Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

AH-64 Apache: Το σύγχρονο «ιπτάμενο ιππικό» της Αεροπορίας Στρατού

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το AH-64 Apache είναι από τα εμβληματικότερα και μάλλον ικανότερα επιθετικά ελικόπτερα. Για την Ελλάδα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Αεροπορίας Στρατού.

Η ανάπτυξη του AH-64 Apache

Η ανάπτυξη του Apache ξεκίνησε το 1972 όταν ο Στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε το πρόγραμμα AAH (Advanced Attack Helicopter) με στόχο να αποκτήσει μία ιπτάμενη πλατφόρμα, ανώτερη των AH-1 σε ότι είχε να κάνει με την δύναμη πυρός, την εμβέλειά του καθώς και την συνολική του απόδοση.

Οι δύο προτάσεις που έφτασαν στο στάδιο των τελικών δοκιμών ήταν αυτή του YAH-63 της Bell και το YAH-64 της Hughes, με την τελευταία να κερδίζει το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού.

Στο δεύτερο στάδιο, η Hughes έπρεπε να παραδώσει άλλα δύο ΑΗ-64 για περαιτέρω δοκιμές ενώ παράλληλα γίνονταν οι διαδικασίες ενσωμάτωσης όπλων και αισθητήρων στο ελικόπτερο.

Το 1981 ο Στρατός συνέχισε τις δοκιμές του ελικοπτέρου, οι οποίες κρίθηκαν επιτυχής, ενώ η μόνη ουσιαστική τροποποίηση στο σχέδιο του ελικοπτέρου ήταν η απόφαση για εγκατάσταση του πιο δυνατού κινητήρα T-700-GE-701 και το 1982 το Apache μπήκε σε παραγωγή πλήρους κλίμακας.

Ήδη από την δεκαετία του ’80, η McDonnell Douglas μελετούσε τις δυνατότητες αναβάθμισης του AH-64, σχεδιάζοντας το AH-64B το οποίο θα ενσωμάτωνε τόσο νέους αισθητήρες αλλά και οπλικά συστήματα. Το πρόγραμμα αυτό ακυρώθηκε όμως η βλέψεις για μια ικανότερη έκδοση του Apache δεν σταμάτησαν.

Αεροπορική Τρίτη: Τα Ελληνικά ΑΗ-64 Apache στην Saber Guardian 17
A Greek AH-64 Apache helicopter provides close air support in a combined arms live fire exercise at Novo Selo Training Area, Bulgaria, as part of exercise Saber Guardian 17 July 20, 2017. Saber Guardian is a U.S. Army Europe-led, multinational exercise that spans across Bulgaria, Hungary and Romania with more than 25,000 service members 22 allied and partner nations. (U.S. Army photo by Spc. Jada Owens)

Έτσι, το 1990, εγκρίθηκε η ανάπτυξη του AH-64D Longbow. Έως το 1995 είχαν παραδοθεί 6 AH-64D για δοκιμές από τις οποίες βγήκε το συμπέρασμα ότι, σε σχέση με τα AH-64A έχουν κατά 7 φορές πολλαπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης στο πεδίο καθώς και ήταν 4 φορές πιο φονικά.

Βασικό κομμάτι του AH-64D είναι το ραντάρ AN/APG-78 Longbow που διαθέτει, το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει και με «γυμνό μάτι» από την προηγούμενη έκδοση. Το AN/APG-78 Longbow είναι ικανό να ιχνηλατήσει έως 128 στόχους και να εμπλακεί ταυτόχρονα με τους 16 από αυτούς.

Η ανάπτυξη του Apache δεν σταμάτησε στο όμως με την έλευση του Longbow και η πλέον σύγχρονη έκδοση του ελικοπτέρου είναι η AH-64E Guardian. Είναι μάλλον η έκδοση που αλλάζει πιο ριζικά το ελικόπτερο. Μέσω αυτής απέκτησε ισχυρότερο κινητήρα, καλύτερη διασύνδεση με φίλιες μονάδες, την ικανότητα να ελέγχει Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη μέσω του MUMT-X (Manned- Unmanned Teaming) καθώς και άλλες αναβαθμίσεις.

Για τις αλλαγές που φέρνει η πιο σύγχρονη έκδοση, AH-64E version 6 δείτε εδώ:

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός των AH-64B υπήρξαν και άλλες εκδόσεις που «έμειναν στο χαρτί» όπως το AH-64C ή το Sea Apache.

Το AH-64 Apache στην Αεροπορία Στρατού

Παναγιωτόπουλος: «Η Κύπριοι να αισθάνονται ασφαλείς - καλού κακού ετοιμαζόμαστε εξοπλιστικά» - NEMESIS HD
A U.S. Army AH-64E attack helicopter assigned to 1st Battalion, 101st Combat Aviation Brigade, 101st Airborne Division (Air Assault) flies over Hellenic special operations forces soldiers on Velopoula Island in the Aegean Sea in Greece, Jan. 14, 2021. The U.S. and Greek forces were taking part in Eddie’s Odyssey, a first-time exercise meant to enhance the interoperability between U.S. and Hellenic aviation and special operations forces. (U.S. Army National Guard photo by Sgt. Renee Seruntine)

Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει ένα σύνολο 28 AH-64 Apache στις εκδόσεις (19)A+ τα οποία ανήκουν στο 1o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (1o ΤΕΕΠ) με έδρα το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και (9)D τα οποία ανήκουν στο 2ο ΤΕΕΠ, με έδρα πάλι το Στεφανοβίκειο.

Τα AH-64A αποκτήθηκαν το 1995 μέσω δύο διακρατικών συμφωνιών ενώ τα πρώτα AH-64DHA ξεκίνησαν να εντάσσονται σε υπηρεσία το 2007.

Αποτελούν βασικό κομμάτι του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας και είναι ικανά να αναλάβουν αποστολές κρούσης σε όποιο πεδίο απαιτηθεί, μέρα και νύχτα.

Γενικά Χαρακτηριστικά των AH-64 A και D

  • Πλήρωμα: 2 άτομα
  • Μήκος: 17,73 μέτρα
  • Ύψος: 3,87 μέτρα
  • Βάρος: 10.433 κιλά (μέγιστο)
  • Μονάδα ισχύος: 2x General Electric T700
  • Ταχύτητα: 293 χλμ/ω
  • Αυτονομία: 476 χλμ
  • Οπλισμός: Πυροβόλο 30 χιλιοστών, 4 πυλώνες που μπορούν να δεχτούν βλήματα Hellfire, Spike, ρουκέτες Hydra/APKWS II, ATAS (Air-To-Air Stinger)

Πείτε μας την γνώμη σας!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Ασία στην κόψη του ξυραφιού: Η Ταϊβάν «περικυκλώθηκε» ξανά ξαφνικά από την Κίνα

Ταϊπέι, Ταϊβάν — Οι εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν...

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σταματήσουν την επίθεση με την υποστήριξη της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία

Η Αμερικανική κυβέρνηση αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο καθώς δυνάμεις...

Ο αρχηγός της τουρκικής ΜΙΤ ξαφνικά στη Δαμασκό: Η Τουρκία θέλει πατήματα στη νέα Συρία

Σε μια ξαφνική επίσκεψη, ο αρχηγός της Τουρκικής Εθνικής...

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν εν μέσω της κατάρρευσης του «Άξονα Αντίστασης»

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) έχει εντείνει τις προετοιμασίες...

Ύποπτα drones πάνω από τις ΗΠΑ: Πώς συνδέεται το Ιράν και τι δηλώνει το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του...

Διαβάστε επίσης

Αν χρειαστεί ας απειληθεί η ειρήνη στην Μεσόγειο

Με τους Τούρκους να εχουν ξεφύγει εντελώς στις απειλές...

M270 MLRS: Το «μακρύ χέρι» του Ελληνικού Πυροβολικού

Λίγα οπλικά συστήματα έχουν την επίδραση στο πεδίο όπως...

P-8 Poseidon: Οι δυνατότητες του πιο σύγχρονου ΑΦΝΕ των ΗΠΑ

Στον τομέα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΕ) το P-8...

X-47B: Το μέλλον των UAV και η διαβάθμιση γύρω από το πρόγραμμα των ΗΠΑ

Το πρόγραμμα UCAS-D που οδήγησε στο μη επανδρωμένο X-47B...

Αερομαχία 22 Ιουλίου 1974: Η κατάρριψη του Τουρκικού F-102 απο Ελληνικό F-5

Πριν ξεκινήσουμε το άρθρο, να τονίσουμε ότι η αερομαχία...

Κορβέτες κλάσης Pohjanmaa: Μια ματιά στα μελλοντικά πλοία της Φινλανδίας

Οι κορβέτες Pohjanmaa είναι μια κλάση κορβετών που αναπτύσσεται...

Περισσότερες Εξελίξεις