Υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα από αρκετούς να υποτιμούν την αναβάθμιση των F-16 της ΠΑ σε F-16 VIPER και αυτό είναι κάτι εντελώς παράλογο, καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος στην έκδοση οπου αναβαθμίζεται, μετατρέπεται κυριολεκτικά σε εναν φονιά του Αιγαίου με το ραντάρ τύπου AESA APG-83 SABR να εξοπλίζει τις Ελληνικές “οχιές” με εμβέλεια ανίχνευσης 120 χλμ και εμπλοκής στα 84 χλμ με την εμβέλεια αυτη να αυξάνεται υπο προυποθέσεις!
Το ραντάρ APG-83 AESA έχει δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα τουλάχιστον 20 εναέριους στόχους, διαθέτοντας ειδική λειτουργία αερομαχίας με αυτόματη παρακολούθηση του πρώτου στίγματος που εντόπισε το ραντάρ ώστε αν πλησιάσει επικίνδυνα ο πιλότος να επιλέξει την προτεραιότητα των στόχων.
Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, το ραντάρ πέρα απο την παρακολούθηση ταυτόχρονα των 20 εναέριων στόχων, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ειδική λειτουργία αυτόματης παρακολούθησης σε 6 στόχους ταυτόχρονα.
Η δύναμη όμως του APG-83 SABR δεν σταματά εκεί καθώς αποτελεί το εργαλείο για την χρησιμότητα του F-16V ως ενα απο τα καλύτερα μαχητικά πολλαπλών ρόλων, με αυξημένες δυνατότητες κρούσης εναντίον χερσαίων στόχων.
Τα 84 F-16 Viper που αποκτά η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μπορούν να προχωρήσουν σε χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης σε χερσαία περιοχή έως 300 χιλιόμετρα και να αναγνωρίσουν κινούμενους στόχους στην περιοχή που παρακολουθείται απο τα μαχητικά και να τους ταξινομήσουν χωρίς να χρειάζεται χειροκίνητη παρέμβαση απο τους πιλότους.
Πέρα όμως απο τον εντοπισμό σε χερσαία περιοχή μπορεί να εντοπίσει στόχους και στην θάλασσα με την ταυτόχρονη παρακολούθηση να συνδιάζει τους εναέριους στόχους, τους ναυτικούς και τους χερσαίους στόχους όλους μαζί στην οθόνη του χειριστή.
Το ραντάρ APG-83 SABR, είναι ένα ραντάρ τύπου Active Electronically Scan Array (AESA) που παρέχει δυνατότητα πολλαπλών λειτουργιών όπως είδαμε και είναι τρεις έως πέντε φορές πιο αξιόπιστο από τα παλαιού τύπου ραντάρ, πράγμα που σημαίνει υψηλότερα ποσοστά διαθεσιμότητας και χαμηλότερο κόστος συντήρησης για τα Ελληνικά F-16.
Τέλος, το συγκεκριμένο ραντάρ πετυχαίνει αυτές τις δυνατότητες καθώς σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία συνδιάζει “τεχνολογίες που προέρχονται από την οικογένεια των εξαιρετικά επιτυχημένων ραντάρ AESA 5ης γενιάς της Northrop Grumman, των ραντάρ APG-77 των αεροσκαφών F-22 και APG-81 των αεροσκαφών F-35.”
NEMESISHD.GR – Η αντιγραφή του κειμένου απαγορεύεται χωρίς σχετική άδεια
Αναπαραγωγή μικρού μέρους του κειμένου μόνο με σαφή αναφορά πηγής και hyperlink (follow) στο συγκεκριμένο άρθρο