Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

SAAB Gripen: Ο φύλακας της Σκανδιναβίας

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στο σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη», θα ασχοληθούμε με το πασίγνωστο μαχητικό αεροσκάφος JAS-39 Gripen, την αιχμή του δόρατος της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας και της SAAB.

Η αυγή ενός φιλόδοξου προγράμματος 

Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 1979, στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης των αεροσκαφών SAAB 35 Draken και SAAB 37 Viggen που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στην Σουηδική Πολεμική Αεροπορία.

Το πρώτο μοντέλο με την ονομασία «Gripen A» πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 1988 με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 1993. Μετά από τρία χρόνια εντατικών δοκιμών, το αεροσκάφος εντάχθηκε στην ισχύ των Αεροπορικών Δυνάμεων της Σουηδίας φέρνοντας νέες δυνατότητες κρούσης και αναγνώρισης.

Η εξέλιξη του GRIPEN

Αεροπορική Τρίτη: SAAB Gripen, o φύλακας της Σκανδιναβίας - NEMESIS HD
JAS-39 Gripen pilots from Čáslav Air Base, Czech Republic, perform air-to-air drills June 25 during Sky Avenger 2018. (Air National Guard photo by Tech. Sgt. Mindy Bloem)

Η SAAB έχει βελτιώσει σημαντικά το Gripen τα τελευταία χρόνια, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες στον σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο.

Συγκεκριμένα, η πιο σύγχρονη έκδοση του αεροσκάφους, το Gripen E/F (Next Generation – NG), είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό κινητήρα GE-F414G, ραντάρ AESA που λειτουργεί στην Χ μπάντα, αισθητήρα IRST και το κορυφαίο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Arexis.

Με τα εν λόγω συστήματα μπορεί να διεισδύσει βαθιά στην εχθρική ζώνη αεράμυνας βγάζοντας τα εχθρικά αντιαεροπορικά συστήματα εκτός μάχης, αυξάνοντας την επιβιωσιμότητά του.

Οπλοστάσιο

Στο σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη», θα ασχοληθούμε με το πασίγνωστο μαχητικό αεροσκάφος JAS-39 Gripen, την αιχμή του δόρατος της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας και της SAAB.
PHOTO By Rhk111 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73087755

Το Gripen διαθέτει αυξημένες δυνατότητες κατά αεροσκαφών, Μονάδων επιφανείας και στόχων εδάφους, κάνοντας χρήση Ευρωπαικών, Αμερικανικών και Ισραηλινών οπλικών συστημάτων.

Για το πρώτο είδος αποστολών, μπορεί να εξοπλιστεί με κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-αέρος διαφορετικών τύπων, όπως οι AIM-120, METEOR, IRIS-T, AIM-9X και DERBY.

Ακόμα, μπορεί να πλήξει εχθρικά πλοία με τους πυραύλους αέρος – επιφανείας RBS-15 Gungnir εμβέλειας άνω των 300 χιλιομέτρων.

Το οπλοστάσιο κατά στόχων εδάφους είναι ιδιαίτερα αξιοζήλευτο, καθώς το αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιήσει κατευθυνόμενα βλήματα τύπου JASSM, JSOW, TAURUS, Maverick, Spear, βόμβες JDAM, GBU-10/-12/-16/-22/-24/-49 και SPICE ενώ οι Βρετανοί προχώρησαν στην πιστοποίηση των Brimstone.

Τέλος, διαθέτει πυροβόλο Mauser BK των 27mm.

Άμεση διαθεσιμότητα

Αεροπορική Τρίτη: SAAB Gripen, o φύλακας της Σκανδιναβίας - NEMESIS HD
Swedish JAS 39 Gripens taxiing at Bodö airport before take off during Trident Juncture 18. Sweden is contributing to Trident Juncture 18 by providing qualified troops from all Swedish Armed Forces combat forces. Photo by Mats Nyström/Försvarsmakten

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Gripen είναι η ικανότητα να επιχειρεί από αυτοκινητόδρομους όπου και μπορεί να πραγματοποιηθεί ο ανεφοδιασμός του ανενόχλητα.

Σύμφωνα με την SAAB, η φόρτωση όπλων αέρος-αέρος και ο εφοδιασμός καυσίμων μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 20 λεπτά ακόμα και με ολιγομελές προσωπικό.

Μια εξαγωγική επιτυχία

Το Gripen υπηρετεί σε 7 χώρες, έχοντας εξαχθεί στην Βραζιλία, στην Τσεχία, στην νότια Αφρική, στην Ουγγαρία, στην Ταϊλάνδη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό στην Σχολή Πιλότων Empire Test.

Συνολικά έχουν κατασκευαστεί πάνω από 270 μαχητικά GRIPEN.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου από άλλα site/media χωρίς άδεια απο το NEMESISHD.GR

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα