Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ σοβαρή πρόκληση ασφαλείας που θέτει η Τουρκία με αποτέλεσμα να ξοδεύει τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς αποτρεπτικού χαρακτήρα όπως για την πιθανή αγορά των F-35 και των M2 Bradley.
Για να διατηρήσει την κυριαρχία της, να αποτρέψει πιθανή επίθεση στα Ελληνικά νησιά και την Κύπρο, αλλά και να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα, η Ελλάδα αναγκάζεται να διατηρεί με μεγάλο κόστος μια τεράστια στρατιωτική δύναμη ως κρίσιμο αποτρεπτικό παράγοντα και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι παρά κάποιους εκτός πραγματικότητας ισχυρισμούς περί «υπερεξοπλισμού».

Μια Ιστορία γεμάτη απειλές

Ο μακροχρόνιος αντίκτυπος των προηγούμενων ένοπλων συγκρούσεων από την εποχή της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας μέχρι την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, συνεχίζει να επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και η Ελλάδα αποτελεί τον συνεχιστή τις Αυτοκρατορίας αυτής, το ίδιο και η Τουρκία.
Δεδομένου αυτού του ιστορικού πλαισίου, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μια ικανή στρατιωτική δύναμη για να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή επανάληψη των Αυτοκρατορικών τάσεων της Τουρκίας, η οποία λόγω του θρησκευτικού φονταμενταλισμού επιστρέφει κάθε λίγες δεκαετίες με μια νέα διεκδίκηση.
Ένταση στο Αιγαίο

Το Αιγαίο αποτελεί κομμάτι των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία των νησιών.
Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβιάζουν συχνά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ ναυτικά επεισόδια συμβαίνουν σχετικά τακτικά ειδικά με την Τουρκική ακτοφυλακή.
Η ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Αιγαίο στέλνει ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία, αποτρέποντας κάθε προκλητική ενέργεια και διατηρώντας τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο ακέραια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το Πολεμικό Ναυτικό έχει την κύρια δύναμη του στόλου στο Αιγαίο και η οργάνωση της άμυνας Αιγαίου ανήκει σε έναν από τους δυνατότερους ενισχυμένους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).
Ενέργεια και Οικονομία

Η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τα δύο έθνη διεκδικούν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) και εκμετάλλευση των πόρων στην περιοχή, οδηγώντας σε έναν αγώνα για έλεγχο, χρησιμοποιώντας πολλές φορές και στρατιωτικά μέσα (προς το παρόν για επίδειξη σημαίας).
Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας που ζητά ουσιαστικά κομμάτι της Ελληνικής δυνητικής ΑΟΖ χωρίς συγκεκριμένη νομική αιτιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ερευνητικών σκαφών που συνοδεύονται από πολεμικά πλοία, εντείνει συνεχώς ανησυχίες για τη σταθερότητα.
Με βάση την ανάγκη προστασίας της ΑΟΖ τόσο της ανακυρηγμένης όσο και της δυνητικής, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να ενισχύει σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό, με νέες μονάδες όπως οι FDI HN αλλά και την Πολεμική Αεροπορία.
Το Κυπριακό
Η ανεπίλυτη ένοπλη σύγκρουση στην Κύπρο παραμένει σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα. Η διαίρεση του νησιού, σε συνδυασμό με την παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Βόρεια Κύπρο, θέτει μια συνεχή ανησυχία για την ασφάλεια του έθνους.
Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί την επίσημη δύναμη του έθνους στο νησί και η ενίσχυση της αποτελεί παράγοντα αναγκαίο για την μέγιστη ετοιμότητα υπεράσπισης του νησιού. Η Εθνική Φρουρά ακόμα στηρίζεται και είναι απολύτως λογικό, στην δύναμη της μητέρας πατρίδας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποφευχθούν οι προμήθειες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με αγορές όπως είναι τα RAFALE και τα αναβαθμισμένα F-16V, η Ελλάδα αποκτά δυνατότητες εναέριας κυριαρχίας όχι για επεκτατικό πόλεμο αλλά για να μην ξανασυμβούν οι σφαγές που διέπραξαν οι Τουρκικές δυνάμεις το 1974.
Υπεροχή μέσω της αποτροπής
Η Τουρκία διαθέτει μια σημαντικά μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη (αριθμητικά) από την Ελλάδα, με έναν μεγάλο φανατισμένο στρατό, μια όχι τόσο σύγχρονη αλλά μεγάλη σε αριθμούς Πολεμική Αεροπορία και ένα σχετικά ισχυρό ναυτικό.
Υπό το πρίσμα αυτής της στρατιωτικής ασυμμετρίας, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα σε αριθμούς αλλά πολύ περισσότερο σε τεχνολογία για να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή τουρκική επιθετικότητα.

Επενδύοντας σε σύγχρονα συστήματα, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατιωτικών μέσων και πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με κράτη που διαθέτουν στρατιωτική εμπειρία (Ισραήλ, ΗΠΑ), η Ελλάδα αντισταθμίζει αποτελεσματικά την τουρκική απειλή και διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περίπου 250 Τουρκικά F-16 αυτήν τη στιγμή νιώθουν την απειλή των 24 Ελληνικών RAFALE F3R που λόγω της τεχνολογικής τους υπεροχής, μπορούν να καταρρίψουν πολλαπλάσια εχθρικά μαχητικά με τους πυραύλους METEOR και MICA.
Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να κρατά την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της προμήθειας φαινομενικά πολύ ακριβών αλλά απαραίτητων εξοπλισμών που διασφαλίζουν την εθνική μας ανεξαρτησία.
Συμπέρασμα
Η τουρκική απειλή αποτελεί ουσιαστική πρόκληση για την ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα της Ελλάδας, παρά κάποιες υπερφλύαρες απόψεις ότι «η Ελλάδα το παρακάνει με τους εξοπλισμούς».
Διατηρώντας μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη ως ζωτικής σημασίας αποτρεπτικό παράγοντα, η Ελλάδα διατηρεί την κυριαρχία της και συμβάλλει στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Εξετάζοντας το ιστορικό πλαίσιο, τις εντάσεις στο Αιγαίο, την τουρκική επιθετικότητα στην δυνητική μας ΑΟΖ (Γαλάζια Πατρίδα), το Κυπριακό και την επιτακτική ανάγκη εξισορρόπησης της στρατιωτικής ισορροπίας είναι τεράστια η σημασία διατήρησης των ισχυρών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος που απαιτείται.
Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!
Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου χωρίς σχετική άδεια από το NEMESIS HD (NEMESISHD.GR)