Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

T-90M «Proryv-3» (Breakthrough): Ένα από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης και ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το άρμα μάχης T-90M, γνωστό και ως Proryv-3 χαρακτηρίζεται από αρκετούς αναλυτές και στρατιωτικούς ως ένα άρμα μάχης σύμβολο της στρατιωτικής και τεχνολογικής ικανότητας της Ρωσίας και θεωρείται ότι βρίσκεται μόλις ένα «σκαλοπάτι κάτω» από το νέο άρμα μάχης T-14 Armata.

Πρόσφατα το T-90M ήρθε στη δημοσιότητα καθώς η συμμετοχή του στον πόλεμο της Ουκρανίας-Ρωσίας, είχε ως αποτέλεσμα απώλειες των συγκεκριμένων αρμάτων που τα Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης διαφήμιζαν ως «ανίκητα». Αυτή η εκσυγχρονισμένη έκδοση του άρματος μάχης T-90 είναι σχεδιασμένη για να μπορεί να εμπλακεί αποτελεσματικά στο σύγχρονο πεδίο της μάχης με την προηγμένη θωράκιση του, τo ισχυρό πυροβόλο, την ευρεία γκάμα πυρομαχικών του και τα υπερσύγχρονα ηλεκτροπτικά συστήματα που διαθέτει.

T-90 «Proryv-3» (Breakthrough) Ένα από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης στον κόσμο και ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας - NEMESIS HD
T-90M By Vitaly V. Kuzmin – Vitalykuzmin.net, CC BY-SA 4.0

Από το T-72 στο T-90

Η σειρά T-90 έχει τις ρίζες της στο T-72, ένα κύριο άρμα μάχης της Σοβιετικής εποχής που έχει συμμετάσχει σε διάφορες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Το T-72 είναι ένα αξιόπιστο και οικονομικό άρμα αλλά έχει τους περιορισμούς του.

Έτσι το T-90, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως μια αναβαθμισμένη και πιο ικανή έκδοση του T-72. Με τα χρόνια, το T-90 υποβλήθηκε σε πολλές αναβαθμίσεις, καθεμία από τις οποίες βελτίωναν την τελευταία, με αποκορύφωμα την έκδοση T-90M. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες η Ρωσία διαθέτει περίπου 400 άρματα μάχης της συγκεκριμένης έκδοσης με τις παραδόσεις να συνεχίζονται συνεχώς.

Χαρακτηριστικά του T-90M

Θωράκιση

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του T-90M είναι το προηγμένο σύστημα θωράκισής του. Το άρμα μάχης είναι εξοπλισμένο με αντιδραστική θωράκιση (ERA) Relikt, η οποία παρέχει ενισχυμένη προστασία έναντι των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων (ATGM), RPGs μείωνοντας σύμφωνα με πηγές ως και 50% την διατρητικότητα και των βολών APFSDS.

Αυτή είναι μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με την αντιδραστική θωράκιση Kontakt-5 που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενα μοντέλα όπως το T-90A που είχε και απώλειες στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο. Η θωράκιση Relikt συμπληρώνεται από σύνθετη θωράκιση και πρόσθετα στρώματα παθητικής προστασίας, καθιστώντας το T-90M ένα δύσκολο εχθρό για κάθε αντίπαλο.

Η Δύναμη πυρός του T-90M

Κύριος οπλισμός

Το T-90M είναι οπλισμένο με σταθεροποιημένο πυροβόλο μακρύτερης κάνης 2A46M-5 125 mm, ικανό να εκτοξεύει ένα ευρύ φάσμα τύπων πυρομαχικών. Αυτό περιλαμβάνει διατρητικά πυρομαχικά υψηλής κινητικότητας APFSDS, πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) και διασποράς (HEF). Το όπλο είναι επίσης ικανό να εκτοξεύσει τον αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο Refleks, ο οποίος έχει βεληνεκές έως και 5 χλμ και μπορεί να διαπεράσει τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα θωράκισης.

Δευτερεύοντες οπλισμοί

Εκτός από το κύριο πυροβόλο, το T-90M είναι εξοπλισμένο με ένα πολυβόλο των 12,7 mm Kord και ένα ομοαξονικό πολυβόλο PKMT των 7,62 mm. Αυτά τα όπλα παρέχουν στο τανκ την ικανότητα να εμπλέκει απειλές όπως το εχθρικό πεζικό, ελαφρά οχήματα και αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό υψόμετρο. Λειτουργώντας ουσιαστικά σαν ένα σύστημα εγγύς προστασίας.

Προηγμένα Συστήματα και Ηλεκτρονικά

Σύστημα Ελέγχου Πυρός

Το άρμα μάχης T-90M διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου πυρός που περιλαμβάνει σκοπευτικό θερμικής απεικόνισης Irbis-K, αποστασιόμετρο λέιζερ και βαλλιστικό υπολογιστή για να εκτελούνται οι βολές στις σωστές αποστάσεις.

Αυτά τα συστήματα συνεργάζονται για να παρέχουν στον πυροβολητή ακρίβεια και δυνατότητες γρήγορης απόκτησης εχθρικών στόχων. Η δυνατότητα θερμικής απεικόνισης του περιβάλλοντος χώρου στο πεδίο της μάχης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εμπλοκή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επικοινωνία και Πλοήγηση

Το άρμα μάχης είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα επικοινωνίων, επιτρέποντας τον απρόσκοπτο συντονισμό με άλλες μονάδες στο πεδίο της μάχης. Διαθέτει επίσης σύστημα πλοήγησης GLONASS, την απάντηση της Ρωσίας στο αμερικανικό GPS, διασφαλίζοντας ότι το T-90M μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε έδαφος.

Η Κινητικότητα και NBC προστασία T-90M

Το T-90M τροφοδοτείται από κινητήρα V-92S2F, που αποδίδει 1.130 ίππους. Αυτό επιτρέπει στο άρμα μάχης να φτάσει σε τελική ταχύτητα 60 km/h σε δρόμους και 45 km/h εκτός δρόμου. Το T-90M έχει επιχειρησιακή αυτονομία περίπου 550 χλμ, καθιστώντας το εξαιρετικά ευέλικτο και ικανό για εκτεταμένες χρήση. Να τονίσουμε εδώ ότι μπορούν να τοποθετηθούν εξωτερικά περισσότερες δεξαμενές καυσίμου, μειώνοντας όμως την επιβιωσιμότητα του.

Το Τ-90Μ διαθέτει νέο σύστημα ανάρτησης, το οποίο του παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες εκτός δρόμου. Είτε πρόκειται για λασπωμένα χωράφια είτε για αναρρίχηση σε απότομους λόφους, το T-90M έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται τις ακραίες αυτές καταστάσεις με ευκολία.

Το T-90M δίνει μεγάλη έμφαση στην άνεση και την ασφάλεια του πληρώματος και είναι εξοπλισμένο με σύστημα εσωτερικού κλιματισμού. Διαθέτει επίσης σούιτα προστασίας NBC (για αντιμετώπιση Πυρηνικών, Βιολογικών, Χημικών απειλών), διασφαλίζοντας την ασφάλεια του πληρώματος σε μολυσμένα περιβάλλοντα.

T-90M στα χέρια των Ουκρανών

O ουκρανικός στρατός κατάφερε να καταλάβει ή να καταστρέψει αρκετά ρωσικά άρματα μάχης T-90 εν μέσω του Πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας που ξεκίνησε το 2022. Σύμφωνα με την έρευνα του ιστολογίου Oryx μέχρι τις 17 Αυγούστου 2023, η Ρωσία έχει χάσει συνολικά 74 άρματα μάχης T-90 από όταν ξεκίνησε η εισβολή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης ενσωματώσει μερικά από αυτά στην αρματική δύναμη τους, ενισχύοντας τις αμυντικές και επιθετικές τους ικανότητες.

Μια λεπτομερής ματιά

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τουλάχιστον 12 άρματα μάχης T-90A, ένα T-90AK, ένα T-90S και δύο T-90M. Αυτά τα άρματα μάχης δεν έχουν απλώς αποθηκευτεί. Αρκετά έχουν επισκευαστεί και είναι πλέον επιχειρησιακά εντός του ουκρανικού στρατού.

Οι συνολικές απώλειες για τη Ρωσία

Οι απώλειες για τη Ρωσία δεν περιορίζονται μόνο στα τανκς που κατέλαβε η Ουκρανία. Τα δεδομένα του ιστολογίου Oryx αποκαλύπτουν ότι επιβεβαιωμένα από τα 74 Τ-90 που χάθηκαν, τα 33 ήταν της έκδοσης Τ-90Α, με 20 κατεστραμμένα και τα υπόλοιπα στα χέρια των Ουκρανών. Επιπλέον, επτά άρματα μάχης T-90S χάθηκαν από την δύναμη του Ρωσικού στρατού, με πέντε να έχουν καταστραφεί, ένα να εγκαταλειφθεί και ένα ακόμα στα χέρια των Ουκρανών. Τα μοντέλα T-90M υπέφεραν επίσης από τον Πόλεμο με 20 κατεστραμμένα, έξι με σοβαρές ζημιές, πέντε εγκαταλειμμένα και τα υπόλοιπα στα χέρια του Ουκρανικού στρατού.

Συνοψίζοντας

Η έκδοση T-90M «Proryv-3» (Breakthrough) αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την φονικότητα και την ανθεκτικότητα του T-90 και διαθέτει πολύ καλά χαρακτηστικά, άμεσα συγκρίσιμα με αντίστοιχα δυτικά άρματα μάχης. Αποτελεί την αιχμή του δόρατος των Ρωσικών μηχανοκίνητων δυνάμεων και οι απώλειες που έχουν υποστεί τα συγκεκριμένα άρματα μάχης στο Πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρέπει να θεωρούνται λογικές, καθώς κανένα άρμα μάχης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως άτρωτο.

CopyrightNEMESIS HD. Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια). Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα