Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Πρόταση: Ελληνικά F-16 στην Ερυθρά Θάλασσα για αναχαίτιση πυραύλων και drone των Χούθι

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η πρόσφατη και ανησυχητική αυξησή των επιθέσεων των Χούθι σε ελληνόκτητα και άλλα διεθνή εμπορικά πλοία που διασχίζουν τον στρατηγικό διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας, όπως το χτύπημα με πύραυλο στο εμπορικό πλοίο «Zografia», καταστά αναγκαία την επανεξέταση των στρατηγικών που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ασφάλεια σε αυτή την κρίσιμη περιοχή που λόγω του Σουέζ επηρεάζει άμεσα και την ελληνική οικονομία. Η χώρα μας ήδη συμμετέχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian με την Φρεγάτα Ύδρα να ετοιμάζεται για να αποσταλεί στην περιοχή και να αμυνθεί στις επιθέσεις των Χούθι. Είναι όμως αυτό αρκετό; Ας μελετήσουμε και την ιδέα να φτάσουν και Ελληνικά F-16 στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η σημασία της Ερυθράς Θάλλασας για την Ελλάδα

Υπό το πρίσμα αυτής της επείγουσας ανάγκης, θεωρούμε ότι η Ύδρα περισσότερο συμβολικά θα βρίσκεται στην περιοχή καθώς το πλοίο σε σχέση με τα υπόλοιπα πλοία της συμμαχίας στην περιοχή δεν διαθέτει ισχυρές δυνατότητες αεράμυνας. Η πρόταση μας είναι να ενισχυθεί η παρουσία της με μεταστάθμευση μικρού αριθμού ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αίγυπτο ή σε άλλη χώρα της περιοχής, με στόχο την αναχαίτιση πυραύλων κρουζ και άλλων εναέριων απειλών κατά ελληνόκτητων και διεθνών εμπορικών πλοίων υπό την στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Η στρατηγική σημασία της Ερυθράς Θάλασσας είναι τεράστια για την χώρα μας καθώς αποτελεί μια σημαντική περιοχή για την παγκόσμια μεταφορά βασικών αγαθών όπως το πετρέλαιο, τα σιτηρά και τα λοιπά καταναλωτικά αγαθά με πολλά από αυτά να καταλήγουν σε ελληνικά λιμάνια για την προώθηση τους στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η διασφάλιση αυτής της θαλάσσιας διόδου είναι επιτακτική ανάγκη για την σταθερότητα της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να μην πληγεί οικονομία της χώρας μας.

Πρόταση: Πυρομαχικά από ΗΠΑ για τα F-16 που επιχειρούν

Η αποστολή των F-16 από την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει με αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να παρέχουν πυρομαχικά (π.χ AIM-120/AIM-9) και ανταλλακτικά για τα F-16 μας που σταθμεύουν στην περιοχή και να μην μπεί η χώρα σε έξοδα ή σε μείωση του οπλοστασίου. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να επιτευχθεί αρκετά πιο εύκολα στα F-16 αντί για τα RAFALE που αν και παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες αυτονομίας, είναι αμφίβολλο ότι γαλλικά όπλα θα μπορούσαν να βρεθούν εύκολα, λαμβάνοντας υπόψη τις υλικοτεχνικές και επιχειρησιακές προκλήσεις της διατήρησης ενός αριθμού μαχητικών αεροσκαφών στο εξωτερικό.

Επιπλέον, οι προηγμένες δυνατότητες των ελληνικών F-16V, ιδιαίτερα τα υπερσύγχρονα ραντάρ τους APG-83 AESA SABR, τα καθιστούν εξαιρετικά κατάλληλα για το έργο της παρακολούθησης και, εάν χρειαστεί, της αναχαίτισης εναέριων απειλών για τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή.

Αναχαίτιση απειλών κορεσμού κατά της Ελληνικής Φρεγάτας μέσω CAP από τα μαχητικά

Η στρατηγική τοποθέτηση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αίγυπτο, με αποστολή την προστασία των θαλάσσιων οδών έναντι πιθανών απειλών, θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στα ελληνικά ναυτικά μέσα που επιχειρούν στην περιοχή, ιδιαίτερα σε περίπτωση επίθεσης κορεσμού από τους Χούθι με στόχο την Ελληνική φρεγάτα που θα έχει αναπτυχθεί για να υπερασπιστεί τα εμπορικά πλοία. Οι επιχειρήσεις CAP της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα προστατεύουν έτσι μόνο τα εμπορικά πλοία αλλά και ένα κρίσιμο μέσο του Πολεμικού Ναυτικού.

Εμπειρία για τους πιλότους μας σε συνθήκες πραγματικής μάχης

Η ανάπτυξη ελληνικών F-16 στην περιοχή δεν θα λειτουργούσε μόνο ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας έναντι πιθανών απειλών, αλλά θα παρείχε επίσης μια σημαντική ευκαιρία στους Έλληνες πιλότους να αποκτήσουν ανεκτίμητη πολεμική εμπειρία που θα μεταφέρουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η εμπειρία μέσω της αναχαίτισης αντιπλοϊκών απειλών θα επεκταθεί πολύ πέρα από τις συνήθεις εκπαιδευτικές ασκήσεις, βάζοντας τους πιλότους στο πολύπλοκο και δυναμικό περιβάλλον των επιχειρήσεων του πραγματικού πεδίου μάχης, όπου το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό και είναι αναγκαία η ακρίβεια και η ταχεία λήψη αποφάσεων.

Οι Έλληνες πιλότοι θα είναι επιφορτισμένοι με τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και, εάν είναι απαραίτητο, την εμπλοκή πραγματικών εναέριων απειλών σε δύσκολες συνθήκες. Αυτό θα ενίσχυε τις δεξιότητές τους στην επιτήρηση, την αναγνώριση και τους διαφοροποιημένους κανόνες εμπλοκής που απαιτούνται σε τόσο ευαίσθητα διεθνή ύδατα αλλά και ειδικά στην εμπλοκή αντιπλοϊκων πυραύλων και Drone που διαθέτουν οι Χούθι.

Επιπλέον, τα προηγμένα νέα συστήματα ραντάρ του F-16V, με τις εξελιγμένες δυνατότητες επιτήρησής τους, θα παρέχουν στους πιλότους πρακτική εμπειρία στη χρήση αυτής της τεχνολογίας αιχμής σε απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια. Αυτό όχι μόνο θα βελτίωνε την τεχνική τους επάρκεια, αλλά θα βελτίωνε και την τακτική τους, καθώς μαθαίνουν να ερμηνεύουν πολύπλοκα δεδομένα του ραντάρ σε πραγματικό χρόνο για να λαμβάνουν αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Συνοψίζοντας…

Συμπερασματικά, η ανάπτυξη ελληνικών F-16 στην Αίγυπτο, με αμερικανική υποστήριξη σε πυρομαχικά και ανταλλακτικά, παρουσιάζει μια ισορροπημένη και αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα. Η κίνηση αυτή όχι μόνο θα προστατεύσει τα ελληνικά θαλάσσια συμφέροντα αλλά θα ενισχύσει και έμπρακτα το στρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας. Άλλωστε η χώρα μας ήδη συμμετέχει εδώ και χρόνια στην άμυνα ενάντια στις επιθέσεις των Χούθι με την αποστολή συστήματος PATRIOT που ακόμα βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία.

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδειαΧρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

  • Ελληνικά F-16 στην Ερυθρά Θάλασσα

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα