Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: «Θα απωθήσουμε την Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα με κάθε μέσο»

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ναχαρίγια, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντ (Yoav Gallant) καθησύχασε τους δημάρχους και τους επικεφαλής των κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Λιβάνου σχετικά με την ασφάλειά των πολιτών τους. Αυτές οι κοινότητες έχουν εκκενωθεί λόγω των συχνών συνοριακών αψιμαχιών που έχουν ξεσπάσει από τον Οκτώβριο με δυνάμεις της Χεζμπολάχ που εδρεύουν στον Λίβανο.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, ο Γκάλαντ έδωσε μια σαφή υπόσχεση στη διάρκεια αυτής της συνάντησης: οι κάτοικοι αυτών των κοινoτήτων δεν θα επιστρέψουν στον τόπο τους έως ότου η Χεζμπολάχ απωθηθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι (Litani).

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: «Θα απωθήσουμε την Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα με κάθε μέσο»
Photo by Yoav Gallant

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Ναχαρίγια, ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε ότι η καλύτερη πορεία δράσης για το Ισραήλ είναι να επιτύχει μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιβάλλει την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ. Μια τέτοια ρύθμιση θα παρείχε μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα αντιπαράθεση και θα διασφάλιζε την ασφάλεια των κοινοτήτων του βόρειου Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Gallant δεν απέφυγε να τονίσει ότι εάν οι διπλωματικές προσπάθειες δεν επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, το Ισραήλ είναι έτοιμο να λάβει αποφασιστικά μέτρα. Κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ θα «δράσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του» για να απωθήσει τη Χεζμπολάχ μέσω στρατιωτικών ενεργειών. Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της απειλής που θέτει η Χεζμπολάχ και τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης να προστατεύει τους πολίτες της στην περιοχή.

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: «Θα απωθήσουμε την Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα με κάθε μέσο»
Photo by Yoav Gallant

Ο συνεχιζόμενος κίνδυνος που θέτει η Χεζμπολάχ είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση περίπου 80.000 κατοίκων από κοινότητες που βρίσκονται έως και 10 χιλιόμετρα νότια των συνόρων με τον Λίβανο. Οι κάτοικοι αυτοί σήμερα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις, με κρατική χρηματοδότηση. Πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά την επιστροφή στα σπίτια τους, εάν η Χεζμπολάχ παραμείνει σε κοντινή απόσταση από τη συνοριακή περιοχή.

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο σηματοδότησε την ολοκλήρωση του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου το 2006, απαγορεύει ρητά στη Χεζμπολάχ να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία νότια του ποταμού Λιτάνι. Αυτός ο ποταμός βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου. Το ψήφισμα δεν έχει τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή λόγω της συνεχούς παραβίασής του από την Χεζμπολάχ που εξαπολύει τακτικά επιθέσεις κατά του Ισραήλ από θέσεις κοντά στα σύνορα.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Απάντηση του ΥΠΕΘΑ στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας για τις έρευνες στην Κάσο

Την αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσαν οι ευχαριστίες...

Η Απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στα δημοσιεύματα για την Κάσο: «Ολοκληρώσαμε τις έρευνες – Κυκλοφορούν ψεύδη»

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στον...

Διαβάστε επίσης

Patria 6×6│Το Φινλανδικό Τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα

Το Patria 6×6 είναι ένα Τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα (AWV)...

Βασικοί προβληματισμοί για τους βαλλιστικούς πυραύλους

Πολλά είναι γνωστά για τους βαλλιστικούς πυραύλους. Άλλα απασχολούν...

MQ-9B SeaGuardian: Η ναυτική έκδοση του “Θεριστή”

MQ-9A ReaperΤο MQ-9A Reaper αναπτύχθηκε από την General Atomics...

Κάλυψη κενών με ραντάρ επί μικρών οχημάτων

Αυτή την στιγμή ο κορεσμός της άμυνας του αντιπάλου...

UAV HERON Ι: Τα «μάτια» της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο

Το HERON I είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα...

VTOL UAV για το Πολεμικό Ναυτικό: Η αρχή που έγινε και οι μελλοντικές επιλογές

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι για τα επόμενα χρόνια...

Εξελίξεις