Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

AIM-9: Η ιστορία του φονικού “FOX-2”

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο AIM-9 Sidewinder είναι ο πιο διαδεδομένος σε χρήση αέρος-αέρος πύραυλος υπερύθρων στην «Δύση». Έχει κλείσει πάνω από μισό αιώνα σε υπηρεσία, υπό τις διαφορετικές του εκδόσεις, όντας βασικό κομμάτι του οπλοστασίου πολλών Πολεμικών Αεροποριών.

Η ανάπτυξη του AIM-9 Sidewinder

Η ανάπτυξη του Sidewinder ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου. Το 1946 το κέντρο δοκιμών όπλων του Ναυτικού (NOTS) ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία ένα πρόγραμμα ανάπτυξης μηχανισμού καθοδήγησης ρουκετών μέσω υπερύθρων (heat-homing rockets).

Οι πρώτες δοκιμές του πυραύλου έγιναν το 1952 ενώ το 1953 η Αεροπορία δοκίμασε την πρώτη έκδοση, AIM-9A και το 1956 η έκδοση AIM-9B εντάχθηκε σε υπηρεσία.

Οι πρώτες εκδόσεις του πυραύλου AIM-9A/B/D/E/G/H/J χρησιμοποιήσουν ερευνητή υπερύθρων, «κλειδώνοντας» στην θερμότητα του κινητήρα (rear-aspect) του στόχου. Από την άλλη, οι AIM-9C αντί για ερευνητή υπερύθρων χρησιμοποιούσε ημιενεργή καθοδήγηση ραντάρ (SARH). Οι μεταγενέστερες εκδόσεις, AIM-9L/M/P/X μπορούν να «κλειδώσουν» στον στόχο από όλες τις διευθύνσεις (all-aspect).

Οι διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις του AIM-9 δεν περιορίζονται μόνο στον τρόπο καθοδήγησης και τις ικανότητες του ερευνητή, ενώ η εμβέλεια αυξήθηκε από τα 5 χιλιόμετρα στις πρώτες του εκδόσεις στα 35 χιλιόμετρα στον AIM-9X.

AIM-9: Η ιστορία του φονικού "fox-2"
Photo By David Monniaux – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2272437

Τροποποιημένες εκδόσεις του Sidewinder

Παράλληλα, εκτός της τυπικής του λειτουργείας ως αέρος-αέρος, οι AIM-9X μπορούν να βληθούν και ως εδάφους-αέρος από το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS ενώ είχαν αναπτυχθεί αέρος-εδάφους εκδόσεις όπως ο AGM-122 SIDEARM (anti-radar) καθώς και μία τροποποιημένη έκδοση του AIM-9L για χρήση κατά οχημάτων.

Η πορεία του AIM-9 στο πεδίο

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η πορεία των AIM-9 επί του πεδίου πέρασε από αρκετά «σκαμπανεβάσματα» αφού στην πρώτη τους παρουσία στον Πόλεμο του Βιετνάμ η απόδοση τους δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Από την άλλη, μέσω της συνεχής του ανάπτυξης είναι πλέον βασικό «βέλος στην φαρέτρα» για τα πολεμικά αεροσκάφη πολλών χωρών.

AIM-120: Η ιστορία και δυνατότητες του AMRAAM
Photo by haf.gr

Οι AIM-9 στην Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, αυτή την στιγμή στο οπλοστάσιό της βρίσκονται οι AIM-9L και AIM-9M οι οποίοι εξοπλίζουν τα αεροσκάφη F-16 όλων των εκδόσεων, μαζί με τους AIM-2000 IRIS-T, αλλά και τα F-4 Phantom.

Πείτε μας την γνώμη σας!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα