Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ | MH-60R: Έφτασαν τα πρώτα 2 νέα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου της Ελλάδας MH-60 Romeo

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια σημαντική ενίσχυση των δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW), το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε σήμερα τα δύο πρώτα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo στη βάση της Ελευσίνας. Τα ελικόπτερα παραδόθηκαν πριν από λίγη ώρα με χρήση των τεράστιων μεταγωγικων των ΗΠΑ, C-17 Globemaster και αποτελούν το πρώτο κομμάτι από την συνολική παραγγελία επτά ελικοπτέρων, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις ναυτικές δυνατότητες της χώρας.

Τα ελικόπτερα MH-60 Romeo, έχοντας ολοκληρώσει τις τελικές τους δοκιμές στις ΗΠΑ, πρόκειται πλέον να ενταχθούν στο προσεχές μέλλον στην δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού αφού δοκιμαστούν και στην χώρα μας. Η παράδοση του τρίτου MH-60R θα πραγματοποιηθεί ξανά με αεροσκάφος C-17 Globemaster και αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα παραδοθούν και αυτά ως το τέλος του 2024.

MH-60R: Έφτασαν τα πρώτα 2 νέα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου της Ελλάδας MH-60 Romeo
Photo By Jerry Gunner from Lincoln, UK – Sikorsky S.70B-6 Aegean HawkUploaded by Alaniaris, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18150366

Σχεδιασμένο ως εξέλιξη των δοκιμασμένων εκδόσεων SH-60B και SH-60F Seahawk, το MH-60R φέρει προηγμένα συστήματα, αισθητήρες και οπλικά συστήματα. Η ευελιξία του επιτρέπει όχι μόνο την διεξαγωγή επιχειρήσεων ανθυποβρυχιακού πολέμου, αλλά και συμμετοχή σε ποικιλία αποστολών όπως η έρευνα και διάσωση και άλλους ζωτικούς ρόλους. Η προμήθεια αυτή έρχεται παράλληλα με την αγορά νέων φρεγατών FDI HN, σηματοδοτώντας μια στρατηγική ενίσχυση των αμυντικών μέσων της Ελλάδας.

MH-60R: Το ικανότερο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο (ASW) της Δύσης
Photo By Ken H / @chippyho – https://www.flickr.com/photos/fireballsg72/8705225492/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41056365

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μπορούν να εξοπλιστούν με μια ευρεία γκάμα οπλισμού προσαρμοσμένο τόσο για ανθυποβρυχιακό όσο και για πόλεμο επιφανείας, το MH-60R μπορεί να οπλιστεί με τορπίλες MK 54, πυραύλους AGM-114 Hellfire και Penguin, ρουκέτες Hydra/APKWS II και είναι προγραμματισμένο να γίνει πιστοποίηση αντιπλοϊκών πυραύλων νέας γενιάς NSM, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης NSM-HL. Επιπλέον, φέρει πολυβόλα για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Η προμήθεια των ελικοπτέρων MH-60 Romeo παράλληλα με την απόκτηση νέων φρεγατών FDI αντιπροσωπεύει μια άμεση αναβάθμιση των δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) του Πολεμικού Ναυτικού. Το MH-60 Romeo θεωρείται αυτήν την στιγμή ως ένα από τα ικανότερα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Διαβάστε την ανάλυση μας για τα MH-60 Romeo ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα