βελτιστοποιημένη απόδοση έναντι κτηρίων, χωμάτινων και ξύλινων οχυρώσεων και στόχων με ελαφριά θωράκιση. Έχει εμβέλεια, περίπου, 3,8 χιλιομέτρων.

Φορείς του συστήματος

Το πυραυλικό σύστημα TOW-2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επίγειες και αερομεταφερόμενες πλατφόρμες, τόσο ενσύρματα όσο και ασύρματα. Μερικές από τις κύριες πλατφόρμες-φορείς είναι:

  • HMMWV εξοπλισμένο με εκτοξευτές TOW το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματική ανάπτυξη πυραύλων TOW-2 σε ομάδες μάχης πεζικού και τεθωρακισμένων.
  • Σε M113 με μονούς εκτοξευτές TOW αλλά και στα εξειδικευμένα M901 ITV (Imporved TOW Vehicle).
  • Στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley.
  • Στην έκδοση M1134 Stryker.
  • Παράλληλα, οι TOW έχουν εξοπλίσει στο παρελθόν και ελικόπτερα.

Εξαγωγές του συστήματος

Οι TOW-2 έχουν πωληθεί σε παραπάνω από 40 κράτη, επιδεικνύοντας την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά του σε διάφορα επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Η Raytheon Missiles and Defense είναι ο κύριος ανάδοχος για το πρόγραμμα πυραύλων TOW-2.

Οι TOW 2 στον Ελληνικό Στρατό

Αυτή την στιγμή ο Ελληνικός Στρατός έχει πάνω από 350 εκτοξευτές TOW. Οι εκτοξευτές έχουν αναβαθμιστεί το επίπεδο των TOW 2. Οι TOW αρχικά εξόπλιζαν τόσο οχήματα αλλά και σταθερούς τρίποδες, τον κλασικό εκτοξευτή του συστήματος. Παράλληλα, στον ΕΣ «υπηρετούν» και M113 ως φορείς TOW αλλά κάτι παραπάνω από 350 M901 ITV.

Συμπερασματικά, το πυραυλικό σύστημα TOW 2 είναι ένα βασικό «εργαλείο» για πολλές χώρες, παρέχοντας αξιοπρεπείς απόδοση κατά θωρακισμένων στόχων.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα