Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

APACHE οπλισμένα με Spike NLOS: «Γροθιά στα δόντια» των εχθρικών οχημάτων

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το επιθετικό ελικόπτερο AH-64 Apache, κατα την γνώμη μας στο NEMESIS HD, είναι ένα απο τα πιο επιτυχημένα επιθετικά ελικόπτερα, καθώς είναι ικανό να μεταφέρει αξιόπιστα την ισχύ πυρός ενός έθνους στο πεδίο της μάχης όπου σε αυτό το άρθρο θα συμπληρωθεί απο τους SPIKE NLOS.

AH-64 APACHE οπλισμένα με Spike NLOS: «Γροθιά στα δόντια» των εχθρικών οχημάτων
PHOTO: Screenshot from US DOD Video (Future Vertical Lift Conducts a Demonstration of the Spike NLOS Missile System)

Τα επιθετικά ελικόπτερα APACHE αποτελούν κομμάτι του Ελληνικού στρατού με την προμήθεια τους να ξεκινά με την υπογραφή της σύμβασης για 20 AH-64A+ Apache το 1991 και με μια δεύτερη προμήθεια το 2003 για άλλα 9 βελτιωμένα AH-64D.

Δεν έχουμε σκοπό να κουράσουμε τους αναγνώστες μας, με τεχνικές λεπτομέρειες για τα ελικόπτερα τύπου Apache, καθώς αυτό θα αναλυθεί σε διαφορετικό άρθρο.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η είσοδος του ισραηλινού πυραύλου Spike NLOS θα αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος για την Αεροπορία στρατού, κάτι το οποίο φαίνεται να εφαρμόζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα έχουν εκτελέσει βολές, με την αρχή να γίνεται στην βάση Elgin όπου Αμερικανικό Apache χτύπησε στόχο κατα την διάρκεια εκπαιδευτικών δοκιμών σε απόσταση 32 χιλιομέτρων.

Το προσωπικό των Αμερικανικών δοκιμών δήλωσε μάλιστα ενθουσιασμένο απο τις επιδόσεις του Spike Nlos όπως σας είχαμε ενημερώσει τότε με σχετικό άρθρο.

Αυτές οι εμβέλειες όμως είναι περασμένα νέα παρά το γεγονός ότι το άρθρο αυτό αφορούσε περσινή δοκιμή.

SPIKE NLOS: Πώς θα κάνουμε τα M113 ξανά φονικά
A full scale mock up of a Spike NLOS missile made by the Israeli company, Rafael Systems. By Rhk111 – Own work, CC BY-SA 4.0,

Η νέα γενιά και συγκεκριμένα η 6η γενιά SPIKE NLOS αύξησε αυτήν την εμβέλεια στα 50 χιλιόμετρα απο τα 32 χλμ. και μπορεί να οπλίσει και τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου APACHE.

Η διαφορά είναι χαοτική σε σχέση με τους HELLFIRE που εξοπλίζουν αυτην την στιγμή τα Ελληνικά AH-64 Apache με δραστικό βεληνεκές περίπου 8 χιλιόμετρα.

Για να γίνει κατανοητή η αύξηση της φονικότητας των AH-64 Apache…

Ας υποθέσουμε ότι 4 Ελληνικά AH-64 Apache κινούνται οπλισμένα με 4 Spike NLOS το καθένα στη Θράκη για αποστολή καταστροφής εχθρικών αρμάτων μάχης.

Ο εντοπισμός 16 Τουρκικών τεθωρακισμένων κοντά στα Ύψαλα έχει προηγηθεί και τα Apache μπορούν να τα προσβάλλουν με ασφάλεια πολύ κοντά στις Σάπες, 50 χιλιόμετρα απόσταση και με μεγάλη ευστοχία.

Το Ελληνικό ενδιαφέρον για Spike NLOS στα Apache

Το επιθετικό ελικόπτερο AH-64 Apache, κατα την γνώμη μας στο NEMESIS HD, είναι ένα απο τα πιο επιτυχημένα επιθετικά ελικόπτερα, καθώς είναι ικανό να μεταφέρει αξιόπιστα την ισχύ πυρός ενός έθνους στο πεδίο της μάχης όπου σε αυτό το άρθρο θα συμπληρωθεί απο τους SPIKE NLOS.
PHOTO: USAF

Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν κατα την διάρκεια της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων στις 6 Οκτωβρίου 2021, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την απόκτηση Ισραηλινών πυραύλων για την Αεροπορία Στρατού και συγκεκριμένα για τα Apache.

Το όπλο αυτό, σύμφωνα με διάφορες, πηγές έχει ήδη εγκριθεί για προμήθεια και έχουν ακολουθήσει και συνομιλίες. Όμως, καθώς δεν αναγράφεται επίσημα η ονομασία του στους καταλόγους προμηθειών, εικάζουμε, αν και βγάζει μάτι, ότι μιλάει για τους Spike NLOS και πραγματικά ευχόμαστε να βρίσκεται σε καλό επίπεδο η προμήθεια τους.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: SPIKE NLOS: Πώς θα κάνουμε τα M113 ξανά φονικά

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα