Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κινεζικό πλοίο πλησίασε επικίνδυνα Αμερικανικό Αντιτορπιλικό [BINTEO]

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν αυξηθεί για άλλη μια φορά καθώς το κινεζικό ναυτικό κατηγορείται για «επικίνδυνους» ελιγμούς κοντά σε αμερικανικό αντιτορπιλικό κατά τη διέλευση του από τα στενά της Ταϊβάν.

Αυτό το περιστατικό ακολουθεί μια πρόσφατη επικίνδυνη συνάντηση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών στην περιοχή μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών, εντείνοντας τις ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού, το κινεζικό πολεμικό πλοίο πλησίασε επικίνδυνα το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS ChungHoon (DDG-93) το Σάββατο.

Το κινεζικό σκάφος φέρεται να προσπέρασε το Αμερικανικό Αντιτορπιλικό από την αριστερή πλευρά, περνόντας από μπροστά του σε απόσταση περίπου 137 μέτρων. Για να αποφευχθεί μια σύγκρουση, το αμερικανικό αντιτορπιλικό διατήρησε την πορεία του αλλά επιβράδυνε στους 10 κόμβους.

Ωστόσο, το κινεζικό πλοίο επέμεινε στις προκλητικές του ενέργειες διασχίζοντας ξανά μπροστά από το Αμερικανικό USS Chung-Hoon, αυτή τη φορά από τη δεξιά πλευρά.

Αυτό το πρόσφατο περιστατικό ακολουθεί έναν προηγούμενο επικίνδυνο ελιγμό ενός κινεζικού μαχητικού στις 26 Μαΐου πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το οποίο πέταξε ακριβώς μπροστά και σε απόσταση περίπου 120 μέτρων από τη μύτη ενός RC-135 των ΗΠΑ προκαλώντας σοβαρές αναταραχές στο αεροσκάφος.

Αυτές οι επαναλαμβανόμενες επικίνδυνες συναντήσεις έχουν εντείνει τις εντάσεις στην περιοχή, με τις δύο πλευρές να αποδίδουν ευθύνες η μία στην άλλη.

Η Κίνα απάντησε στις κατηγορίες ρίχνοντας την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνεχείς δραστηριότητες επιτήρησής τους κοντά στο κινεζικό έδαφος. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η μακροχρόνια και συχνή παρουσία αμερικανικών πλοίων και αεροπλάνων που πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης υπονομεύει σοβαρά την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα