Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Z-20: Το Κινέζικο ελικόπτερο «Black Hawk»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το Harbin Z-20 , γνωστό και ως Divine Eagle ή και «αντιγραφή του UH-60 Black Hawk» ,αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για τις αεροπορικές δυνατότητες της Κίνας. Ως ένα μεταγωγικό ελικόπτερο, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε διάφορες στρατιωτικές εφαρμογές για τις Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ανάπτυξη

Η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) είχε την απαίτηση για ένα μέσο ελικόπτερο ικανό να επιχειρεί στις ορεινές περιοχές της Κίνας από τη δεκαετία του 1980. Το 1984, η PLAAF απέκτησε 24 Sikorsky S-70C-2 με βελτιωμένους κινητήρες General Electric T700-701A από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ). Ωστόσο, εξαιτίας των γεγονότων του 1989 οι παραδόσεις επιπλέον S-70 ακυρώθηκαν.

Εμπνευσμένο από τα σχέδια του αμερικανικού UH-60 Black Hawk και του ευρωπαϊκού Super Puma, το Z-20 είχε στόχο να αντικαταστήσει παλαιότερα μεταφορικά ελικόπτερα που χρησιμοποιούνταν από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA).

Η ανάπτυξη του Harbin Z-20 ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από την Harbin Aircraft Industry Group, θυγατρική της Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Το ελικόπτερο υποβλήθηκε σε αυστηρές δοκιμές και αξιολόγηση, που οδήγησαν στην επιτυχή εισαγωγή του σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 2010.

Χαρακτηριστικά

Το ελικόπτερο Harbin Z-20, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βασίζεται στην υπάρχουσα και επιτυχή πλατφόρμα του UH-60 Black hawk. Διαθέτει συμβατική διάταξη με κύριο ρότορα πέντε λεπίδων και ουραίο ρότορα τεσσάρων λεπίδων, παρέχοντας εξαιρετική σταθερότητα και ευελιξία. Ο σκελετός του είναι κατασκευασμένος με χρήση σύνθετων υλικών για μείωση του βάρους διατηρώντας παράλληλα τη δομική ακεραιότητα.

Η καμπίνα του ελικοπτέρου μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή παρόμοιο ωφέλιμο φορτίο για διάφορες αποστολές μεταφοράς.

Επιπλέον, το Z-20 ενσωματώνει τεχνολογίες stealth που πιθανώς αποκτήθηκαν μέσω πρόσβασης στα συντρίμμια του Stealth Hawk που εγκαταλείφθηκε μετά την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ με στόχο τη δολοφονία του Osama Bin Laden την 1η Μαΐου του 2011. Αυτό ελαχιστοποιεί τη διατομή του ραντάρ (RCS) ενώ επίσης ενισχύει την επιβιωσημότητα του σε εχθρικές περιοχές.

Το Z-20 διαθέτει πιλοτήριο (glass cockpit) εξοπλισμένο με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και fly-by-wire controls, συμβάλλοντας στην ευκολία λειτουργίας και στην αποτελεσματικότητα της αποστολής του.

Εκδόσεις

Υπάρχουν 4 εκδόσεις του ελικοπτέρου σε υπηρεσία με τις Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη βασική έκδοση Z-20 που μπορεί να εξοπλιστεί με έως και 8 KD-10 ATGM. Υπάρχει επίσης η έκδοση των αερομεταφερόμενων μονάδων  Z-20K και η Z-20S η οποία είναι μια έκδοση πολλαπλών ρόλων που μπορεί να εξοπλιστεί με FLIR και έως 8 πυραύλους KD-10. Τέλος, το Κινεζικό Ναυτικό έχει σε υπηρεσία το Z-20F που είναι η έκδοση ASW εξοπλισμένο με ραντάρ επιφάνειας κάτω από το cockpit, πυλώνα για τορπίλες/αντι-πλοϊκούς πυράυλους , βυθιζόμενο σόναρ κάτω από το belly και bubble window για επιτήρηση.

Απόδοση

Το Z-20 τροφοδοτείται από κινητήρες διπλού στροβιλοκινητήρα, που του επιτρέπουν να επιτυγχάνει εντυπωσιακές ταχύτητες και εκτεταμένη εμβέλεια. Οι κινητήρες του παρέχουν επαρκή ισχύ για λειτουργίες σε μεγάλο υψόμετρο, καθιστώντας το κατάλληλο για αυτό που σκόπευε η PLAAF, ανάπτυξη σε δύσκολα εδάφη όπως μεγάλου υψομέτρου ορεινές περιοχές που υπάρχουν στην Κίνα και τις γύρω περιοχές.

Οπλισμός

Το Harbin Z-20 μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορα οπλικά συστήματα που ενισχύουν την επιχειρησιακή ευελιξία του αλλά και τις μαχητικές του ικανότητες.

Αυτοί οι οπλισμοί περιλαμβάνουν πολυβόλα,μη κατευθυνόμενες ρουκέτες , κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM) και τορπίλες ή αντι-πλοϊκούς πυραύλους (έκδοση ASW), ανάλογα με τις απαιτήσεις και την φύση της αποστολής. Η προσθήκη όπλων επιτρέπει στο Z-20 να υποστηρίζει τις δυνάμης εδάφους σε αποστολές στενής αεροπορικής υποστήριξης (CAS) καθώς και να εμπλέκεται σε αποστολές ναυτικής κρούσης με αποτέλεσμα την αύξηση των δυνατοτήτων θαλάσσιας ασφάλειας της Κίνας.

Αντίκτυπος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας

Η εισαγωγή του Harbin Z-20 έχει βελτιώσει σημαντικά την ευελιξία του στρατού και τις δυνατότητες διοικητικής μέριμνας (military mobility & logistical capabilities) της Κίνας.

Η ευρεία γκάμα εξοπλισμού του επιτρέπει στον Κινεζικό στρατό να διεξάγει ένα ευρύ φάσμα αποστολών, όπως μεταφορά στρατευμάτων και τακτική εισχώρηση σε εχθρικές περιοχές, παροχή ιατρικής βοήθειας, επιχειρήσεις αναγνώρισης και έρευνας και διάσωσης. Ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά stealth, το Z-20 μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις ειδικές δυνάμεις και να διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις (spec ops), αυξάνοντας περαιτέρω τις στρατηγικές δυνατότητες της Κίνας στην περιοχή.

Επιπλέον, η εγχώρια ανάπτυξη του Z-20 αναδεικνύει τις αυξανόμενες δυνατότητες της Κίνας στη στρατιωτική τεχνολογία, μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες πηγές και ενισχύοντας την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία. Η επιχειρησιακή επιτυχία του Z-20 ενθάρρυνε περαιτέρω τις εγχώριες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, οδηγώντας στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ελικοπτέρων.

Συνοψίζοντας

Το Harbin Z-20 αποτελεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα στο πρόγραμμα ανάπτυξης ελικοπτέρων της Κίνας. Ως μεταγωγικό ελικόπτερο, χρησιμεύει ως σημαντικό ορόσημο του εκσυγχρονισμού των αμυντικών δυνατοτήτων της Κίνας.

Η συνεχής πρόοδος και η ενσωμάτωση του Harbin Z-20 στις Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνει τη δέσμευση της Κίνας να δημιουργήσει μια σύγχρονη και πιο προηγμένη τεχνολογικά στρατιωτική δύναμη πέρα από την διατήρρηση του αριθμητικού πλεονεκτήματος σε ανθρώπινο δυναμικό.

Copyright: NEMESIS HD. Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια). Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα