ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: “Όσο υποστηρίζουν την Χαμάς καμια βελτίωση δεν θα υπάρξει”

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: “Όσο υποστηρίζουν την Χαμάς καμια βελτίωση δεν θα υπάρξει”

Το Ισραήλ διαβίβασε στην Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει καμια αναθέρμανση στις σχέσεις τους έως ότου κλείσει η στρατιωτική πτέρυγα της ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε τη Δευτέρα το ισραηλινό YNet.

Και οι δύο χώρες απέσυραν τους πρεσβευτές τους το 2018. Το ζήτημα της προστασίας της Χαμάς από την Τουρκία αποτελεί αγκάθι στην σχέση της με το Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Η Χαμάς άνοιξε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη όταν εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία την ανάγκασε να εγκαταλείψει ένα από τα γραφεία της στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ έθεσε την απομάκρυνση του γραφείου της Χαμάς ως προϋπόθεση για την επιστροφή του Ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα.

Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Σαλάχ Αλ-Αρούρι, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γραφείου της Κωνσταντινούπολης, απελάθηκε από την πόλη ως μέρος μιας προηγούμενης προσπάθειας για τη διόρθωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ το 2015, αλλά η τουρκική υποστήριξη προς τη Χαμάς δεν έχει εξαλειφθεί.

Τον Αύγουστο, ο Ερντογάν φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από την Ουάσινγκτον.

Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία απορρίπτει αυτόν τον ορισμό και επιμένει ότι η ομάδα είναι νόμιμος πολιτικός παράγοντας.

Η Χαμάς κατηγορείται ότι σχεδιάζει από την Τουρκία στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων και το Ισραήλ κάνει συνεχώς εκκλήσεις στις τουρκικές αρχές να ενεγήσουν ανάλογα χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Share
Translate »