Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Το μέλλον των Leopard 2A4 στον Ελληνικό Στρατό

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ένα από τα μείζονος σημασίας προγράμματα που απασχολούν το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι αναμφισβήτητα το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του στόλου των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 1/2, με έμφαση σε αυτά της έκδοσης 2Α4.

H ανάγκη της αναβάθμισης του Αρματικού Δυναμικού της χώρας μας έχει γίνει ήδη γνωστή βάσει δηλώσεων του ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, επομένως, αξίζει να εξετάσουμε τα πακέτα αναβάθμισης στα οποία έχουν καταλήξει κάποιοι άλλοι χρήστες των εν λόγω αρμάτων.

Το μέλλον των Leopard 2A4 στον Ελληνικό Στρατό - NEMESIS HD
PHOTO By R888 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38260921

Leopard 2PL

Υπό τις ίδιες συνθήκες με εμάς, ο Πολωνικός Στρατός προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των Leopard 2A4 του τον οποίο ανέλαβε η Γερμανική Rheinmetall σε συνεργασία με την Πολωνική PGZ. Tα άρματα που αναβαθμίστηκαν μετονομάστηκαν σε Leopard 2PL.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Leo2Α4 λαμβάνει σύγχρονη βαλλιστική θωράκιση στον πύργο και αντικαθίσταται το παλαιό υδραυλικό σύστημα σταθεροποίησης του πυροβόλου Rh-120 με νεώτερο ηλεκτρικό. Ακόμα, το πυροβόλο μπορεί να κάνει χρήση πιο σύγχρονων βλημάτων.

Σημαντική βελτίωση παρατηρείται και στα οπτικά του άρματος. Συγκεκριμένα, σύγχρονες κάμερες θερμικές απεικόνισης και νέα σκοπευτικά έχουν τοποθετηθεί επί του οχήματος, βοηθώντας το πλήρωμα στο να εντοπίζει εγκαίρως εχθρικά άρματα. Παράλληλα, έχει εγκατασταθεί νέο σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Αναφορικά με το πλήρωμα, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλειά του με την ενσωμάτωση νέου συστήματος πυρόσβευσης.

Συνοψίζοντας, το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση των ικανοτήτων επιτήρησης και δύναμης πυρός του άρματος. Σε περίπτωση που η χώρα μας προχωρήσει σε ανάλογο πρόγραμμα αναβάθμισης, επιτακτική ανάγκη θα είναι η εγκατάσταση Συστήματος Ενεργούς Προστασίας (APS).

Leopard 2A4M CAN

Πρόκειται για την αναβαθμισμένη έκδοση των Leopard 2A4M του Καναδά την οποία ανέλαβε η Γερμανική εταιρεία KMW. Ο Καναδικός Στρατός προχώρησε στην εν λόγω αναβάθμιση έχοντας παρατηρήσει τις φτωχές δυνατότητες των αρμάτων του έναντι των αυτοσχέδιων ναρκών στο Αφγανιστάν.
Photo by Maple Resolve 17 [Image 5 of 5], by SFC Brad Miller,

Πρόκειται για την αναβαθμισμένη έκδοση των Leopard 2A4 του Καναδά την οποία ανέλαβε η Γερμανική εταιρεία KMW. Ο Καναδικός Στρατός προχώρησε στην εν λόγω αναβάθμιση έχοντας παρατηρήσει τις φτωχές δυνατότητες των αρμάτων του έναντι των αυτοσχέδιων ναρκών στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την KMW, το Leopard 2A4M φέρει παθητική και τύπου cage θωράκιση όπως και ειδικές πλάκες στο κάτω μέρος προστατεύοντας το πλήρωμα από νάρκες, εκρηκτικά και φορητά αντιαρματικά όπλα. Ακόμα, ο χειρισμός του πυροβόλου (Rh-120) γίνεται με ηλεκτρισμό και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικά ημέρας και νύκτας.

Στην θέση του οδηγού υπάρχει επίσης σύστημα θερμικής απεικόνισης το οποίο επιτρέπει την αναγνώριση στόχων από την πίσω και την μπροστινή μεριά του άρματος.

Το Leopard 2AΜ πρόκειται για μια αναβάθμιση με κύριο στόχο την αύξηση της επιβιωσημότητας του άρματος από τακτικές επιθέσεις. Όπως και στο 2Α4PL, το APS απουσιάζει.

Leopard 2 Revolution

Με το πακέτο «Revolution» η Γερμανική Rheinmetall σκοπεύει να διατηρήσει τα Leopard 2A4 σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30. Είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο πακέτο αναβάθμισης για το 2Α4, βελτιώνοντας σημαντικά την απόδοση του άρματος όσον αφορά την επιβιωσημότητα, δύναμη πυρός και έλεγχο.

Συγκεκριμένα, οπλισμός του άρματος αποτελείται από το γνωστό πυροβόλο Rh-120 σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού 12.7mm και πολυβόλο των 7.62mm.

Το Leopard 2 Revolution μπορεί να προστατευτεί από μεγάλο εύρος απειλών. Δηλαδή, φέρει θωράκιση τύπου AMAP-B (Advanced Modular Armor Protection) και τύπου Cage στα πλαϊνά για επιθέσεις από αντιαρματικά όπλα, ειδική θωράκιση για προστασία από νάρκες στο κάτω μέρος όπως και στο επάνω μέρος για προστασία από θραύσματα βλημάτων πυροβολικού.

Την άμυνα του άρματος συμπληρώνουν ένα soft-kill APS και εκτοξευτές καπνογόνων.

Ακόμα, διαθέτει σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός και μαχής. Τα συστήματα αυτά, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα οπτικά του, καθιστούν το πλήρωμά του ικανό να βάλλει πρώτο κατά εχθρικών δυνάμεων με πρωτόγνωρες δυνατότητες εντοπισμού και αναγνώρισης.

Το πακέτο «Revolution» έχει επιλεχθεί για τα Leopard 2A4 της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας.

Επίλογος

Το μέλλον των Leopard 2A4 στον Ελληνικό Στρατό - NEMESIS HD
PHOTO: NEMESISHD.GR (COPYRIGHT ΓΡΗΓΟΡΗΣ Π. – NEMESIS HD) ALL RIGHTS RESERVED

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει ένα σύγχρονο αρματικό δυναμικό, ο εκσυγχρονισμός των Leopard 2A4 αποτελεί μονόδρομος. Οι διαθέσιμες επιλογές αναβάθμισης από το εξωτερικό όπως είδαμε ποικίλλουν, ωστόσο, μια σημαντική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί η συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και της εταιρείας που θα το αναλάβει.

Copyright: Απαγορεύετε η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα