Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Επιχείρηση Neptune Spear: Το Stealth Black Hawk κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το MH-60 Stealth Black Hawk είναι ένα μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο που κατασκευάστηκε από τη Sikorsky και διαθέτει stealth χαρακτηριστηκά που στόχο έχουν την μείωση της διατομής ραντάρ του (RCS).

Πριν μάθετε όμως για το MH-60 Stealth Black Hawk, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του Bin Landen, θα πρέπει πρώτα κατα την γνώμη μας να γνωρίζετε λίγες περισσότερες πληροφορίες για τα ελικόπτερα Black Hawk που ενδιαφέρουν και επίσημα την Ελλάδα.

Επιχείρηση Neptune Spear: Το Stealth Black Hawk κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν
U.S. Army UH-60 Blackhawk helicopters fly an air assault training mission during exercise Bright Star ’83. PHOTO: US DOD

Μπορείτε να πάτε φυσικά κατευθείαν στο MH-60 Stealth Black Hawk με ένα κλίκ στα περιεχόμενα!

Ελληνικά Black Hawk αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα
U.S. Army photo by Sgt. Andrew Johnson

Το UH-60 Black Hawk είναι ένα μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο που κατασκευάζεται από τη Sikorsky και επί του παρόντος βρίσκεται στην υπηρεσία πολλών ενόπλων δυνάμεων.

Βασικός χρήστης του ελικοπτέρου είναι οι ΗΠΑ όπου υπηρετεί ως το κύριο ελικόπτερο για τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακόμη και πριν τελειώσει ο πόλεμος του Βιετνάμ, το 1971, ο στρατός των ΗΠΑ υπέβαλε αίτημα για ένα ελικόπτερο τακτικής μεταφοράς, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο πόσο καλά θα μπορούσε να επιβιώσει και πόσους στρατιώτες θα μπορούσε να μεταφέρει.

Το ελικόπτερο αναπτύχθηκε το 1972 σύμφωνα με την απαίτηση του στρατού των ΗΠΑ για ένα προηγμένο επιθετικό ελικόπτερο που θα αντικαταστήσει το Bell 205 μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το πρώτο πρωτότυπο το YUH-60 πέταξε στις 17 Οκτωβρίου 1974 και αντιμετώπισε ένα πρωτότυπο της Boeing το YUH-61 σε έναν διαγωνισμό.

Το Black Hawk (UH-60A) εξελέγη ως νικητής και τέθηκε σε υπηρεσία το 1979.

Επιχείρηση Neptune Spear: Το Stealth Black Hawk κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Λίγο αργότερα, άρχισαν να παράγονται διαφορετικά μοντέλα του ελικοπτέρου, καθώς η επιτυχία του σχεδιασμού ήταν τόσο μεγάλη που το έκανε αρκετά προσιτό. Σημαντικοί παράγοντες της επιτυχίας του Black Hawk είναι η μεγάλη χωρητικότητα του που επιτρέπει, τη μεταφορά έως και 14 στρατιωτών.

Σε διαφορετικές διαμορφώσεις του ελικοπτέρου, μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα για να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως ιπτάμενο ασθενοφόρο καθώς και για σκοπούς υλικοτεχνικής υποστήριξης ή συλλογής πληροφοριών.

Τα πτερύγια του κυρίως ρότορα είναι ανθεκτικά σε ζημιές από σφαίρες μέχρι 23χιλ. γεγονός το οποίο συνεισφέρει στην υψηλή επιβιωσημοτητα του ελικοπτέρου.

Το Black Hawk μπορεί να συνεχίσει να πετά για έως και 30 λεπτά σε περίπτωση διαρροής λαδιού, διαθέτει σύστημα διπλού στροβίλου, δεξαμενές καυσίμου που αντέχουν σε σύγκρουση και καθίσματα για τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη που είναι αλεξίσφαιρα.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ένα βελτιωμένο μοντέλο, το UH-60L, μπήκε στην γραμμή παραγωγής με νέους κινητήρες και το νέο μοντέλο UH-60M τέθηκε σε λειτουργία το 2008.

Με τα χρόνια έχουν κατασκευαστεί πολλές διαφορετικές εκδόσεις του ελικοπτέρου UH-60, μία από αυτές είναι η έκδοση MH-60 που μπορεί να διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις καθώς έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμου.

MH-60 STEALTH BLACK HAWK

Ποιο ελικόπτερο επιχείρησε στην Neptune Spear;

Το MH-60 Stealth Black Hawk
Επιχείρηση Neptune Spear: Το Stealth Black Hawk κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν - NEMESIS HD
Photo by Petty Officer 2nd Class Joseph M. Clark

Το ελικόπτερο MH-60 Stealth Black Hawk είναι μια αναβαθμισμένη και μυστική έκδοση του ελικοπτέρου που συμμετείχε στην επιχείρηση Neptune Spear για την εξάλειψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου 2011 στο Πακιστάν.

Θεωρείται ότι αυτή η ειδική έκδοση έχει αναβαθμιστεί έτσι ώστε να κάνει πολύ λίγο θόρυβο και διαθέτει χαμηλής παρατηρησιμότητας χαρακτηριστικά (Stealth), που όμως επίσημα η ύπαρξή της δεν έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ.

Το ελικόπτερο πέταξε μέσα από τον εναέριο χώρο του Πακιστάν χωρίς να ανιχνευθεί και έφτασε στο σπίτι όπου ζούσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατα την διάρκεια της επιχείρησης Neptune Spear.

https://twitter.com/thelanjampod/status/1291116257295687680?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1291116257295687680%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgeopolitiki.com%2Fmh-60-stealth-black-hawk-helicopter-neptune-spear%2F

Το ένα από τα δύο ελικόπτερα Black Hawk αυτής της έκδοσης που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν υπέστη ζημιά κατά την προσγείωση και οι SEAL το ανατίναξαν για να μην πέσει στα χέρια των ντόπιων.

Τα Stealth χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου

Μεταξύ των εν λόγω αλλαγών, που προφανώς προσθέτουν κάποιο βάρος στο ελικόπτερο, είναι η προσθήκη ειδικών πάνελ για την ευθυγράμμιση των γωνιών στα άκρα και μια ειδική επίστρωση που μειώνει τη διατομή ραντάρ (RCS) δίνοντας του τα Stealth χαρακτηριστικά που αναφέραμε πριν.

Μια άλλη αλλαγή είναι η δομή της ουράς του ελικοπτέρου, η οποία βρέθηκε από ντόπιους στο σημείο της έκρηξης και παρουσιάζει ένα μοναδικό σχέδιο, που υποδηλώνει και τον ασυνήθιστο σχεδιασμό του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, το Πακιστάν πούλησε τα υπολείμματα του ελικοπτέρου στην Κίνα και η Κίνα προσπαθεί επί του παρόντος να κατασκευάσει ένα αντίγραφο του Stealth Black Hawk.

Η Sikorsky κατασκεύασε έναν αριθμό παρόμοιων πρωτότυπων ελικοπτέρων stealth, γνωστών ως το RAH-66 Comanche, για τον αμερικανικό στρατό, αλλά λόγω του αυξανόμενου κόστους, το πρόγραμμα ακυρώθηκε το 2004, πριν το ελικόπτερο μπορέσει να τεθεί σε υπηρεσία.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα