Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Peten και Saraph: Οι δυνατότητες των AH-64 Apache του Ισραήλ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Όπως και σε άλλες χώρες, τά επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache έχουν τεράστια αξία και σημαντικό ρόλο στο οπλοστάσιο του Ισραήλ στις τροποποιημένες εκδόσεις AH-64A Peten και AH-64D Saraph. Συνεχίζοντας το «μοτίβο» που έχουμε δει και σε άλλες πλατφόρμες όπως τα F-16I Sufa ή τα F-15I Ra’am, έτσι και με τα δικά του Apache το Ισραήλ αγόρασε μία πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα, την τροποποίησε με βάση τις ξεχωριστές του επιχειρησιακές ανάγκες και ενσωμάτωσε σε μεγάλο βαθμό συστήματα της εγχώριας αμυντικής του βιομηχανίας.

Σχετικά με το AH-64 Apache ως βασικό σχέδιο

Αν και είναι ένα χαρακτηριστικό ελικόπτερο με το οποίο είναι αρκετοί γνώριμοι αξίζει να πούμε μερικά βασικά πράγματα για το σχέδιο και την ανάπτυξή του. Το AH-64 Apache είναι ένα επιθετικό σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Boeing. Έχει γίνει ένα εμβληματικό σύμβολο της κατηγορίας των επιθετικών ελικοπτέρων. Το Apache είναι εξοπλισμένο για να χειρίζεται μια ποικιλία σεναρίων μάχης. Η προηγμένη σουίτα ηλεκτρονικών του επιτρέπει τη στόχευση ακριβείας, ενώ ο ισχυρός οπλισμός του, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Hellfire, Spike, ρουκετών και ενός πυροβόλου αλυσίδας 30 mm, διασφαλίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επίγειες και εναέριες απειλές.

Πέρα από τις μαχητικές του δυνατότητες, η σχεδίαση του Apache δίνει έμφαση στην ασφάλεια και την επιβίωση του πληρώματος, με χαρακτηριστικά όπως καθίσματα ανθεκτικά σε σύγκρουση και η θωράκιση γύρω από τους χειριστές. Λειτουργώντας ως το κύριο επιθετικό ελικόπτερο για πολλές ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, το AH-64 έχει δει δράση σε διάφορες συγκρούσεις, ενισχύοντας τη φήμη του ως ένα από τα πιο ισχυρά και ευέλικτα εναέρια οπλικά συστήματα της σύγχρονης εποχής.

Διαθέτει δύο στροφεία, ένα κυρίως στροφείο πίσω και πάνω από τις θέσεις των χειριστών και ένα στην ουρά. Και τα δύο στροφεία διαθέτουν έλικες τεσσάρων λεπίδων. Χρησιμοποιεί δύο κινητήρες GE T700-701 της General Electric, με εξαίρεση το Βρετανικό WAH-64D που χρησιμοποιεί τους RTM 322 της Rolls Royce.

Η απόκτηση των AH-64 Apache από το Ισραήλ

Το Ισραήλ και τα Apache έχουν μεγάλη ιστορία μιας και το Ισραήλ έδειξε ενδιαφέρον για τα AH-64 ήδη από το 1983, την ίδια χρονιά δηλαδή που τα πρώτα AH-64A βγήκαν από την γραμμή παραγωγής. Έτσι, την ίδια χρονιά όταν ένα πρωτότυπο του Apache βρέθηκε στο Ισραήλ για δοκιμές στο κλίμα της ερήμου αξιολογήθηκε και δοκιμάστηκε από τους ισραηλινούς. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θεώρησαν ότι το ελικόπτερο αυτό θα βελτιώσει τις αντιαρματικές δυνατότητές τους και έτσι, αφού ξεπεράστηκαν κάποιες διαφωνίες εντός του στρατεύματος, τοποθετήθηκε παραγγελία.

Peten και Saraph: Οι δυνατότητες των AH-64 Apache του Ισραήλ
Photo By MathKnight and Zachi Evenor – Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58467628

Τα πρώτα ελικόπτερα έφτασαν στις 11 Σεπτεμβρίου του 1990 κάνοντας έτσι το Ισραήλ τον πρώτο εξαγωγικό χρήστη των Apache. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον επόμενο μήνα τα AH-64 λάβανε το «βάπτισμα του πυρούς» σε επιχειρήσεις στον Λίβανο.

Πέραν όμως των AH-64A, στο Ισραήλ λάβανε την ονομασία Peten, το Ισραήλ επιχειρεί και με AH-64D Longbow από το 2005. Το Ισραήλ έτσι διαθέτει, 26 ΑΗ-64Α και 22 AH-64D.

Αναβάθμιση των AH-64A

Από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας τα AH-64A αναβαθμίστηκαν εγχώρια συστήματα από εταιρείες σαν την Rafael και την IAI. Απόφαση πάρθηκε μετά από προβλήματα που συνάντησε το Ισραήλ στην απόκτηση παραπάνω AH-64D. Μεγάλο κομμάτι των ηλεκτρονικών των AH-64A αντικαταστάθηκε, προστέθηκε εξωτερικό διαμέρισμα για τις έξτρα καλωδιώσεις και εγκαστάθηκαν ισραηλινά ηλεκτρονικά συστήματα και όπλα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έγιναν σχετίζονται με τους υπολογιστές του ελικοπτέρου και αλλαγή των παλαιών καλωδιώσεων. Εγκαστάθηκαν νέα συστήματα επικοινωνίων, νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, νέο σύνολο αισθητήρων (M-TADS/PNVS) και νέα σουίτα αυτοπροστασίας. Παράλληλα, πιστοποιήθηκαν νέα όπλα όπως οι αντιαρματικοι πύραυλοι Spike LR, οι γνωστοί μας πλεόν, Spike NLOS καθώς και κατευθυνόμενες ρουκέτες των 70 χιλιοστών GATR-L.

Αναφέρεται συχνά πλέον ότι το επίπεδο στο οποίο έχουν αναβαθμιστεί τα AH-64A από το Ισραήλ πλησιάζει πάρα πολύ κοντά στο επίπεδο δυνατοτήτων των νεότερων AH-64D Longbow.

Ελληνικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των AH-64A

Εδώ σίγουρα αξίζει να γίνει μία «παρένθεση» σχετικά με την αναβάθμιση των Apache “Alpha”. Για πολλά χρόνια τα παλαιότερα αλλά και πολυπληθέστερα AH-64A είχαν αφεθεί σχεδόν στην τύχη τους ενώ τα νεότερα AH-64D είχαν υποστεί απώλειες. Αυτή η κατάσταση αλλάζει πλέον με την ΓΔΑΕΕ να έχει υπογράψει την συμφωνία για την, μεταξύ άλλων, αναβάθμιση των ελληνικών AH-64A και την προμήθεια πυραύλων Spike NLOS για 9 από τα 19 ελικόπτερα του τύπου, δυστυχώς όχι για όλα.

Κινούμενοι έτσι πάνω στα πρότυπα της ισραηλινής αναβάθμισης τα ελληνικά ελικόπτερα θα λάβουν επίσης νέους αισθητήρες, νέες καλωδιώσεις καθώς και νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Η αναβάθμιση αυτή θα βοηθήσει την Αεροπορία Στρατού με διάφορους τρόπους αφού η συντήρηση των νέων συστημάτων θα είναι ευκολότερη αλλά και επιχειρησιακά τα AH-64A θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία αφού θα βελτιωθούν οι μαχητικές τους ικανότητες τόσο την μέρα αλλά κυρίως την νύχτα και θα «φέρουν στο τραπέζι» ένα σημαντικό οπλικό σύστημα όπως οι Spike NLOS.

Η αξία των Peten και Saraph για το Ισραήλ

Το AH-64 Apache, τόσο στην παραλλαγή AH-64A Peten όσο και στην παραλλαγή AH-64D Saraph, ήταν και παραμένει ένα βασικό σύστημα στο οπλοστάσιο της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF). Όπως είπαμε και πριν, το Ισραήλ απέκτησε το AH-64A στις αρχές της δεκαετίας του 90 και έγινε γρήγορα καθοριστικό σε διάφορες επιχειρήσεις, ειδικά σε αντιαρματικές αποστολές και χτυπήματα ακριβείας κατά εχθρικών στόχων. Το ντεμπούτο του Apache στην ισραηλινή υπηρεσία σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή του σε πολεμικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, όπου χρησιμοποιήθηκε εναντίον ύποπτων τρομοκρατικών θέσεων.

Peten και Saraph: Οι δυνατότητες των AH-64 Apache του Ισραήλ
Photo By Alexey Goral – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5839457

Με τα χρόνια, το AH-64A συμμετείχε σε πολυάριθμες επιχειρήσεις, όπως το “Accountability” το 1993 και το “Grapes of Wrath” το 1996. Μέχρι το 2005, το Ισραήλ άρχισε να λαμβάνει το AH-64D Apache Longbow, μια προηγμένη έκδοση με βελτιωμένους αισθητήρες και δυνατότητες. Αυτή η παραλλαγή εδραίωσε περαιτέρω τον ρόλο του Apache στην IAF, προσφέροντας βελτιωμένες μαχητικές ικανότητες την νύχτα και τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων. Το AH-64D ήταν ζωτικής σημασίας σε διάφορες επιχειρήσεις, παρέχοντας στην IAF μια πλατφόρμα ικανή για χτυπήματα ακριβείας, συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση.

Συνοπτικά, το AH-64 Apache, και στις δύο παραλλαγές A και D, ήταν απαραίτητο για το Ισραήλ. Το μαχητικό του ιστορικό υπογραμμίζει τη σημασία του στη διεξαγωγή επιχειρήσεων, προσφέροντας στην IAF ένα ευέλικτο και ισχυρό εργαλείο στον σύγχρονο πόλεμο.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα