IRIS-T SL: Ένας πύραυλος για όλες τις αποστολές

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Αυτή την στιγμή, παρά τον μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών σε υπηρεσία, παράγοντες όπως η πολυτυπία, η παλαιότητα και προέλευσή τους δημιουργούν ανάγκη για νέα συστήματα.

Ένα από τα αντιαεροπορικά συστήματα που είναι συχνά στα “πρωτοσέλιδα” και παράλληλα εξετάζει και η ΠΑ είναι το IRIS-T SL. Η επίγεια έκδοση των πυραύλων AIM-2000 IRIS-T που ήδη αξιοποιούν τα F-16 μας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος

Η Diehl Defence έχει αναπτύξει 3 εκδόσεις του συστήματος για να καλύπτει διαφορετικά επίπεδα. Την IRIS-T SLS μικρού βεληνεκούς, την SLM μέσου βεληνεκούς και την SLX μεγάλου βεληνεκούς.

Αυτό το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για αντικατάσταση των αντιαεροπορικών μας σε όλα τα επίπεδα, από μία “οικογένεια”.

Ένα αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό που θα μας έκανε την “ζωή” πιο εύκολη είναι το modularity του συστήματος. Υπάρχει περιθώριο στον χρήστη να πιστοποιήσει στο σύστημα σχεδόν οποιοδήποτε ραντάρ της επιλογής του.

IRIS-T SLS

To IRIS-T SLS, στην έκδοση Mk III, εμβέλειας 12 χιλιομέτρων και “ταβάνι” 6 χιλιομέτρων, αποτελεί μια αρκετά ευέλικτη επιλογή και ικανή να γίνει το μοναδικό SHORAD διακλαδικά.

Η Diehl το παρουσιάζει ικανό για αντιμετώπιση μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και εισερχόμενα βλήματα, από cruise μέχρι ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού.

Σε συνδυασμό με την ενσωμάτωσή του πάνω σε αυτοκινούμενες πλατφόρμες και με την ικανότητα εμπλοκής εν κινήσει είναι ιδανικό για την αντικατάσταση των Α/Α TOR-M1 και OSA-AK.

IRIS-T SL: Ένα πύραυλος για όλες τις αποστολές
Photo By Owly K + Sorruno – Image:IRIS-T air-to-air-missile.jpg + Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4477287

Έπειτα, σίγουρα μπορεί να αντικαταστήσει και τα αντιαεροπορικά Crotale της ΠΑ και του ΠΝ για να υπάρχει ομοιοτυπία μεταξύ των κλάδων.

Πιστοποίηση έχει γίνει και στο NASAMS για την Νορβηγία, με φορέα τροποποιημένο M113. Παράλληλα, είναι δυνατή η τοποθέτηση τόσο σε 4×4 και 6×6 οχήματα.

IRIS-T SLM

Το IRIS-T SLM, εμβέλειας 40 χιλιομέτρων μπορεί επάξια να αντικαταστήσει 1 προς 1 τα MIM-23 Hawk. Παρά τον εκσυγχρονισμό που έχουν περάσει, μετά τουλάχιστον από τα SA-8 Gecko, θα έρθει η ώρα για αντικατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα SLΜ δοκιμάζονται αυτή την στιγμή στην Ουκρανία. Έχουν αναλάβει την προστασία καίριων υποδομών γύρω από το Κίεβο και, παρά οποιαδήποτε πιθανή υπερβολή, τα έχουν πάει αρκετά καλά αναχαιτίζοντας πυραύλους cruise. Μία απειλή υπαρκτή και για εμάς αν σκεφτούμε τους τουρκικούς SOM.

IRIS-T SL: Ένα πύραυλος για όλες τις αποστολές
Photo By © Boevaya mashina, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60751773

Γενική ματιά

Συνολικά, η οικογένεια των IRIS-T SL θα μπορούσε να μας λύσει τα χέρια στον τομέα των αντιαεροπορικών. Μπορεί να καλύψει όλους τους ρόλους από SHORAD μέχρι MRAD αλλά μπορούν να προσφέρουν και αντιβαλλιστική προστασία με τους SLX. Βέβαια σε αυτό τον ρόλο η ΠΑ έχει τους Patriot. Tο μόνο ανάλογο σύστημα που ίσως έχει κάποιες ελπίδες να επιλεγεί πλάι στους Patriot είναι οι SAMP/T-NG.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια από το NEMESIS HD.

Πρόσφατα

Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο: «Εξουθενώνουμε του Ρώσους σε ολόκληρη τη γραμμή»

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εξέδωσε...

Απόφαση ΥΠΑΜ Ρουμανίας: Πρόταση για προμήθεια 48 F-35 σε δύο φάσεις

Η Ρουμανία ξεκινά άμεσα τις κινήσεις για την ενίσχυση...

Σερβία: «Να αναλάβει το ΝΑΤΟ» – Έκκληση Βούτσιτς για Κόσοβο

Μετά από σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στο Κόσοβο, ο...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Mercedes-Benz: Παρουσίαση Unimog U5000 και G-class (LAPV) στην DEFEA 2023

Στο σημερινό άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στα οχήματα...