Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

FDI HN: Η αντιβαλλιστική διάσταση των νέων φρεγατών μέσω των ASTER-30

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο ερχομός των νέων φρεγατών κλάσης «ΚΙΜΩΝ» (FDI HN) του Πολεμικού Ναυτικού πλησιάζει όλο και ταχύτερα με τις φρεγάτες αυτές να αποτελούν μια πλατφόρμα με πολύ σημαντικές δυνατότητες τόσο ανθυποβρυχιακού ρόλου όσο και αντιαεροπορικού.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το θέμα των πλεονεκτημάτων οπλισμού των φρεγατών κλάσης «ΚΙΜΩΝ» (FDI HN) με τους πυραύλους ASTER-30 στον αντιβαλλιστικό τομέα.

FDI HN: Η αντιβαλλιστική διάσταση των νέων φρεγατών μέσω των ASTER-30
FDI PHOTO: By Domenjod – Own work, CC BY-SA 4.0 Wikimedia

Πρόσφατα μάλιστα ασχοληθήκαμε ξανά με αυτούς τους πυραύλους και την ανάγκη ομογενοποίησης των πύραυλων αυτών με τα συστήματα αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας εξετάζοντας μια πιθανή προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου SAMP/T.

Η ενασχόληση μας με αυτούς τούς πυραύλους δεν αποτελεί κάποιου είδους «κόμπλεξ» προς τα υπόλοιπα συστήματα αλλά επικεντρώνεται κυρίως στην φονικότητα τους και στην σημαντική δυνατότητα που διαθέτουν στον αντιβαλλιστικό τομέα που όλο και περισσότερο μας ενδιαφέρει σαν χώρα.

Αντιμετώπιση του Τουρκικού Βαλλιστικού Προγράμματος

Πώς να μην μας ενδιαφέρει άλλωστε όταν τόσο τα προγράμματα που αφορούν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) όσο και η ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων έχουν λάβει σημαντική χρηματοδότηση από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει το ξεκίνημα της ενασχόλησης αυτής της Τουρκίας μπορεί να εντοπιστεί πίσω στο μακρινό 1997, όταν η Τουρκία και η Κίνα συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του MLRS TRG-300 Tiger (Kasirga). Χρησιμοποιώντας τη κινεζική τεχνογνωσία, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για τον κινεζικό βαλλιστικό πύραυλο B-611 SRBM και ξεκίνησε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων όπως είναι και ο Tayfun που πρόσφατα αποκάλυψε.

Το Πολεμικό Ναυτικό ορθώς διάλεξε να οπλίσει την κλάση φρεγατών «ΚΙΜΩΝ» με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER-30 B1.

Οι ελληνικές φρεγάτες κλάσης KIMON (FDI HN) θα έχουν εγκατεστημένους 32 πυραύλους ASTER-30 Block 1 ως μέρος της τελικής τους διαμόρφωσης. Αλλά είναι πιθανό ότι η αναβαθμισμένη έκδοση ASTER-30 Block 1NT, με βελτιωμένες αντιβαλλιστικές ικανότητες, θα εγκατασταθεί επίσης στις φρεγάτες στο μέλλον.

FDI HN: Η αντιβαλλιστική διάσταση των νέων φρεγατών μέσω των ASTER-30
PHOTO: NAVAL GROUP

Χαρακτηριστικά βλήματος ASTER 30

  • Βάρος: 450 kg
  • Μήκος: 4,9 μέτρα
  • Διάμετρος: 180 mm
  • Για την πρόωση χρησιμοποιείται κινητήρας δύο σταδίων και στερεό προωθητικό.
  • 4,5 Mach είναι η μέγιστη ταχύτητα.
  • Εμβέλεια μεγαλύτερη από 120 χιλιόμετρα
  • Υψόμετρο: 20 χλμ

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του πυραύλου ο ASTER-30 σε συνδιασμό με το προηγμένο 4D ραντάρ SEA FIRE των FDI HN μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά βαλλιστικές απειλές γύρω απο την φρεγάτα.

FDI HN: Η αντιβαλλιστική διάσταση των νέων φρεγατών μέσω των ASTER-30
PHOTO: NAVAL GROUP

Ο πύραυλος Aster 30 Block 1 (ASTER-30 B1) που φέρουν οι FDI HN, με ερευνητή ραντάρ που λειτουργεί στην Ku μπάντα συχοντήτων, επιτρέπει την εξάλειψη βαλλιστικών απειλών με βεληνεκές 600 χιλιομέτρων όπως είναι και ο νέος βαλλιστικός πύραυλος της Τουρκίας με το όνομα Tayfun

Η συχνότητα Ku είναι το μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος με συχνότητες από 12 έως 18 gigahertz (GHz).

Σύμφωνα με την MBDA, «o Aster-30 μπορεί να αμυνθεί έναντι μιας μεγάλης ποικιλίας εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών και υποηχητικών πυραύλων, πυραύλων αντι-ραντάρ, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και ελικόπτερα. Δύναται να επιχειρεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες με γρήγορη κάλυψη 360 μοιρών.

Μεγάλο ατού του πυραύλου αυτου είναι ο υψηλός ρυθμός εκτοξεύσεων από τα κελιά κατέθετης εκτόξευσης Α50 των φρεγάτων (VLS) των FDI HN.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα