Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Πύραυλος METEOR: Ασφυκτικό «no escape zone» για κάθε αντίπαλο του

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη», θα είναι αφιερωμένο στους φονικούς πυραύλους METEOR της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι σε συνδυασμό με τους πυραύλους AM-39, SCALP-EG και MICA θα οπλίζουν τα νεοαποκτηθέντα αεροσκάφη τύπου Dassault Rafale F3R.

O εν λόγω πύραυλος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στα Ελληνικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς πρόκειται για ένα «Game Changing Asset» που χαρακτηρίζεται από την μεγάλη εμβέλεια και την υψηλή ταχύτητά του.

Η έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης του πυραύλου METEOR

Πύραυλος METEOR: Ασφυκτικό «no escape zone» για κάθε αντίπαλο του
PHOTO By ILA-boy – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10646853

Η ανάπτυξη του METEOR ξεκίνησε το 1994, στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης των παραχωρημένων πυραύλων αέρος – αέρος SKYFLASH που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στην Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF). Η RAF χρειαζόταν ένα νέο πύραυλο μεγάλης εμβέλειας για τα Eurofighter Typhoon της, ως απάντηση στα Ρωσικά Su-27 που οπλίζονταν με πυραύλους τύπου R-77.

Την έναρξη κατασκευής των πυραύλων ανέλαβε η MBDA κατόπιν σχετικής σύμβασης με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας το 2002. Τα επόμενα χρόνια, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία, αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση των BVR (Beyond Visual Range) αναγκών τους.

Από τότε, πέρα από τα Eurofighter ο METEOR έχει πιστοποιηθεί στα Γαλλικά Rafale και στα Σουηδικά Gripen, ενώ η BAE Systems έχει αναλάβει την ενσωμάτωση του στα Βρετανικά F-35A/B. Ακόμα, ο εν λόγω πύραυλος θα οπλίσει και τα μελλοντικά μαχητικά KFX της νότιας Κορέας, με το πρόγραμμα να ανατίθεται στην MBDA σε συνεργασία με την Korea Aerospace Industries.

Τα χαρακτηριστικά του πυραύλου και η μοναδική καινοτομία του

Πύραυλος METEOR: Ασφυκτικό «no escape zone» για κάθε αντίπαλο του
© Crown Copyright 2013Photographer: BAE SYSTEMS WartonImage 45155766.jpg from www.defenceimages.mod.uk

Ο METEOR είναι ένας πύραυλος αέρος – αέρος νέας γενιάς ο οποίος μπορεί να καταρρίψει εχθρικούς στόχους πέρα του οπτικού πεδίου του χειριστή (BVRAAM).

Σύμφωνα με τις εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, η εμβέλεια METEOR του ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα ενώ η ταχύτητα του τα 4 Mach, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ασφυκτικό No Escape Zone για το αεροσκάφος που θα τον αντιμετωπίσει.

Οι τρομερές του επιδόσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο καινοτόμο σύστημα πρόωσης που χρησιμοποιεί, κάνοντας χρήση κινητήρα Ramjet στερεού καυσίμου. Ο συγκεκριμένος κινητήρας παρέχει στον πύραυλο την απαραίτητη ώθηση για να καταστρέψει τους εναέριους στόχους με ευκολία, καθώς διαθέτει μια κεφαλή θραυσμάτων.

Ακόμα, χαρακτηρίζεται από την υψηλή αντοχή του σε συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου, παρεμβολών και αντιμέτρων.

Ο METEOR σε Ελληνική υπηρεσία

Dassault Rafale F3R | Πύραυλος METEOR στα Ελληνικά RAFALE: Ασφυκτικό «no escape zone» για κάθε αντίπαλο του
ΠΗΓΗ: ΠΑ (HAFSpokesman – Twitter)

Ο METEOR είναι ένας από τους καλύτερους πυραύλους αέρος-αέρος της Δύσης ο οποίος προσδίδει τρομερές δυνατότητες κρούσης στην Πολεμική Αεροπορία μέσω των RAFALE και θα αποτελέσει ένα κρίσιμο παράγοντα σε μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη.

Τέλος, οφείλουμε να επιδιώξουμε την πιστοποίηση τους και στα F-35 που θα αποκτήσει η χώρα μας ακολουθώντας το πρόγραμμα των Βρετανών, καθώς έτσι θα αξιοποιούνταν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από Γρηγόρης Π.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου από άλλα site/media χωρίς άδεια απο το NEMESISHD.GR

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της «Αεροπορικής Τρίτης»

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα