Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Mi-24 / Mi-35: Το επιθετικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ένα από τα μάλλον πιο εύκολα αναγνωρίσιμα επιθετικά ελικόπτερα είναι τα Mi-24 Hind και η έκδοση τους, Mi-35P Hind F που «υπηρετεί» στην Εθνική Φρουρά. Το Σοβιετικής προέλευσης ελικόπτερο έχει δεκάδες διαφορετικές εκδόσεις πλέον ενώ έχει πάρει μέρος και σε πολλές πολεμικές συγκρούσεις.

Η ανάπτυξη του Mi-24 Hind

Η ανάπτυξη του πρώτου μέλους της «οικογένειας» του, Mi-24 ξεκίνησε την δεκαετία του ΄60 ως V-24. Ο σχεδιασμός περιλάμβανε ένα ελικόπτερο ικανό να μεταφέρει μια ομάδα 8 ατόμων στο πεδίο και παράλληλα να έχει τον οπλισμό για να την υποστηρίξει.

Mi-24 / Mi-35: Το επιθετικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς
Photo By Airwolfhound from Hertfordshire, UK – Mil Mi 24 Hind – RIAT 2015, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45474952

Έτσι το ελικόπτερο είχε τους 2 χειριστές του τοποθετημένους σε σειρά, την κλασική διαμόρφωση που βλέπουμε και σε άλλα επιθετικά ελικόπτερα όπως τα AH-64 Apache ενώ στην άτρακτο βρισκόταν το διαμέρισμα της αερομεταφερόμενης ομάδας. Τέλος, ο οπλισμός ήταν αναρτημένος στις δύο μικρέ πτέρυγες του ελικοπτέρου. Ο οπλισμός αυτό περιλάμβανε κάλαθους ρουκετών, κατευθυνόμενους πυραύλους καθώς και ένα πυροβόλο GSh-23L εγκατεστημένο κοντά στους τροχούς προσγείωσης.

Το σχέδιο αυτό προτάθηκε από τον σχεδιαστή του, Mikhail Leontyevich Mil, στην Σοβιετική στρατιωτική διοίκηση αλλά στην αρχή δεν βρήκε μεγάλη στήριξη. Μετά από παρέμβαση όμως του Υπουργού Άμυνας αλλά και με βάση των γεγονότων στο Βιετνάμ, ο Στρατός ξεκίνησε διαγωνισμό για την απόκτηση ελικοπτέρου αυτών των δυνατοτήτων.

Έτσι, η Kamov προσέφερε μια τροποποιημένη έκδοση του ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου Ka-25 ενώ η Mil μία μονοκινητήρια έκδοση και μια δικινητήρια έκδοση του V-24. Εν τέλει, το τελευταίο επιλέχθηκε, με τον Στρατό όμως να ζητά κάποιες τροποποιήσεις όπως η ενσωμάτωση αντιαρματικών πυραύλων 9K114 καθώς και την εγκατάσταση πολυβόλου σε περιστρεφόμενο πύργο αντί του «σταθερού» GSh-23L.

Μετά από μερικά ακόμα χρόνια δοκιμών και επιμέρους τροποποιήσεων, το Mi-24 μπήκε σε υπηρεσία το 1971.

Mi-24 / Mi-35: Το επιθετικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς
Photo By Igor Dvurekov – http://russianplanes.net/id53229, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22854885

Οι εκδόσεις του Mi-24 Hind

Έχοντας υπηρετήσει σε μεγάλο αριθμό και για πολλά χρόνια για τα Mi-24 έχουν αναπτυχθεί πολλές διαφορετικές εκδόσεις, άλλες χρησιμοποιήθηκαν ενώ άλλες όχι, τόσο για τους αρχικές χρήστες του ελικοπτέρου αλλά και με στόχο τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες, όπως το Mi-35 της Εθνικής Φρουράς.

Mi-24 / Mi-35: Το επιθετικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς
Photo by army.gov.cy

Η μεγάλη αυτή λίστα εκδόσεων περιλαμβάνει:

 • V-24: Η πρωτότυπη έκδοση του σχεδίου.
 • Mi-24 Hind-A: Η πρώτη επιχειρησιακή έκδοση του ελικοπτέρου που υιοθετήθηκε από την Σοβιετική Ένωση. Οπλισμένη με ένα πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους και παράλληλα ικανή να μεταφέρει 8 άτομα.
 • Mi-24F: Τροποποιημένη έκδοση με ενισχυμένη άτρακτο και αλλαγές στις εξόδους καυσαερίων και στο IFF.
 • Mi-24U: Εκπαιδευτική έκδοση χωρίς το πολυβόλο και τους φορείς οπλισμού.
 • Mi-24D: Μία από τις κυριότερες εκδόσεις του ελικοπτέρου, υπήρξαν αλλαγές στον σχεδιασμό της ατράκτου ενώ εγκαταστάθηκαν και οι ικανότεροι 9M17 Phalanga αντιαρματικοί πύραυλοι.
 • Mi-24DU: Εκπαιδευτική έκδοση.
 • Mi-24VU: Εκπαιδευτική έκδοση για τις ανάγκες της Ινδίας.
 • Mi-24V: Η κύρια έκδοση του ελικοπτέρου οπλισμένη με έως 8 Shturm V.
 • Mi-24P: Εγκατάσταση διπλού πυροβόλου 30 χιλιοστών GSh-30-2K
 • Mi-24 SuperHind Mk.II/III/IV/V: Προτάσεις αναβάθμισης από την Νότια Αφρική
 • Mi-25: Εξαγωγική έκδοση του Mi-24D.
 • Mi-35: Εξαγωγική έκδοση του Mi-24V.
 • Mi-35P: Εξαγωγική έκδοση του Mi-24P.
 • Mi-35 M/M1/M2/M3/M4: Βελτιωμένες εξαγωγικές εκδόσεις.
 • Πειραματικές εκδόσεις: Mi-24B, Mi-24BMPT (χρήση κατά ναρκών), Mi-24PTRK (πιστοποίηση των Shturm V αντιαρματικών πυραύλων), Mi-24TECh-24, Mi-24VP (GSh-23 σε περιστρεφόμενο πύργο), Mi-24VD κ.α.

Το Mi-35P της Εθνικής Φρουράς

Το Mi-35P Hind F βρίσκεται σε υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά από το 2001. Είναι οπλισμένα με το διπλό, σταθερό, πυροβόλο GSh-30-2K, αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 ATAKA-V, αντιαρματικούς πυραύλους 9M114 Shturm, μη κατευθυνόμενες ρουκέτες S-8 KOM και μη κατευθυνόμενες ρουκέτες C-24B των 120 χιλιοστών .

Mi-24 / Mi-35: Το επιθετικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς - NEMESIS HD
Photo by army.gov.cy

Το Mi-35P συνεχίζει να αποτελεί μέχρι και σήμερα τον βασικό κορμό των πτητικών μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς αλλά η αντικατάστασή του φαίνεται να έχει δρομολογηθεί από τα H145M της Airbus.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα