Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

M60A3 TTS: Το «τελευταίο» Patton του Ελληνικού Στρατού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τα M60A3 TTS είναι η τελευταία έκδοση της σειράς των αρμάτων μάχης Patton, με μεγάλη παρουσία και στον Ελληνικό Στρατό. Είναι το τελευταίο «σκαλί» πριν την έλευση των M1 Abrams ενώ υπήρξε αλλά και παραμένει βασικό κομμάτι «στόλων» τεθωρακισμένων αρκετών χωρών.

Η ανάπτυξη του M60A3

Η ανάπτυξη του άρματος δεν ήρθε ακριβώς βάσει του σχεδιασμού του Αμερικανικού Στρατού αλλά ήταν περισσότερο λύση ανάγκης. Την περίοδο εκείνη κανένα από τα προγράμματα ανάπτυξης αρμάτων των ΗΠΑ δεν απέδιδε. Το MBT-70 και το M60A2 απέτυχε και το M1 Abrams ήταν ακόμα μακριά.

Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη ενός άρματος, με βάση το M60A1, ώστε να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί. Παράλληλα, ο Στρατός των ΗΠΑ συνέχισε με την αναβάθμιση των M48 στο επίπεδο M48A5.

Για την ανάπτυξη του M60A3 αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό υλικό των M60A1, ενσωματώνοντας βελτιώσεις.

Μονάδα ισχύος και κίνηση

Έχει την ίδια μονάδα ισχύος με τα M60A1 RISE με τον κινητήρα AVDS-1790-2C, 12 κυλίνδρων και 750 ίππων της Continental. Για την κίνηση χρησιμοποιεί το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων CD-850-6A της General Motors ενώ έχει αυτονομία 480 χιλιομέτρων.

M60A3 TTS: Το «τελευταίο» Patton του Ελληνικού Στρατού
Photo By 玄史生 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26208102

Το σύστημα κύλισης έμεινε κατά μεγάλο ποσοστό ίδιο με των A1, αλλάζοντας όμως τις ερπύστριες με νέες που επέτρεπαν την αλλαγή των φθαρμένων πελμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το M60A3 έδειξε πολύ καλή αξιοπιστία σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως αυτό του Περσικού Κόλπου όπου η συντήρηση που χρειάζονταν τα M60A1 και M60A3 ήταν πολύ περιορισμένη, ειδικά σε σχέση με τα M1 Abrams της εποχής.

Οπλισμός

Το M60A3 είναι εξοπλισμένο με το ραβδωτό πυροβόλο M68 105 mm/L52, ουσιαστικά έκδοση με άδεια παραγωγής του Βρετανικού L7. Στα A3 (και κάποια Μ60Α1) τοποθετήθηκε επίσης ένα «μανίκι» για να απορροφά την θερμότητα του πυροβόλου και να αυξήσει την διάρκεια ζωής της κάννης.

Παράλληλα, έχει ένα συζυγές πολυβόλο 7,62 χιλιοστών και ένα M85 12,7 χιλιοστών (.50cal) στην πολύ χαρακτηριστική θυρίδα του αρχηγού του άρματος. Τέλος, το άρμα μπορεί να φέρει έως 63 βλήματα.

M60A3 TTS: Το «τελευταίο» Patton του Ελληνικού Στρατού
Photo By 玄史生 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17217663

Μετά και την εγκατάσταση του συστήματος TTS (Tank Thermal Sight), το M60A3 TTS έχει στην διάθεσή του βαλλιστικό υπολογιστή, αποστασιόμετρο λέιζερ, θερμικό σκοπευτικό (TTS) ενώ μπορεί να πετύχει στόχους, τόσο σε στάση αλλά και εν κινήσει.

Το Μ60A3 TTS είναι ικανό να πετύχει σταθερούς στόχους σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, με σχετικά αξιόλογο ποσοστό επιτυχίας με την πρώτη βολή (~70%).

Προστασία

Το M60A3 έχει θωράκιση από χάλυβα, τυπικό για την εποχή του, μαζί με επένδυση για να μειώνει την επίδραση θραυσμάτων (spall liners) που μπορεί να δημιουργηθούν στο εσωτερικό του άρματος μετά από κάποιο πλήγμα στην θωράκισή του ενώ παρέχει και προστασία στο πλήρωμα απέναντι σε χημικές, βιολογικές και ραδιενεργές απειλές (NBC protection). Τέλος, έχει και εκτοξευτές καπνογόνων στον πύργο του.

Το M60A3 στο Ελληνικό Στρατό

Το 1992 ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε ένα σύνολο 312 M60A3 TTS από τα αποθέματα των ΗΠΑ. Από αυτά, πλέον περίπου 100 άρματα συνεχίζουν να βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και μαζί με τα M48A5 MOLF αποτελούν τα κύρια άρματα μάχης που εξοπλίζουν τους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα