Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

UAV HERON Ι: Τα «μάτια» της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το HERON I είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και μαζί με τα παλαιότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) Πήγασος, χρησιμοποιούνται για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης. Ανήκουν στην 390 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και σταθμεύουν στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο.

Χαρακτηριστικά και πτητικές δυνατότητες

Το HERON I είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μπορεί να αναλάβει πληθώρα αποστολών και παράγεται από την ισραηλινή εταιρεία ΙΑΙ.

Έχει μήκος 8,4m και άνοιγμα πτερύγων 16,6m. Το μέγιστο βάρος απογείωσής του ανέρχεται στα 1,270kg ενώ μπορεί να μεταφέρει φορτίο ίσο με 470kg. Χρησιμοποιεί κινητήρα Rotax 914 115hp AT 5800RPM με τον οποίο μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 120 κόμβων.

Η επιχειρησιακή του ταχύτητα ανέρχεται στους 60-80 κόμβους και έχει αυτονομία 45 ωρών. Τέλος, το HERON μπορεί να ίπταται σε υψόμετρο 30.000 ποδιών και έχει εμβέλεια 1,000χλμ.

Εύρος αποστολών

Το HERON μπορεί χρησιμοποιηθεί για πληθώρα αποστολών ανάλογα με τον εξοπλισμό που μεταφέρει, όπως ραντάρ και ατρακτίδια. Συγκεκριμένα, μπορεί να αναλάβει αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης ΑΟΖ, συλλογής πληροφοριών και στοχοποίησης.

Χειρισμός

Ο χειρισμός του HERON γίνεται από 3 άτομα: τον χειριστή του αεροσκάφους, τον χειριστή του ραντάρ επιτήρησης και τον χειριστή του φορτίου.

Λοιπές εκδόσεις

HERON MK ll: Η εκσυγχρονισμένη έκδοση του HERON I. Διαθέτει πιο ισχυρό κινητήρα και μπορεί να μεταφέρει φορτίο μεγαλύτερου βάρους. Χρησιμοποιείται από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και από 20 άλλους χρήστες.

HERON TP: Η μεγαλύτερη σε μέγεθος έκδοση του HERON. Έχει μήκος 14m, άνοιγμα πτερύγων 26m και διαθέτει κινητήρα 1,200 ίππων. Μπορεί να μεταφέρει φορτίο 2,700kg και να ίπταται για πάνω από 30 ώρες.

Το HERON στο Λιμενικό

Πέρα από την Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό Σώμα χρησιμοποιεί ένα UAV HERON για επιτήρηση συνόρων και για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών. Το εν λόγω UAV σταθμεύει στο Τυμπάκι της Κρήτης και δόθηκε δωρεάν από την Frontex.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου (ειδικά σε άλλα ιστολόγια ως επαναδημοσίευση κτλπ) χωρίς σχετική άδεια από το NEMESIS HD

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα