ΑρχικήΑΝΑΛΥΣΕΙΣΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ; Ελλάδα & Τουρκία στα όρια...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ; Ελλάδα & Τουρκία στα όρια του πολέμου

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Viking Vision: Το νέο ΠΓΥ του Πολεμικού Ναυτικού, δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη

Το Πολεμικό Ναυτικό έλαβε πρόσφατα μια σημαντική δωρεά από...

ΕΚΤΑΚΤΟ LIVE 20:30 – Μεγάλη νίκη Ερντογάν στις Τουρκικές εκλογές

Οι κάλπες στις εκλογές της Τουρκίας έκλεισαν για δεύτερη...

F126: Το μελλοντικό «θηρίο» του Γερμανικού Ναυτικού

Η Φρεγάτα 126 (F126) αποτελεί το αποτέλεσμα ενός προγράμματος...

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για την αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος...

Το τουρκικό σχέδιο, γνωστό ως «Το Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan), ανακοινώθηκε από τον Τούρκο Ναύαρχο Cem Gurdeniz το 2006.

Ο Ναύαρχος υπηρέτησε στο Τουρκικό Ναυτικό μέχρι το 2012. Έχει εκτεταμένη επιχειρησιακή και διοικητική εμπειρία. Στον τελευταίο του ρόλο υπηρετεί ως επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής και σχεδιασμού στο τουρκικό ναυτικό).

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019, για πρώτη φορά ο επίσημος χάρτης των ακραίων Τουρκικών σχεδιασμών βγήκε στη δημοσιότητα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία με χάρτη που απεικονίζει σχεδόν το ήμισυ του Αιγαίου Πελάγους και μια περιοχή μέχρι την ανατολική ακτή της Κρήτης να ανήκει στην Τουρκία.

Ο χάρτης που παρουσίαζε το Δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Εθνικό Αμυντικό Πανεπιστήμιο της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και δείχνει μια περιοχή με την ονομασία «Γαλάζια πατρίδα της Τουρκίας» που εκτείνεται μέχρι τη διάμεση γραμμή του Αιγαίου, που περικλείει τα ελληνικά νησιά σε αυτό το μέρος της θάλασσας χωρίς καμία ένδειξη για τα ελληνικά χωρικά ύδατα γύρω τους.

Η Γαλάζια Πατρίδα είναι στην ουσια ενα επεκτατικο οθωμανικό δόγμα.

Η πρώτη φάση της υιοθέτησης αυτού του δόγματος ήταν η ξαφνική τοποθέτηση Τουρκικών NAVTEX για ασκήσεις του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικου με πυρά αλλά και για έρευνα υδρογονανθράκων στα Ελληνικά χωρικά ύδατα κάτω απο την Κρήτη

Στις 28 Νοεμβρίου 2019, όμως, το πιο επικίνδυνο βήμα έγινε όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜΣ) στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, Φαγιέζ αλ Σαράζ.

“Ο Ερντογάν προσπαθεί να ξεγράψει το ελληνικό νησί Κρήτη από τον χάρτη εντελώς” είπε τότε ο αρθρογράφος Keith Johnson του Αμερικανικού Foreign Policy.

Όμως οι ακραίες αυτές Τουρκικές επεκτακτικές πολιτικές έπεσαν πάνω σε Ελληνικό τοίχο.

Η Ελλάδα άμεσα προχώρησε στην ενημέρωση συμμάχων και οργανισμών για την Τουρκική αυτη παρανομοία και ξεκίνησε να ανασυντάσει τις Ενοπλες δυνάμεις της δίνοντας για πρώτη φορα το ΓΕΕΘΑ την εντολή να ξεκινήσουν προμήθειες εξοπλισμών και η ανασύνταξη δυνάμεων ωστε να μπορούν οι Ελληνικές ενοπλες δυνάμεις να επικρατήσουν στην επερχόμενη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο που επιστέγαζε την άθλια Τουρκική ιδέα της “Mavi Vatan” αγνοήθηκε από την Ελλάδα παρά το ότι συνιστούσε μείζονα αιτία πολέμου κάτι το οποίο η Τουρκία επιθυμούσε ώστε να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για να κερδίσει έστω στα 50 από τα 100 που ζητά.

Η Ελλάδα απάντησε στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις με την Ιταλιά για τον καθορισμό ΑΟΖ αλλά και περνώντας από τη Βουλή τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο η οποία ακυρώνει στην ουσία τον Τουρκικό ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ

Με κόκκινο βλέπετε τα όρια του Τουρκολιβυκού μνημονίου και με μπλέ της μερικής ΕλληνοΑιγυπτιακής οριοθέτησης ΑΟΖ:

Ο στόχος του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, που ανακοινώθηκε από τον Τούρκο Ναύαρχο, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, είναι να επιτύχει τον έλεγχο και την ενοποίηση της Τουρκίας στις τρεις θάλασσες που την περιβάλλουν.

Ώστε να μπορέσει να ασκήσει περιφερειακή και διεθνή επιρροή στα πρότυπα που είχε η Οθωμανική αυτοκρατορία και να της επιτρέψει να ελέγξει πηγές ενέργειας, οι οποίες θα υποστηρίξουν την οικονομική και δημογραφική της ανάπτυξη χωρίς να οδηγηθεί σε φτωχοποίηση που λόγω της εθνοτικής δομής της χώρας μπορεί αργότερα να οδηγήσει και στον διαμελισμό της από εσωτερικές ταραχές.

Η Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα περιμένει στη γωνία για να ξαναδιδάξει στην Τουρκία ποιός κάνει κουμάντο στα νερά της Μεσογείου εδώ και σχεδόν 5500 χρόνια.

Η Γαλάζια πατρίδα είναι μία και είναι Γαλάζια όπως η ελληνική σημαία.

*Απαγορεύεται οποιoδήποτε copy-paste του περιεχόμενου του άρθρου χωρίς έγκριση απο το nemesishd.gr και του βίντεο χωρίς σαφη αναφορά της πηγής του YouTube

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ