Ο AGM-88 αποτελεί μάλλον τον πιο ικανό πύραυλο καταστροφής ραντάρ στο ΝΑΤΟικό οπλοστάσιο.
Στην Ελλάδα εξοπλίζει τα F-16 Block 50, Block 52+ και Block 52+adv. Το πιο πιθανό είναι η Π.Α. να τους πιστοποιήσει τόσο στα F-16 Viper καθώς και στα αναβαθμισμένα 50άρια, αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Ιστορικό υπόβαθρο

Αρχικά Texas Instruments και μετέπειτα η Raytheon ανέπτυξαν τον AGM-88 HARM για την αντικατάσταση των AGM-45 Shrike και AGM-78 SARM.
Το Αμερικανικό Ναυτικό (USN) πιστοποίησε τον AGM-88 στα Α-7 Corsair και στα ΕΑ-6 Prowler. Από την άλλη η Αμερικανική Αεροπορία (USAF) επέλεξε τα F-4G ως φορέα των AGM-88.
Η πρώτη χρήση του βλήματος για καταστροφή εχθρικού έλαβε χώρα στην Λιβύη, το 1986, ενάντια μίας συστοιχίας S-200/SA-5. Από τότε πάνω από 4.000 βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί στην μάχη.
Ο ρόλος του AGM-88
Ο ΑGM-88 αναλαμβάνει αποστολές καταστροφής επίγειων ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, αντιπυροβολικού και προφανώς αντιαεροπορικών συστοιχιών.
Παράλληλα σε δοκιμές έχει πετύχει επιτυχώς και ναυτικούς στόχους, κλειδώνοντας στα ραντάρ του πλοίο.
Φορείς των AGM-88
Ανά τα χρόνια οι AGM-88 πιστοποιήθηκαν σε πληθώρα αεροσκαφών, τόσο σε πολλαπλού ρόλου αλλά και σε αεροσκάφη με έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

- F-4G Wild Weasel
- EA-6B Prowler
- F-15E Strike Eagle
- F-16 (από τα Block 50 και μετά)
- F/A-18 Hornet/Super Hornet
- EF-18G Growler
- F-35
- Tornado
- Typhoon
Οι εκδόσεις του AGM-88
Η οικογένεια των AGM-88 anti-radition πυραύλων μπορεί να χωριστεί σε 4 διαφορετικές εκδόσεις.
Α) AGM-88 HARM : Αποτελεί την βασική έκδοση του πυραύλου, την οποία και έχει στην κατοχή της η Π.Α.
Έχει εμβέλεια έως τα 148 χιλιόμετρα, αναλόγως το ύψος άφεσης. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει η οποία πλησιάζει τα 2 mach.
Β) AGM-88E AARGM: Είναι η πρώτη ουσιαστική αναβάθμιση (AARGM) της οικογενείας και αναπτύχθηκε για το Αμερικανικό Ναυτικό, την Ιταλική και Γερμανική Αεροπορία. Διατηρεί την εκρηκτική κεφαλή θραυσμάτων(146 λίβρες), τα πτερύγια και τον πυραυλοκινητήρα του HARM. Παράλληλα ενσωματώνει νέο τμήμα ελέγχου, δεύτερο ερευνητή καθώς και καθοδήγηση μέσω δορυφόρου.
Τα τελευταία έχουν ως σκοπό την δυνατότητα διατήρησης του “κλειδώματος” στον στόχο ακόμα και αν αυτός σταματήσει τις εκπομπές ραδιοκυμάτων.

Γ) AGM-88G AARGM-ER: Συγκριτικά με την αρχική μορφή του HARM μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ολική αναβάθμιση. Σκοπός της -G έκδοσης ήταν να διπλασιάσει την εμβέλεια σε σχέση με την -Ε. Για να γίνει αυτό η Northrop Grumman ενσωμάτωσε στην θέση του παλιού πυραυλοκινητήρα, έναν νέο τεχνολογίας ramjet. Με αυτή την αλλαγή η εμβέλεια του AGM-88 περίπου διπλασιάζεται.
Εκτός του νέου κινητήρα, άλλαξε για άλλη μία φορά το τμήμα ελέγχου αλλά και χρησιμοποιούνται νέας σχεδίασης πτερύγια.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη βεληνεκούς της τάξης των 300 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα 4 Mach.
Ίδια σε σχέση με τον -Ε παραμένουν η εκρηκτική κεφαλή και τα μέσα καθοδήγησης.
Δ) Stand-in Attack Weapon (SiAW)
Αυτή είναι η τελευταία και πιο σύγχρονη έκδοση αυτή την στιγμή σε ανάπτυξη. Ο SiAW είναι το επόμενο βήμα μετά τον AGM-88G AARGM-ER και σκοπός του είναι να συνδυάσει τις παραπάνω τεχνολογίες, να διευρύνει τον φάκελο εμπλοκής καθώς και να είναι δυνατή η τοποθέτησή του στον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης του F-35.

Διευρυμένος φάκελος εμπλοκής
Εκτός της γνωστής λειτουργίας ως αντι-ραντάρ πλέον υπάρχει ο στόχος να μπορεί να πλήξει και τους φορείς όπλων, είτε μιλάμε για τους ίδιους τους εκτοξευτές πυραύλων είτε και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπως αυτά παρεμβολών στο GPS.
Χρήση από F-35
Η αξιοποίηση του SiAW από το F-35 αποτελεί βασική προϋπόθεση, για αυτό τον λόγο το σώμα του πυραύλου θα είναι, σχεδόν, ίδιο με αυτό του AARGM-ER. Σύμφωνα με την Lockheed Martin, τουλάχιστον δύο SiAW μπορούν να χωρέσουν εσωτερικά στο F-35.
Πολλαπλασιαστής ισχύος
Προφανώς ο συνδυασμός μίας στελθ πλατφόρμας όπως το F-35 μαζί με τα κατάλληλα/πλέον σύγχρονα βλήματα αποτελεί ιδανικό πακέτο για την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, των κέντρων συντονισμού καθώς και την καταστροφή οποιασδήποτε πλατφόρμας που συνιστά άμεση απειλή.
Άμεσα εμπλεκόμενοι
Αυτή την στιγμή υπάρχουν 3 εταιρείες που συμμετέχουν στο Stand-in Attack Weapon πρόγραμμα είναι η L3Harris, η Lockheed Martin και η Northrop Grumman
Τα ελληνικά δεδομένα
Η οικογένεια των AGM-88 δεν μπορεί να λείπει σε καμία περίπτωση από το ελληνικό οπλοστάσιο. Με την απόκτηση των F-35 για την Π.Α., γίνεται επίσης αναγκαία η απόκτηση και των πιο σύγχρονων εκδόσεων.
Συμπέρασμα:
Οι AGM-88 αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όπλα για μια αεροπορία. Σαν σχέδιο έχουν περάσει από αρκετές τροποποιήσεις με φυσικό επακόλουθο την αντιμετώπιση σχεδόν όλων των προβλημάτων που έχει παρουσιάσει. Συνεχίζει να εξελίσσεται και είναι βέβαιο ότι θα εξοπλίσει τα μαχητικά 5ης γενιάς, και όχι μόνο, που θα δούμε και στην δικιά μας πολεμική αεροπορία.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το http://NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.
Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.