Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

IRIS-T/ AIM-2000: Ο πύραυλος «ξίφος» των Ελληνικών F-16 Block 52+Adv

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο IRIS-T (AIM-2000) είναι ένας από το πιο εξελιγμένους πυραύλους αέρος-αέρος με πολλούς χρήστες ανά τον κόσμο, μέσα σε αυτούς βρίσκεται και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Έχει τις ανάλογες επιδόσεις που το επιτρέπουν να αποδίδει ικανοποιητικά τόσο σε σενάρια κλειστών αερομαχιών αλλά και ενάντια σε στόχους στα όρια του δραστικού βεληνεκούς του.

Η ανάπτυξη του IRIS-T

Η ανάπτυξη του πυραύλου ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, έπειτα την αποχώρηση της Γερμανίας από το πρόγραμμα των AIM-132 ASRAAM. Σκοπός του προγράμματος ήταν να αποδώσει έναν πύραυλο υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) ο οποίος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους παλιότερους AIM-9 Sidewinder.

IRIS-T/ AIM-2000: Ο πύραυλος «ξίφος» των Ελληνικών F-16 Block 52+Adv
Photo By Owly K + Sorruno – Image:IRIS-T air-to-air-missile.jpg + Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4477287

Η ομάδα των χωρών που ανέλαβαν την ανάπτυξη και την παραγωγή του IRIS-T αποτελούταν από την Γερμανία, την Ιταλία, την Σουηδία, την Ελλάδα, την Νορβηγία και την Ισπανία η οποία πήρε την θέση του Καναδά στον πρόγραμμα μετά την αποχώρησή του. Η παραγωγή του πυραύλου ξεκίνησε το 2005.

Ο «αντίπαλος» τον οποίο θα ερχόταν να αντικαταστήσει ο IRIS-T ήταν κυρίως ο AIM-9M. Σε σχέση με αυτή την έκδοση των Sidewinder, έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, μεγαλύτερη εμβέλεια «κλειδώματος» στον στόχο από το εμπρόσθιο τόξο (front-aspect), καλύτερες κινηματικές επιδόσεις καθώς και καλύτερη απόδοση ενάντια σε μικρότερους και ταχύτερα κινούμενους στόχους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Εμβέλεια 25 χιλιομέτρων.
  • Καθοδήγηση μέσω του ερευνητή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR).
  • Ικανότητα αναγνώρισης και αντιμετώπισης αντιμέτρων (IRCCM/ECCM).
  • Εκρηκτική κεφαλή 12,7 κιλών.
  • Ταχύτητα 3 Mach.
  • Δυνατότητα ελιγμών έως και 60g.
  • Δυνατότητα «κλειδώματος» μετά την εκτόξευση (LOAL).
  • Δυνατότητα να εμπλέξει εισερχόμενους πυραύλους.

Οι εκδόσεις του πυραύλου

Εκτός της αέρος-αέρος έκδοσης, έχουν γίνει προσπάθειες για την ανάπτυξη μίας έκδοσης του πυραύλου για χρήση από υποβρύχια ως IDAS, μίας έκδοσης αέρος-εδάφους καθώς και η οικογένεια αντιαεροπορικών συστημάτων IRIS-T SL.

Ο IRIS-T στην Πολεμική Αεροπορία

Ο IRIS-T (AIM-2000) είναι η πιο σύγχρονη επιλογή όσον αφορά τους heatseeking πυραύλους για τον εξοπλισμό των F-16. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, είναι πιστοποιημένοι για να εξοπλίζουν τα νεότερα F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+Adv ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα εξοπλίσουν και τα F-16 Viper/Block 72.

Πείτε μας την γνώμη σας!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα