AH-64 Apache
Το “Apache” αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά, αν όχι το πιο γνωστό, επιθετικό ελικόπτερο. Η ιστορία του πάει πίσω στο 1972 με το πρόγραμμα Advanced Attack Helicopter (AAH).
Από τότε έχει γίνει βασικό κομμάτι στο οπλοστάσιο 17 χωρών, προφανώς και της Ελλάδας, έχοντας δει πολλές διαφορετικές εκδόσεις, κάποιες από αυτές όμως παρέμειναν στο χαρτί.
Apache “Echo”
Τα AH-64E Guardian είναι η κορυφαία έκδοση των Απάτσι. Το “Echo” φέρνει αρκετές βελτιώσεις στο τραπέζι σε σχέση με τον προκάτοχό του, το AH-64 “Delta”.

Είχε δοθεί έμφαση στην αύξηση της ισχύος του δίνοντάς του πιο ισχυρούς κινητήρες, με αποτέλεσμα να μπορεί να φέρει μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο, νέους αισθητήρες και avionics.
AH-64E version 6
Στην “v6” έκδοσή του το AH-64Ε προσαρμόζεται στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και αποκτά νέες ικανότητες.
Με τις νέες αυτές εξελίξεις το Απάτσι γίνεται πιο φονικό, αυξάνεται η επιβιωσιμότητά του και “κουμπώνει” καλύτερα στο δίκτυο επιχειρήσεων, βασικά στοιχεία που θα κρίνουν την απόδοσή του στις πολυχωρικές επιχειρήσεις.
Με την κατασκευάστρια Boeing να ισχυρίζεται ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα AH-64 τουλάχιστον μέχρι το 2060, είναι αναμενόμενο ότι νέες εκδόσεις θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται.
“Εκσυγχρονισμένο Απάτσι”
Η ιδέα του AH-64Εv6 περιστρέφεται γύρω από το σχέδιο του “Εκσυγχρονισμένου Απάτσι” (Modernized Apache).
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 6 βασικά σημεία τα οποία δίνουν παράλληλα μεγάλη έμφαση στις μελλοντικές αναβαθμίσεις:
- Αναβάθμιση του συγκροτήματος ισχύος του ελικοπτέρου, δίνοντάς του ακόμα μεγαλύτερη ισχύ, άρα και ωφέλιμο φορτίο, μεγαλύτερη ταχύτητα, αυτονομία αλλά και απόδοση.
- Χρήση ενός “σπονδυλωτού”, ανοιχτής αρχιτεκτονικής λογισμικού ( Modular Open Systems Approach) για την γρήγορη πιστοποίηση νέων όπλων και τεχνολογιών.
- Προηγμένο λογισμικό με στόχο την διαλειτουργικότητα και την μείωση του φόρτου που “πέφτει” στου ώμους του πιλότου.
- Προηγμένους αισθητήρες, αναβαθμίζοντας το MTADS/PNVS, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα κάνουν πιο αποδοτική την χρήση του ελικοπτέρου σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
- Ενσωμάτωση νέων “συμβατικών” πυρομαχικών αλλά και μη-επανδρωμένων τα οποία είναι μέρος του προγράμματος Air Launched Effects (ALE). Μικρά UAV που θα εκτοξεύονται από το ελικόπτερο είτε για αναγνώριση είτε για να πλήξουν κάποιο στόχο. Στο μέλλον προβλέπεται και η ενσωμάτωση όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας.
- Μείωση του κόστους χρήσης αλλά και απόκτησης των ελικοπτέρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αναπαραστάσεις CGI το V6 φαίνεται να έχει μακρύτερα πτερύγια και 6 πυλώνες συνολικά κάτω από αυτά. Σε αυτούς βλέπουμε τόσο τους γνωστούς Hellfire, δεξαμενές καυσίμου αλλά και τον εκτοξευτή των μη-επανδρωμένων (ALE).

Γενική ματιά
Είναι προφανές ότι αυτή την στιγμή οδεύουμε προς την πλήρη διαλειτουργικότητα μεταξύ επανδρωμένων και μη-επανδρωμένων οπλικών συστημάτων. Το είδαμε στις παρουσιάσεις νέων αρμάτων μάχης όπως το KF-51 και το βλέπουμε και τώρα με το “Echo V6”.
Στο χαρτί, η ιδέα του V6 φαίνεται ως το ιδανικό “πάντρεμα” επιθετικού ελικοπτέρου και μη επανδρωμένων συστημάτων, με το πλήρωμα του ελικοπτέρου να έχει παραπάνω εργαλεία στην διάθεσή του τόσο για να πλήξει τους στόχους αλλά και για την απόκτηση τακτικής εικόνας και της μετάδοσής της στις υπόλοιπες φίλιες δυνάμεις.
Εκτός των ΗΠΑ προφανώς και άλλες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον στην έκδοση αυτή με την Νότια Κορέα να έχει συμφωνήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την αναβάθμιση των δικών της 36 AH-64E στην Version 6 έκδοση.