Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Leopard 2: Τα άρματα μάχης που θωρακίζουν τον Έβρο

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το Leopard 2, είναι ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο, άρμα μάχης και αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» του αρματικού δυναμικού του Στρατού Ξηράς. Αναπτύχθηκε ως το επόμενο βήμα μετά τα εξίσου γνωστά Leopard 1 για να αντικαταστήσει και αυτά αλλά και τα αμερικανικά M48 και M60 Patton.

Η σχέση με το MBT-70/KPz-70

Λίγο μετά την ένταξη του Leopard 1 σε υπηρεσία το 1965, ανατέθηκε στην Πόρσε συμβόλαιο για την ανάπτυξη αναβαθμίσεων στο σχέδιο του Leopard ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τα MBT-70, πρόδρομο του M1 Abrams, που αναπτυσόταν μαζί με τις ΗΠΑ.

Πολλά κομμάτια του προγράμματος MBT-70/KPz-70 χρησιμοποιήθηκαν και στα προτότυπα «Leopard 2» ET-01 και ET-02, όπως μία μικρότερη έκδοση του κινητήρα, το κύριο πυροβόλο των 152 χιλιοστών καθώς και το τηλεχειριζόμενο πυροβόλο 20 χιλιοστών.

Το Leopard 2K

Ένα από τα βασικά στάδια της ανάπτυξης του Leopard 2 ήταν υπό το στάδιο των Leopard 2K. Είχαν και αυτά αρκετά κοινά με τα MBT-70 όπως το σύστημα κύλισης και κάποια υποσυστήματα του πύργου. Τα άρματα δοκιμάστηκαν από τον Γερμανικό Στρατό από το 1972 έως το 1974 ενώ από τον Μάιο μέχρι το Απρίλιο του 1975 δοκιμάστικαν στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Leopard 2: Τα άρματα μάχης που θωρακίζουν τον Έβρο
Photo By Sonaz – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7864763

Παράλληλα, ένα Leopard 2K, συγκεκριμένα το PT-07, για να δοκιμαστεί απέναντι στα XM-1, την προτότυπη έκδοση των M1 Abrams. Με βάση τις δοκιμές αυτές οι Porsche και KMW ανέπτυξαν την έκδοση Leopard 2AV με διαφορετικό πύργο ενώ υπήρχε και μια δεξαμενή καυσίμου στο εμπρόσθιο μέρος του σκάφου.

Εισαγωγή σε μαζική παραγωγή

Η απόφαση για να μπούν τα Leopard 2 σε μαζική παραγωγή πάρθηκε περίπου την ίδια περίοδο αφού θεωρήθηκε καλύτερη επιλογή από την αγορά παραπάνω Leopard 1A4 ή αναβαθμισμένης έκδοσης αυτών. Έτσι, μετά από κάποιες αναβαθμίσεις στο θωράκιση, στον κινητήρα, στις αναρτήσεις κ.α, το 1979 το Leopard 2 μπήκε σε μαζική παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή είχε φτάσει έναν αρκετά αξιοθαύσματο αριθμό 14 αρμάτων τον μήνα.

Το LEO2A4

Το Leopard 2A4 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη σημαντική αναβάθμιση του άρματος, εγκαθιστόντας ψηφιακό σύστημα διαχείρησης βολής, αλλαγές στην θωράκιση καθώς και βελτιωμένο σύστημα πυρόσβεσης. Όλα τα άρματα προηγούμενων εκδόσεων αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο Leopard 2A4.

Leopard 2: Τα άρματα μάχης που θωρακίζουν τον Έβρο
Photo By böhringer friedrich – Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4941355

Οι επόμενες εκδόσεις

  • Leopard 2A5: Σε αυτή την έκδοση έγιναν αρκετές αλλαγές στον πύργο με την εγκατάσταση καλύτερης θωράκισης, αποκτώντας το χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα των τελευταίων εκδόσεων. Παράλληλα, το σκοπευτικό του πυροβολητή άλλαξε θέση, όπως και αυτό του αρχηγό ενώ ο τελευταίος απέκτησε πρόσβαση σε θερμικό περισκόπιο. Παράλληλα, αντικαταστάθηκαν τα υδραυλικά συστήματα κίνησης του πύργου από ηλεκτρικά ενώ έγινε δυνατή και η εγκατάσταση του νεότερου πυροβόλου L/55.
  • Leopard 2A6: Με την έκδοση αυτή μπήκαν σε υπηρεσία τα νεόετερα πυροβόλα L/55, μεγαλύτερου μήκους και ικανά να αντέχουν μεγαλύτερες πιέσεις, αυξάνοντας το βεληνεκές στο οποίο μπορούσαν τα Leopard 2 να εμπλακούν με εχθρικούς στόχους. Παράλληλα, το Leopard 2A6 αποτέλεσε βάση για αρκετές εξαγωγικές εκδόσεις όπως τα Ελληνικά Leopard 2HEL (LEO2HEL) και τα Ισπανικά Leopard 2E.
  • Leopard 2A7: Η μέχρι πρόσφατα πιο σύγχρονη έκδοση του άρματος η οποία συγκέντρωσε πολλές αναβαθμίσεις από τις διάφορες υποεκδόσεις των Leopard 2A6 (Leopard 2Hel/A6M κλπ) όπως αλλαγές στον κινητήρα, εγκατάσταση εφεδρικής μονάδας ισχύος, νέα συστήματα επικοινωνίας, καλύτερη θωράκιση, νέα οπτικά, τηλεχειριζόμενο πυροβόλο στην οροφή ενώ στην Leopard 2A7A1 αποτέλεσε βάση για την εγκατάσταση του συστήματος ενεργής προστασίας Trophy.
  • Leopard 2A8: Η επόμενη έκδοση του άρματος που θα ακολουθήσει με βάση τις ανάγκες της Γερμανίας. Θα έχουν βάση τα Leopard 2A7 με κάποιες βελτιώσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών, αισθητήρων και την εγκατάσταση του Trophy.
Leopard 2: Τα άρματα μάχης που θωρακίζουν τον Έβρο
Photo by Army.gr

Τα Leopard 2 στο Ελληνικό Στρατό

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει δύο τύπους Leopard 2. Συγκεκριμένα έχει 183 Leopard 2A4 και 170 Leopard 2HEL. Το σύνολο αυτό αποτελεί το ικανότερο μέρος του αρματικού δυναμικού της χώρας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την παραγωγή των Leopard 2HEL υπήρξε μεγάλη εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ενώ γίνονται προσπάθειες από ελληνικές εταιρείες για την αναβάθμιση των Leopard 2A4 με παραδείγματα τα συστήματα επικοινωνιών WiSPR Evolution και το υβριδικό σύστημα Genaircon της IDE ή το πακέτο θωράκισης Aspis NG της EODH. Σε μία πιθανή εγχώρια αναβάθμιση βέβαια θα μπορούσαμε να δούμε και άλλα συστήματα άλλων ελληνικών εταιρειών.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα