Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

MH-60R (Romeo): Οι δυνατότητες των νέων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου της Ελλάδας

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

MH-60R Πολεμικό Ναυτικό – Σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις για την ασφάλεια στη θάλασσα αυξάνονται συνεχώς, ο ρόλος των εξελιγμένων πλατοφορμών διεξαγωγής ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) έχει γίνει απαραίτητος για τα σύγχρονα Πολεμικά Ναυτικά. Στην πρώτη γραμμή αυτού του κρίσιμου μετώπου για την Ελλάδα ειδικά μετά την έλευση των πρώτων Τουρκικών Υποβρυχίων Type214 που είναι αντίστοιχα των ελληνικών Υποβρυχίων Type214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», βρίσκεται πλέον το ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R γνωστό ως Romeo, που παράγεται από τη Sikorsky Aircraft, θυγατρική της Lockheed Martin και η Ελλάδα παρέλαβε 3 από τα 7 ελικόπτερα της παραγγελίας πρόσφατα για το Πολεμικό Ναυτικό της.

Σχεδιασμός και ανάπτυξη του MH-60R ROMEO

Το MH-60R έχει τις ρίζες του σχεδιαστικά στο Black Hawk και την ναυτική έκδοση του, το Sea Hawk ή αλλιώς γνωστό σε εμάς Aegean Hawk. Το Black Hawk, που αναπτύχθηκε από τη Sikorsky τη δεκαετία του 1970, χρησιμεύει ως το βασικό σχεδιαστικό μοντέλο για ολόκληρη τη σειρά Seahawk, συμπεριλαμβανομένου του MH-60R.

Το MH-60R Romeo τέθηκε σε υπηρεσία στο Ναυτικό των ΗΠΑ το 2006, αντικαθιστώντας παλαιότερα μοντέλα και ενοποιώντας τις δυνατότητες που απαιτούνται για τον σύγχρονο ναυτικό πόλεμο σε μια ενιαία, πιο αποτελεσματική πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα η ανάπτυξη του MH-60R είχε ως στόχο να συνδυάσει τις δυνατότητες των εκδόσεων SH-60B και SH-60F σε μια ενιαία πλατφόρμα, ενισχύοντας την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να εκτελεί αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου(ASW), πολέμου επιφανείας (ASuW), ειδικών επιχειρήσεων, έρευνας και διάσωσης και υποστήριξης.

Το ελικόπτερο είναι εξοπλισμένο με το AQS-22 Airborne Low Frequency Sonar (ALFS), ένα από τα καλύτερα και προηγμένα σόναρ στον κόσμο με το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών του ελικοπτέρου να ενισχύει τις ικανότητές του στον πόλεμο επιφανείας, επιτρέποντας τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πλοίων.

MH-60R (Romeo)
MH-60R PHOTO By Petty Officer 2nd Class Sawyer Connally – US DOD

Το MH-60R διαθέτει ένα πλήρως ενσωματωμένο ψηφιακό πιλοτήριο, το οποίο εμφανίζει κρίσιμες πληροφορίες πτήσης και αποστολής στις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών που διαθέτει κάνοντας την δουλειά των πιλότων πολύ πιο εύκολη καθώς η χρήση των προηγμένων συστημάτων ελέγχου πτήσης μειώνει σημαντικά τον φόρτο εργασίας του πιλότου, επιτρέποντας μεγαλύτερη επικέντρωση στην διεξαγωγή της απαιτούμενης αποστολής.

Έχει μέγιστη ταχύτητα πάνω από 180 κόμβους και εμβέλεια περίπου 450 ναυτικών μιλίων, καθιστώντας το εξαιρετικά αποτελεσματικό για γρήγορη ανάπτυξη και αποστολές σε μεγάλες αποστάσεις κάνοντας χρήση δύο κινητήρων General Electric T700-GE-401C.

Ο οπλισμός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Romeo

Ο οπλισμός του ελικοπτέρου MH-60R Seahawk είναι προσαρμοσμένος για να διεξάγει τόσο ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW) όσο και πόλεμο επιφανεάις (ASuW), αντικατοπτρίζοντας μια εξαιρετικά ευέλικτη πλατφόρμα ικανή να εμπλέκει μια ποικιλία απειλών στον ναυτικό τομέα κάνοντας χρήση τορπιλών MK54, αντιπλοϊκών πυραύλων Penguin, πυραύλων AGM-114 HELLFIRE, ρουκετών Hydra/APKWS και σύντομα σύγχρονων αντιπλοϊκών πυραύλων NSM-HL.

Για εμπλοκές κατά των υποβρυχίων, το MH-60R μπορεί να εξοπλιστεί με ελαφριές τορπίλες MK 54. Η MK 54 είναι, σχεδιασμένη να παρακολουθεί και να εξουδετερώνει υποβρύχια υψηλής απόδοσης. Η τορπίλη συνδυάζει προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας σόναρ με ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόωσης για τον εντοπισμό και την εμπλοκή στόχων σε δύσκολα περιβάλλοντα.

Σε σενάρια πολέμου επιφανείας, το ελικόπτερο μπορεί να φέρει πυραύλους AGM-114 Hellfire, αντιπλοϊκούς πυραύλους Penguin και ρουκέτες τόσο καθοδηγούμενες όσο και μη καθοδηγούμενος Hydra/APKWS II εναντίον στόχων και όχι μόνο.

MH-60R (Romeo): Οι δυνατότητες των νέων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου της Ελλάδας
MH-60R ROMEO ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου PHOTO By Mass Communication Specialist 1st Class Andre T. Richard – https://www.flickr.com/photos/compacflt/52923454183/, Public Domain

Ο πύραυλος AGM-114 Hellfire, που αρχικά σχεδιάστηκε για αντιαρματική χρήση, έχει προσαρμοστεί για χτυπήματα ακριβείας κατά διάφορων στόχων. Η υψηλή ακρίβεια και η φονικότητα του το καθιστούν κατάλληλο για εμπλοκή σκαφών επιφανείας τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων όπως είναι η αναδυόμενη απειλή των USV.

Ο αντιπλοικός πύραυλος Penguin, από την άλλη πλευρά, είναι ένας πύραυλος κατά πλοίων γνωστός ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό που προσφέρει τη δυνατότητα εμπλοκής με εχθρικά πλοία από ασφαλή απόσταση, ενισχύοντας τη δυνατότητα επιβίωσης του ελικοπτέρου.

Επιπλέον, οι ρουκέτες τύπου Hydra και το κιτ που τις μετατρέπει σε καθοδηγούμενες γνωστό ως Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) II παρέχουν μια ευέλικτη και οικονομική λύση για την εμπλοκή κάθε είδους στόχου.

Η αναμενόμενη πιστοποίηση του Naval Strike Missile (NSM), συγκεκριμένα της έκδοσης NSM-HL (Helicopter Launched), αντιπροσωπεύει μια σημαντική βελτίωση στην ικανότητα πολέμου επιφανείας του MH-60R. Ο NSM είναι ένας σύγχρονος αντιπλοϊκός νέας γενιάς, μεγάλου βεληνεκούς που η ενσωμάτωσή του στο οπλοστάσιο του MH-60R θα προσφέρει ουσιαστική βελτίωση στην ικανότητα του ελικοπτέρου να εμπλέκει πολεμικά πλοία σε μεγαλύτερες εμβέλειες με υψηλή ακρίβεια και φονικότητα.

Η αναμενόμενη πιστοποίηση του Naval Strike Missile (NSM), συγκεκριμένα της έκδοσης NSM-HL (Helicopter Launched) MH-60R
PHOTO: US DOD

Επιπλέον, το MH-60R είναι εξοπλισμένο με πολυβόλα για εμπλοκές και αποστολές υποστήριξης πυρός σε κοντινή απόσταση.

Οι τακτικές δυνατότητες του Romeo ενισχύονται περαιτέρω από τα εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου του με τις δοκιμές να ολοκληρώθηκαν πρόσφατα για την πιστοποίηση ενός εξωτερικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, το AOEW της Lockheed Martion, το οποίο είναι ένα pod (ατρακτίδιο) που χρησιμοποιείται τόσο σαν ESM αλλά και ως jammer (παρεμβολέας).

Το ραντάρ AN/APS-147

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, βασικό κομμάτι του εξοπλισμού του ελικοπτέρου είναι το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών του. Το MH-60R είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ AN/APS-147. Αυτό το ραντάρ παρέχει στο ελικόπτερο δυνατότητες επιτήρησης παντός καιρού, μέρα και νύχτα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε επιχειρήσεις περιπολίας, έρευνας και παρακολούθησης στόχων. Η λειτουργία Inverse Synthetic Aperture Radar (ISAR) του ραντάρ επιτρέπει στο Romeo να αναγνωρίζει και να ταξινομεί πλοία και άλλες επαφές σε σημαντικές αποστάσεις, ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό για την επίγνωση της κατάστασης στις ναυτικές επιχειρήσεις.

Το σόναρ AQS-22 Airborne Low Frequency Sonar

MH-60R (Romeo): Οι δυνατότητες των νέων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου της Ελλάδας
MH-60 PHOTO By clembore – https://www.flickr.com/photos/92787319@N00/40435490445/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=143167281

Το ελικόπτερο χρησιμοποιεί το AQS-22 Airborne Low Frequency Sonar (ALFS), το πιο προηγμένο ποντιζόμενο σόναρ που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή. Το ALFS μπορεί να αναπτυχθεί από το ελικόπτερο για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση υποβρυχίων σε μεγαλύτερα βάθη και αποστάσεις από τα προηγούμενα συστήματα. Αυτή η ικανότητα είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό σύγχρονων, ήσυχων υποβρυχίων που αποτελούν σημαντική απειλή στον ναυτικό πόλεμο. Μια δυνατότητα πολύ σημαντική αν αναλογιστούμε ότι τα τουρκικά T214 αργά ή γρήγορα θα μπουν σε υπηρεσία.

Συστήματα αυτοπροστασίας

Το MH-60R είναι επίσης εξοπλισμένο με μια σειρά συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το ελικόπτερο από ποικίλες απειλές. Αυτά περιλαμβάνουν το AN/ALQ-144A Infrared Jammer, το AN/ALE-47 Countermeasures Dispensing System και το AN/ALQ-210 Electronic Support Measures. Μαζί, αυτά τα συστήματα παρέχουν στο MH-60R την ικανότητα να ανιχνεύει, να μπλοκάρει και να παραπλανεί εισερχόμενες απειλές, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες επιβίωσής του σε εχθρικά περιβάλλοντα.

Συστήματα επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων

Τα συστήματα επικοινωνίας και ζεύξης δεδομένων είναι απαραίτητα για την ενσωμάτωση του MH-60R στην ευρύτερη ναυτική ομάδα. Το ελικόπτερο είναι εξοπλισμένο με προηγμένες σουίτες επικοινωνίας που επιτρέπουν την ασφαλή και αξιόπιστη επικοινωνία με πλοία επιφανείας, άλλα αεροσκάφη και κέντρα διοίκησης. Η χρήση του συνδέσμου τακτικών δεδομένων Link 16 επιτρέπει στο MH-60R να μοιράζεται σε πραγματικό χρόνο την επίγνωση της κατάστασης και τις πληροφορίες στόχευσης με άλλα στοιχεία, διευκολύνοντας συντονισμένες δράσεις πολλαπλών πλατφορμών.

MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό

MH-60R: Το ικανότερο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο (ASW) της Δύσης - NEMESIS HD
Photo by Lockheed Martin

Η απόκτηση από την Ελλάδα έως και επτά ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών MH-60R, αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύει σημαντικά τις ικανότητες του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιαίτερα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει ραντάρ, συστήματα σόναρ, πυρομαχικά ακριβείας και εξοπλισμό υποστήριξης. Πρόσφατα ανακοινώσαμε στο NEMESISHD.GR την παραλαβή των πρώτων τριών (3) ελικοπτέρων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό είναι ήδη χρήστης εδώ και χρόνια των S-70B Aegean Hawk, μίας έκδοσης του SH-60B Sea Hawk. Τα πρώτα 5 ελικόπτερα του τύπου είχαν αποκτηθεί το 1991 μαζί με τις φρεγάτες τύπου MEKO 200 με 3 ακόμα ελικόπτερα να αποκτούνται στα μέσα του 2000.

Μπορούμε να δούμε ένα «μοτίβο» εδώ αφού και τα Romeo αποκτήθηκαν σχεδόν παράλληλα με την αγορά νέων φρεγατών FDI HN, την μόνη αγορά κύριας μονάδας επιφανείας που ακολούθησε μετά τις MEKO. Έτσι, αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια, το Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί με δύο ικανότατες πλατφόρμες στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW), τις φρεγάτες FDI και τα ελικόπτερα MH-60R (Romeo).

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ; Ελλάδα & Τουρκία στα όρια του πολέμου

Το τουρκικό σχέδιο, γνωστό ως «Το Δόγμα της Γαλάζιας...

Taurus KEPD 350: Οι δυνατότητες του πυραύλου cruise και η Ουκρανία

Στο προσκήνιο ήρθαν οι πύραυλοι cruise Taurus KEPD 350...

CV90: Το πετυχημένο Σουηδικό θωρακισμένο

To CV90 είναι ένα ερπυστριοφόρο όχημα μάχης, το οποίο...

M48A5 MOLF: Η ιστορία του και οι δυνατότητες του

Τα M48 Patton είναι από τα πιο διαδομένα άρματα...

Phoenix: Το θηριώδες φορτηγό της Tatra στην DEFEA 2023

Μία από τις πιο «δυνατές» παρουσίες στην φετινή αμυντική...

F-35 DAS (Distributed Aperture System): Η Εναέρια Υπεροχή ένα βήμα πιο κοντά

Το F-35 DAS (Distributed Aperture System) προσφέρει στον πιλότο...

F-35: Μάθε τους λόγους υπεροχής του έναντι άλλων μαχητικών + Επίκαιρες ερωτοαπαντήσεις

Στον γρήγορα εξελισσόμενο και πολύπλοκο αεροπορικό κόσμο, υπάρχουν πάντα...

Εξελίξεις