NSM (Naval Strike Missile): Ο διάδοχος των Harpoon

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Ναυτική Κυριακή» θα είναι αφιερωμένο στους σύγχρονους αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου NSM (Naval Strike Missile), οι οποίοι αναπτύχθηκαν από την Νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defence.

Αφορμή για το παρόν άρθρο αποτέλεσε η απόφαση του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσύρει τους πυραύλους τύπου Harpoon, αντικαθιστώντας τους με τους πιο σύγχρονους NSM.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι NSM θα αποτελέσουν μια ενδιάμεση λύση μέχρι να ολοκληρωθεί το μελλοντικό αντιπλοϊκό όπλο του Στόλου υπό την ονομασία «Future Offensive Surface Weapon».

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του NSM

Η έναρξη της ανάπτυξης του εν λόγω πυραύλου ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με το πρόγραμμα να αποσκοπεί στην κατασκευή ενός πυραύλου που θα αντικαθιστούσε τους παλαιότερους τύπου Penguin.

Σε αυτό συμμετείχαν και οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν η διακλαδική χρήση του συστήματος. Επομένως, ο NSM σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί από αεροσκάφη και να οπλίσει Μονάδες επιφανείας και επίγειους εκτοξευτές.

Η πρώτη βολή πραγματοποιήθηκε επιτυχώς τον Οκτώβριο του 2012 από κορβέτα κλάσης Skjold του Βασιλικού Νορβηγικού Ναυτικού.

NSM (Nautical Strike Missile): Ο διάδοχος των Harpoon - NEMESIS HD
PHOTO By Michał Derela – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69923900

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ο NSM χαρακτηρίζεται για τη χαμηλή διατομή radar (RCS) και για την υψηλή επιβιωσημότητα του έναντι σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων, καθιστώντας τον ιδιαίτερα δύσκολο να ανιχνευθεί και να καταστραφεί. Αυτό οφείλεται σημαντικά και στην υψηλή ευκινησία όπως και στην ικανότητα ελιγμών του, καθώς δύναται να αντέξει μανούβρες πολλών G.

Επιπλέον, μπορεί να πετάξει τρομέρα χαμηλά πάνω από τα κύματα και να ρυθμίσει την πτήση ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους χωρίς να αποτελούν πρόβλημα τα εχθρικά αντίμετρα.

Έχει μήκος 3,96 μέτρων, βάρος 407 κιλών και βεληνεκές που ξεπερνά τα 185 χιλιόμετρα. Διαθέτει ακόμα ικανότητα πλήγματος υψηλής ακρίβειας κάνοντας χρήση υπέρυθρου seeker.

Τέλος, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 0.95 Mach κάνοντας χρήση κινητήρα turbojet τύπου TRI-40.

Χρήστες του NSM και διαθέσιμες πλατφόρμες

NSM (Nautical Strike Missile): Ο διάδοχος των Harpoon - NEMESIS HD
191001-N-YI115-1038 PHILIPPINE SEA (Oct. 1, 2019) Independence-variant littoral combat ship USS Gabrielle Giffords (LCS 10) launches a Naval Strike Missile (NSM) during exercise Pacific Griffin. The NSM is a long-range, precision strike weapon that is designed to find and destroy enemy ships. Pacific Griffin is a biennial exercise conducted in the waters near Guam aimed at enhancing combined proficiency at sea?while strengthening relationships between the U.S. and Republic of Singapore navies. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Josiah J. Kunkle/Released)

Ο NSM (Naval Strike Missile) οπλίζει τις Νορβηγικές κορβέτες κλάσης Skjold και τις φρεγάτες κλάσης Nansen, ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται από τα πλοία LCS (κλάσεις Independence και Freedom). Στο μέλλον πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και από τις φρεγάτες κλάσης Constellation ενώ 6 ακόμα Ναυτικά θα προχωρήσουν στην εγκατάσταση του πυραύλου επί πλοίων τους.

Παράλληλα, ο NSM χρησιμοποιείται και από την Πολωνία υπηρετώντας στην Μοίρα Πυραύλων Επάκτιας Άμυνας. Για τον ίδιο ρόλο έχει επιλεχθεί και από την Ρουμανία.

Ο NSM έχει πιστοποιηθεί στα μαχητικά F-16 και προγραμματίζεται να πιστοποιηθεί και στα F-35 μέχρι το 2025 εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου.

Επίλογος

Ο NSM είναι ένας από τους καλύτερους αντιπλοϊκούς πυραύλους ο οποίος στα επόμενα χρόνια θα σημειώσει μεγάλες εξαγωγές. Η απόκτηση του από την Ελλάδα αξίζει να εξεταστεί, ως ένα φονικό όπλο για τα F-16V και τα μελλοντικά F-35 της ΠΑ αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των Μονάδων επάκτιας άμυνας.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Copyright: Απαγορεύετε η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Πρόσφατα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μετά από ενέδρα

Ένα όχημα που μετέφερε στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης...

Κλοπή Merkava από στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Σε μια παράξενη είδηση, ένα εκτός υπηρεσίας άρμα μάχης...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο Κυβερνοπόλεμος ως νέα απειλή στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης

Ο Κυβερνοπόλεμος και η κυβερνοασφάλεια είναι δύο όροι τόσο πολύτιμοι...

Βασικοί προβληματισμοί για τους βαλλιστικούς πυραύλους

Πολλά είναι γνωστά για τους βαλλιστικούς πυραύλους. Άλλα απασχολούν...