Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

AIM-120: Η ιστορία και δυνατότητες του AMRAAM

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο AIM-120 είναι ένας από τους κορυφαίους πυραύλους αέρος-αέρος για εμπλοκή πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR). Είναι βασικός όπλων πολλών Πολεμικών Αεροποριών, με μια από αυτές να είναι και η Ελληνική.

Η ανάπτυξη του AIM-120 AMRAAM

Η ανάπτυξη του πυραύλου ήρθε ως συνέχεια των AIM-7 Sparrow. Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να αποδώσει έναν πύραυλο ταχύτερο, μικρότερο και ελαφρύτερο με καλύτερες επιδόσεις από τον προκάτοχό του. Παρά το γεγονός ότι ο AIM-7 είχε πετύχει μεγάλο αριθμό καταρρίψεων, ήταν πλέον αναγκαία η απόκτηση πυραύλων με αυτόνομη καθοδήγηση.

Αυτό επιτρέπει στο αεροσκάφος-φορέα να εμπλακεί με παραπάνω από έναν στόχους, αφού δεν χρειάζεται να «φωτίζει» τον στόχο συνεχώς αλλά και να εκτελέσει ελιγμούς χωρίς τον «φόβο» να «σπάσει το κλείδωμα».

Το πρόγραμμα του AMRAAM ολοκλήρωσε την φάση σχεδιασμού το 1979 με την Αμερικανική Αεροπορία να διαλέγει έπειτα δύο εταιρείες, την Hughes και την Raytheon για την επόμενη φάση του προγράμματος.

Εν τέλει η Hughes αναδείχθηκε νικήτρια της φάσης κερδίζοντας το συμβόλαιο για την παραγωγή πλήρους κλίμακας ενώ η Raytheon αναδείχθηκε «παραγωγός-ακόλουθος» (follower producer).

AIM-120: Η ιστορία και δυνατότητες του AMRAAM
Photo by haf.gr

Η λειτουργεία του AIM-120

  • Ο πύραυλος λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, ταχύτητα και κατεύθυνση του στόχου.
  • Μέσω της αδρανειακής πλοήγησης (INS) ο πύραυλος κατευθύνεται προς τον στόχο.
  • Περιοδικά λαμβάνει ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση του στόχου καθώς κατευθύνεται προς αυτόν.
  • Όταν πλησιάσει αρκετά, ενεργοποιεί τον δικό του ερευνητή και, αφού εντοπίσει τον στόχο, κατευθύνεται πάνω του.

Αυτή είναι, λίγο-πολύ, η τυπική διαδικασία εμπλοκής όταν ο στόχος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, υπάρχουν όμως ακόμα δύο επιλογές. Κατά την πρώτη εάν ο στόχος βρίσκεται κοντά στο αεροσκάφος, τότε ο πύραυλος ενεργοποιεί εξαρχής τον δικό του ερευνητή. Κατά την δεύτερη, ο πύραυλος κατευθύνεται ελεύθερα, χωρίς την μεσολάβηση του αεροσκάφους, «κλειδώνοντας» στον πρώτο στόχο που θα εντοπίσει.

Οι εκδόσεις του AIM-120

Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν 4+1 βασικές εκδόσεις του πυραύλου. Οι 4 αφορούν κλασσικούς πυραύλους αέρος-αέρος και η τελευταία είναι έκδοση του πυραύλου για χρήση από το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS. Οι εκδόσεις λοιπόν είναι:

  • AIM-120A: Η βασική έκδοση του πυραύλου.
  • AIM-120B/B+
  • AIM-120C με υποεκδόσεις C-4/C-5/C-6/C-7/C-8
  • AIM-120D/D-3
  • AMRAAM-ER: Η εδάφους-αέρος έκδοση, εμβέλειας 40 χιλιομέτρων που χρησιμοποιεί το «σώμα» του ESSM.
AIM-120: Η ιστορία και δυνατότητες του AMRAAM
Photo by haf.gr

Ο AMRAAM στην Πολεμική Αεροπορία

Ο AIM-120 μπορεί να θεωρηθεί ο βασικός πύραυλος BVR της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτή την στιγμή, στο ελληνικό οπλοστάσιο βρίσκονται 3 εκδόσεις, AIM-120B/C-5/C-7, του πυραύλου οι οποίοι εξοπλίζουν τα F-4 και τα F-16. Ανάλογα με την έκδοση του πυραύλου, η εμβέλεια υπολογίζεται ανάμεσα στα 50 με 120 χιλιόμετρα φτάνοντας μέγιστη ταχύτητα έως και 4 Mach.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα