Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

AGM-154 JSOW: Το “Stand-off” όπλο των F-16

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Οι AGM-154 Joint Stand Off Weapon (JSOW) είναι ένα από όπλα ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας που προσφέρονται για τα F-16. Έχει πολλούς εξαγωγικούς χρήστες, μέσα σε αυτούς βρίσκεται και η χώρα μας.

Η ανάπτυξη του AGM-154 JSOW

Η ανάπτυξή του ήταν αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας του Ναυτικού και της Αεροπορίας των ΗΠΑ για ένα κατευθυνόμενο όπλο το οποίο θα είχε βεληνεκές που θα ξεπερνούσε το βεληνεκές των αντιαεροπορικών συστημάτων που θα προστάτευαν τον στόχο (stand-off range).

Η εταιρεία που ανέλαβε την ανάπτυξη ήταν η Texas Instruments και η πρώτη δοκιμή του όπλου έγινε το 1991 ενώ μπήκε σε υπηρεσία με το Ναυτικό το 1999.

AGM-154 JSOW: Το "Stand-off" όπλο των F-16
Photo by haf.gr

Οι εκδόσεις των JSOW

  • AGM-154A: Η πρώτη έκδοση του όπλου, κατευθυνόμενη μόνο με χρήση GPS και INS και εμβέλεια έως 130 χιλιόμετρα (στο μέγιστη ύψος άφεσης). Στην έκδοση Α-1 η εκρηκτική κεφαλή βομβιδίων (submunitions) αντικαταστάθηκε από μία θραυσματογόνα υψηλής εκρηκτικότητας.
  • AGM-154B: Η έκδοση για χρήση κατά αρμάτων η οποία κουβαλούσε 24 βομβίδια. Το πρόγραμμα ανάπτυξης ολοκληρώθηκε αλλά δεν απέκτησε χρήστες.
  • AGM-154C: Η έκδοση του όπλου για χρήση κατά θωρακισμένων στόχων. Εκτός του GPS/INS προστέθηκε υπέρυθρος ερευνητής (IIR) για αυτόνομη καθοδήγηση στην τερματική φάση. Παράλληλα, τοποθετήθηκε εκρηκτική κεφαλή δύο σταδίων τύπου BROACH. Η εμβέλεια παραμένει στα 130 χιλιόμετρα.
  • JSOW-ER: Δοκιμαστική έκδοση στην οποίο θα γινόταν χρήση κινητήρα turbojet για αύξηση του βεληνεκούς από τα 130 στα 560 χιλιόμετρα. Δεν μπήκε σε παραγωγή αφού το Ναυτικό προτίμησε τον JASSM-ER.

Οι AGM-154 JSOW στην Πολεμική Αεροπορία

Όπως αναφέρθηκε και πριν, ανάμεσα στους χρήστες του όπλου είναι και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στο οπλοστάσιό της βρίσκεται αριθμός AGM-154C, της έκδοσης δηλαδή με την αυτόνομη τερματική καθοδήγηση και την BROACH κεφαλή. Τα αεροσκάφη που είναι πιστοποιημένα για να φέρουν αυτά τα όπλα είναι τα F-16 Block 52+Adv.

AGM-154 JSOW: Το "Stand-off" όπλο των F-16
Photo by haf.gr

Πείτε μας την γνώμη σας!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα