Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΔΕΝΔΙΑ: Ίμβρος και Τένεδος θα ξανακατοικηθούν από Έλληνες

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Τρίτη απηύθηνε έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο, την Τενέδο και την Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια της ομιλίας του στη διαδικτυακή τελετή του Συλλόγου Ιμβρίων για την κοπή της Βασιλόπιτας. Τόνισε πως αυτό εξακολουθεί να είναι καθήκον της Τουρκίας σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών:

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί ομογενείς μας,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη διαδικτυακή κοπή πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.

Σάς εύχομαι ολόψυχα υγεία. Την οποία έχουμε όλοι ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, πρόοδο και επιτυχία στις στοχεύσεις σας.

Ο Σύλλογος Ιμβρίων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες. Για να προβάλει τις αδικίες και την καταπίεση που έχει υποστεί διαχρονικά ο ιμβριακός Ελληνισμός από τις τουρκικές Αρχές.

Την ίδια στιγμή, μέσα από πολυσχιδείς δράσεις και πρωτοβουλίες, συντηρεί ζωντανή την ξεχωριστή ιστορία των Ιμβρίων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την αδιάλειπτη αρωγή του. Στην προσπάθεια αναζωογόνησης της παρουσίας των Ιμβρίων στην πατρώα γη τους. Με την εγκατάσταση εκεί νέων οικογενειών.

Η προσπάθεια αυτή, θα συνεχίσει να ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο.

Απώτερος στόχος παραμένει η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της ιστορικής παρουσίας του Ιμβριακού Ελληνισμού στο νησί.

Σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μας συνιστά η στελέχωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, των εκεί ομογενειακών σχολείων.

Επιπλέον, η εξεύρεση κατάλληλης απασχόλησης των Ιμβρίων, θα αποτελέσει μελλοντικά τον αποφασιστικό παράγοντα διασφάλισης της μόνιμης διαμονής τους στο νησί.

Θα ήταν βεβαίως παράλειψη μου να μην αναφερθώ στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι και ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την Ίμβρο.
Το φωτεινό παράδειγμά του και η διαρκής δραστηριοποίησή του επ’ ωφελεία των ομογενών μας στο νησί, εγγυάται την ευόδωση των προσπαθειών σας.

Επίσης, κρίνοντας από τους πρώτους μήνες της ποιμαντορίας του, πιστεύω ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κύριλλος, θα καταφέρει να συσπειρώσει τον εκεί Ιμβριακό Ελληνισμό.

Σ’ αυτό το σημείο οφείλω να σημειώσω ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία.

Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας.
Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης. Περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά  την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας  τους.

Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει  διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω επίσης το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 27/6/2008. Το ψήφισμα αυτό καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις που θα επέτρεπαν την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβρίων και Τενεδίων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική ιθαγένεια.

Φίλες και Φίλοι,

Το ενδιαφέρον μας για σας παραμένει ισχυρό και αμείωτο.

Έως ότου η γειτονική χώρα αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεων τις οποίες έχει αναλάβει,

θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά εργαλεία στη διάθεσή μας,

προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες και τα ιστορικά δίκαια των Ιμβρίων.

Μ’ αυτές τις σκέψεις επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και πάλι για τα μικρά και τα μεγάλα επιτεύγματά σας μέχρι σήμερα.

Εγώ προσωπικά και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής κριθεί σκόπιμη και εφικτή.

Ευτυχισμένο και καλότυχο το Νέο Έτος!

Comments

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΛΙΒΥΗ | Η Τουρκία δέχτηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ TF-X & ALTAY | Τι είπε ο Ντεμίρ για τα αμυντικά προγράμματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν Ερντογάν

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΟΥΡΚΙΑ: Βόμβα σε αυτοκίνητο της ασφάλειας του Ερντογάν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρου Κύπρου

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Κύπρου ενάντια στην Τουρκία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Advertisement

Copyright © 2014-2021 NEMESISHD. All Rights Reserved

Connect
Translate »