ΑρχικήΑΝΑΛΥΣΕΙΣASMP (Air-sol moyenne portée): Το γαλλικό πυρηνικό «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

ASMP (Air-sol moyenne portée): Το γαλλικό πυρηνικό «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Βιάστηκαν να χαρούν οι Τούρκοι – Απάντηση Μενέντεζ για τα F-16

Δεν προλαβαίνουν να βαρέσουν παλαμάκια οι Τούρκοι με τις...

Απειλητική δήλωση της Λιβύης κατά της Ελλάδας

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέδωσε μια...

VCAC MEPHISTO: Ο Γαλλικός καταστροφέας αρμάτων

To VCAC Mephisto είναι ένα γαλλικό αμφίβιο Tank Destroyer...

«ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22»: Σε υψηλή ετοιμότητα ο στόλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22», στέλνοντας...

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη» θα είναι αφιερωμένο στους φονικούς πυρηνικούς πυραύλους cruise τύπου ASMP (Air-Sol Moyenne Portée), οι οποίοι οπλίζουν τα Γαλλικά Mirage 2000N και τα Rafale F3 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού.

Πρόκειται για μια σειρά πυραυλικών συστημάτων γνωστή στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις ως “η τελευταία λύση” πριν από την χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του ASMP – Στόχος η Σοβιετική Ένωση

PHOTO By defense.gouv.fr

Η έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης του ASMP σηματοδοτήθηκε το 1978 από την εταιρεία  Aerospatiale, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη ενός πυραύλου ικανού να καταστρέψει τα συστήματα αεράμυνας της Σοβιετικής Ένωσης και να αντικαταστήσει τις πυρηνικές βόμβες τύπου ΑΝ-22 που χρησιμοποιούσε η Γαλλική ΠΑ. To κόστος του εν λόγω προγράμματος υπολογίζεται περίπου στα $1.37 δισεκατομμύρια.

Tην κατασκευή του ανέλαβαν η MBDA France και η Ariane Group, με τον πύραυλο να εντάσσεται τελικά σε υπηρεσία το 1986. Οι πρώτοι του φορείς ήταν τα αεροσκάφη Dassault Mirage IV και τα Super Etendard.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και οι μελλοντικές βελτιώσεις

PHOTO By David Monniaux – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2270621

Οι Γαλλικές εταιρείες κατέληξαν στην ανάπτυξη ενός κατευθυνόμενου πυραύλου cruise μήκους 5.38 μέτρων και βάρους 860 κιλών. Διαθέτει πυρηνική κεφαλή 300 κιλοτόνων καθώς και κινητήρα Ramjet στερεού καυσίμου, καθιστώντας τον ικανό να φτάσει υψηλές ταχύτητες σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο πύραυλος δύναται να επιταχύνει στην ταχύτητα των 2 Mach μέσα σε 5 δευτερόλεπτα και να φτάσει την τελική ταχύητητα των 3 Mach κάνοντας χρήση του τρομερού του κινητήρα. Η μέγιστη εμβέλεια του μπορεί να φτάσει τα 300 χιλιόμετρα, ανάλογα με το υψόμετρο άφεσης του πυραύλου.

Η Γαλλία συνέχισε να επενδύει στο εν λόγω σύστημα, αναπτύσσοντας τον υπερηχητικό ASMP-A ως αντικαταστάτη του παλαιότερου ASMP και εντάσσοντας τον σε υπηρεσία το 2009.

H νέα έκδοση επίσης χρησιμοποιεί κινητήρα Ramjet αλλά μπορεί να πλήξει στόχους σε μεγαλύτερη εμβέλεια (πάνω από 500 χιλιόμετρα) και να φτάσει υψηλότερες ταχύτητες (8 Mach). Σύμφωνα με την MBDA, διαθέτει νέα θερμοπυρηνική κεφαλή με αυξημένες δυνατότητες διείσδυσης.

Επίλογος

Τα πυραυλικά συστήματα ASMP/-A είναι κάποια από τα πιο ικανά τακτικά πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ τα οποία σίγουρα λειτουργούν αποτρεπτικά προς οποιονδήποτε εχθρό της Συμμαχίας. Η πιστοποίηση τους στις νέες εκδόσεις των Rafale σίγουρα αποτελεί ένα ισχυρό asset στα χέρια της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από Γρηγόρης Π.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου από άλλα site/media χωρίς άδεια απο το NEMESISHD.GR

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ