Το AH-64 Apache είναι από τα εμβληματικότερα και μάλλον ικανότερα επιθετικά ελικόπτερα. Για την Ελλάδα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Αεροπορίας Στρατού.
Η ανάπτυξη του AH-64 Apache
Η ανάπτυξη του Apache ξεκίνησε το 1972 όταν ο Στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε το πρόγραμμα AAH (Advanced Attack Helicopter) με στόχο να αποκτήσει μία ιπτάμενη πλατφόρμα, ανώτερη των AH-1 σε ότι είχε να κάνει με την δύναμη πυρός, την εμβέλειά του καθώς και την συνολική του απόδοση.
Οι δύο προτάσεις που έφτασαν στο στάδιο των τελικών δοκιμών ήταν αυτή του YAH-63 της Bell και το YAH-64 της Hughes, με την τελευταία να κερδίζει το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού.
Στο δεύτερο στάδιο, η Hughes έπρεπε να παραδώσει άλλα δύο ΑΗ-64 για περαιτέρω δοκιμές ενώ παράλληλα γίνονταν οι διαδικασίες ενσωμάτωσης όπλων και αισθητήρων στο ελικόπτερο.
Το 1981 ο Στρατός συνέχισε τις δοκιμές του ελικοπτέρου, οι οποίες κρίθηκαν επιτυχής, ενώ η μόνη ουσιαστική τροποποίηση στο σχέδιο του ελικοπτέρου ήταν η απόφαση για εγκατάσταση του πιο δυνατού κινητήρα T-700-GE-701 και το 1982 το Apache μπήκε σε παραγωγή πλήρους κλίμακας.
Ήδη από την δεκαετία του ’80, η McDonnell Douglas μελετούσε τις δυνατότητες αναβάθμισης του AH-64, σχεδιάζοντας το AH-64B το οποίο θα ενσωμάτωνε τόσο νέους αισθητήρες αλλά και οπλικά συστήματα. Το πρόγραμμα αυτό ακυρώθηκε όμως η βλέψεις για μια ικανότερη έκδοση του Apache δεν σταμάτησαν.
Έτσι, το 1990, εγκρίθηκε η ανάπτυξη του AH-64D Longbow. Έως το 1995 είχαν παραδοθεί 6 AH-64D για δοκιμές από τις οποίες βγήκε το συμπέρασμα ότι, σε σχέση με τα AH-64A έχουν κατά 7 φορές πολλαπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης στο πεδίο καθώς και ήταν 4 φορές πιο φονικά.
Βασικό κομμάτι του AH-64D είναι το ραντάρ AN/APG-78 Longbow που διαθέτει, το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει και με «γυμνό μάτι» από την προηγούμενη έκδοση. Το AN/APG-78 Longbow είναι ικανό να ιχνηλατήσει έως 128 στόχους και να εμπλακεί ταυτόχρονα με τους 16 από αυτούς.
Η ανάπτυξη του Apache δεν σταμάτησε στο όμως με την έλευση του Longbow και η πλέον σύγχρονη έκδοση του ελικοπτέρου είναι η AH-64E Guardian. Είναι μάλλον η έκδοση που αλλάζει πιο ριζικά το ελικόπτερο. Μέσω αυτής απέκτησε ισχυρότερο κινητήρα, καλύτερη διασύνδεση με φίλιες μονάδες, την ικανότητα να ελέγχει Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη μέσω του MUMT-X (Manned- Unmanned Teaming) καθώς και άλλες αναβαθμίσεις.
Για τις αλλαγές που φέρνει η πιο σύγχρονη έκδοση, AH-64E version 6 δείτε εδώ:
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός των AH-64B υπήρξαν και άλλες εκδόσεις που «έμειναν στο χαρτί» όπως το AH-64C ή το Sea Apache.
Το AH-64 Apache στην Αεροπορία Στρατού
Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει ένα σύνολο 28 AH-64 Apache στις εκδόσεις (19)A+ τα οποία ανήκουν στο 1o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (1o ΤΕΕΠ) με έδρα το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και (9)D τα οποία ανήκουν στο 2ο ΤΕΕΠ, με έδρα πάλι το Στεφανοβίκειο.
Τα AH-64A αποκτήθηκαν το 1995 μέσω δύο διακρατικών συμφωνιών ενώ τα πρώτα AH-64DHA ξεκίνησαν να εντάσσονται σε υπηρεσία το 2007.
Αποτελούν βασικό κομμάτι του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας και είναι ικανά να αναλάβουν αποστολές κρούσης σε όποιο πεδίο απαιτηθεί, μέρα και νύχτα.
Γενικά Χαρακτηριστικά των AH-64 A και D
- Πλήρωμα: 2 άτομα
- Μήκος: 17,73 μέτρα
- Ύψος: 3,87 μέτρα
- Βάρος: 10.433 κιλά (μέγιστο)
- Μονάδα ισχύος: 2x General Electric T700
- Ταχύτητα: 293 χλμ/ω
- Αυτονομία: 476 χλμ
- Οπλισμός: Πυροβόλο 30 χιλιοστών, 4 πυλώνες που μπορούν να δεχτούν βλήματα Hellfire, Spike, ρουκέτες Hydra/APKWS II, ATAS (Air-To-Air Stinger)
Πείτε μας την γνώμη σας!
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD