FIM-92 Stinger: Πώς φτάσαμε από το “Redeye” στο σύγχρονο MANPADS

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Αδιαμφησβήτητα τον τελευταίο χρόνο, ή λίγο παραπάνω, τα φορητά αντιαεροπορικά και κυρίως οι FIM-92 Stinger έχουν έρθει στο προσκήνιο. Οι Stinger συγκεκριμένα έχουν μακρά ιστορία, «υπηρετώντας» σε πολλούς πολέμους σε κάθε άκρη του κόσμου.

Από τον FIM-43 Redeye στους Stinger

Μέχρι το 1967, τα βασικό φορητό αντιαεροπορικό σύστημα στην διάθεση των ΗΠΑ ήταν ο FIM-43 Redeye. Εκείνη την χρονιά, η General Dynamics ξεκίνησε να αναπτύσσει μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος. Αυτή έγινε αποδεχτή από τον Στρατό το 1971 ως Redeye II και μετέπειτα έλαβε την ονομασία FIM-92 Stinger.

FIM-92 Stinger: Πώς φτάσαμε από το "Redeye" στο σύγχρονο MANPADS
Photo By Armémuseum (Swedish Army Museum) – File:FIM-43_Redeye_(Robot_69)_001.jpg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82805726

Το βασικό μειονέκτημα του Redeye ήταν ότι μπορούσε να «κλειδώσει» τον στόχο μόνο αν είχε άμεση ορατότητα με την έξοδο του κινητήρα (rear-aspect) μιας και είχε κοινό ερευνητή με τον AIM-9B.

Αυτό το πρόβλημα έλυνε ο Stinger δίνοντας την δυνατότητα στον χειριστή να «κλειδώσει» στον στόχο από όλες τις διευθύνσεις (all-aspect).

Οι εκδόσεις του FIM-92 Stinger

Οι εκδόσεις του FIM-92 Stinger μπορούν να χωριστούν σε 3+1 βασικές κατηγορίες, την Basic, την POST, την RMP και την αέρος-αέρος ATAS. Κάθε έκδοση έχει τις εξής υποεκδόσεις:

  • FIM-92A (Basic)
  • FIM-92B (POST): Η πρώτη αναβάθμιση του συστήματος με βελτιώσεις στην αντιμετώπιση αντιμέτρων.
  • FIM-92C (RMP): Περαιτέρω ανθεκτικότητα έναντι σε αντίμετρα καθώς και δυνατότητα επαναπρογραμματισμού των ηλεκτρονικών του.
  • FIM-92D (RMP): Βελτιωμένη αντοχή απέναντι σε παρεμβολές.
  • FIM-92E (RMP Block I): Βελτιωμένη συμπεριφορά στην πτήση χάρις στην αναβάθμιση τόσο του υλικού αλλά και του λογισμικού ενώ βελτιώθηκε η απόδοσή του απέναντι σε μικρούς στόχους.
  • FIM-92F (RMP Block I): Αναβάθμιση των E.
  • FIM-92G (RMP Block I): Αναβάθμιση των D.
  • FIM-92H (RMP Block I): Αναβάθμιση των D στο επίπεδο του Ε.
  • FIM-92J: Έκδοση με νέα υποσυστήματα για την αναβάθμιση των RMP Block I και την επέκταση του ορίου ζωής
  • FIM-92K: Έκδοση του J με ενσωμάτωση ζεύξης δεδομένων (datalink).
  • ATAS (Air-To-Air-Stinger): Η αέρος-αέρος έκδοση του συστήματος. Η Block 0 είχε ως βάση τους FIM-92B/C, η Block 1 τους FIM-92E και η Block 2 αξιοποιεί τους RMP πυραύλους με νέο ερευνητή, μπαταρία και λοιπά ηλεκτρονικά.
FIM-92 Stinger: Πώς φτάσαμε από το "Redeye" στο σύγχρονο MANPADS
Photo By www.esercito.difesa.it, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82178536

Τα «κομμάτια» του Stinger

Το σύστημα αποτελείται από 3 βασικά κομμάτια, τον πύραυλο, τον εκτοξευτή και το κάνιστρο στο οποίο βρίσκεται ο πύραυλος. Ο πύραυλος αποτελείται από 3 μέρη, το σύστημα καθοδήγησης (ερευνητής, μπαταρία, επιφάνειες ελέγχου), την εκρηκτική κεφαλή και τον κινητήρα. Στον εκτοξευτή βρίσκεται το σύστημα IFF AN/PPX-3 καθώς και άλλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Οι FIM-92 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Stinger ανήκουν στο οπλοστάσιο και των τριών κλάδων, εξοπλίζοντας το αντιαεροπορικό πυροβολικό του Στρατού, πολεμικά πλοία του Ναυτικού ενώ είναι διαθέσιμο και για το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πείτε μας την γνώμη σας!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Πρόσφατα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μετά από ενέδρα

Ένα όχημα που μετέφερε στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης...

Κλοπή Merkava από στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Σε μια παράξενη είδηση, ένα εκτός υπηρεσίας άρμα μάχης...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ