Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2026

LIVE

Κύπρος, Γαλλία και Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία για κοινή αγορά αντιαρματικών πυραύλων Akeron MP Southern Vanguard 2027: ΗΠΑ και Κολομβία σε κοινή άσκηση στην Τολεμάιδα – Ζούγκλα, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και Black Hawk Έκθεση ΟΗΕ: Εταιρεία των ΗΑΕ έστειλε Κολομβιανούς μισθοφόρους στις RSF του Σουδάν – Ο ρόλος τους στο Ελ Φασέρ – Πηγές Golden Dome: Η Viasat στήνει το κέντρο επιχειρήσεων του διαστημικού δικτύου δεδομένων της Space Force – Η αξία της σύμβασης Λιθουανία: Πάνω από 6.000 στρατιώτες σε δύο γερμανικές ασκήσεις – Τι θα δοκιμάσει για πρώτη φορά η Ταξιαρχία «Λιθουανία» ΝΑΤΟ: Άνοιξε η «αγορά» αντι-drone συστημάτων χωρίς νέους διαγωνισμούς – Ποιες πέντε εταιρείες μπήκαν στον κατάλογο Σύροι στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο με τους Χούθι – Ποιους εκπαιδεύουν και γιατί ανησυχεί η Ουάσιγκτον – Πηγές Νότιος Λίβανος: Πάνω από 340 όπλα της Χεζμπολάχ και φρεάτιο μέσα σε σπίτι – Τι προειδοποίησε ο Ζαμίρ στη Βόρεια Διοίκηση Κεσμ: Η νύχτα των αμερικανικών πληγμάτων και των ιρανικών ισχυρισμών – Τι άλλαξε το Σάββατο Κίεβο: Βαλλιστικοί πύραυλοι και drones τη νύχτα – Ζημιές στη Βόρεια Γέφυρα, «εξαιρετικά δύσκολη» η κατάσταση στην ηλεκτροδότηση
Εκτόξευση πυραύλου Akeron MP από φουσκωτό σκάφος

Ειδήσεις

Κύπρος, Γαλλία και Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία για κοινή αγορά αντιαρματικών πυραύλων Akeron MP

Η γαλλική DGA ανακοίνωσε στην Euronaval τη συμφωνία-πλαίσιο των τριών χωρών για την από κοινού απόκτηση πυραύλων Akeron MP της MBDA, κυρίως με χρηματοδότηση από το SAFE.

Φωτογραφία: DGA / Ministère des Armées

Διαφήμιση

Η Κύπρος μπαίνει σε κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων. Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του γαλλικού υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων (DGA) ανακοίνωσε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, με αφορμή την έκθεση Euronaval στο Παρίσι, ότι Κύπρος, Γαλλία και Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την από κοινού απόκτηση πυραύλων Akeron MP από την ευρωπαϊκή MBDA.

Η προμήθεια εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE (Security Action for Europe). Η γαλλική ανακοίνωση αναφέρει ότι η αγορά θα γίνει κυρίως με χρηματοδότηση από το SAFE, το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινές αγορές αμυντικού υλικού.

Τι προβλέπει η συμφωνία-πλαίσιο

Η DGA χαρακτηρίζει τη συμφωνία «αποφασιστικό βήμα» για τη συνένωση των αμυντικών δυνατοτήτων των τριών χωρών. Τη βλέπει επίσης ως έκφραση της κοινής τους βούλησης να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή κυριαρχία στην άμυνα.

Διαφήμιση

Το νομικό πλαίσιο που δημιουργείται έχει τρεις στόχους. Ο πρώτος είναι να πέσει το κόστος απόκτησης. Ο δεύτερος είναι να μπορούν τα συστήματα να λειτουργούν μαζί ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των τριών χωρών. Ο τρίτος αφορά το μέλλον, καθώς η συμφωνία αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σχήμα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την Κύπρο, η κοινή αγορά σημαίνει χαμηλότερο κόστος απόκτησης και όπλο διαλειτουργικό με εκείνο των γαλλικών και των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Akeron MP και η χρήση από σκάφη

Πρόκειται για αντιαρματικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς της MBDA. Αποστολή του είναι να καταστρέφει τεθωρακισμένα οχήματα και οχυρωμένους στόχους. Η DGA τονίζει ότι το σύστημα καθοδήγησής του επιτρέπει ακριβή προσβολή των στόχων σε διαφορετικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα.

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στη χρήση του από σκάφη. Όταν εκτοξεύεται από ελαφρύ σκάφος εξοπλισμένο με κατάλληλο σύστημα, ενισχύει τις δυνατότητες προσβολής χερσαίων στόχων ή ελαφρών ναυτικών στόχων. Αυτό δείχνει και η φωτογραφία που δημοσίευσε η DGA μαζί με την ανακοίνωση, με εκτόξευση πυραύλου από φουσκωτό σκάφος.

Το ενδιαφέρον της Λευκωσίας για το Akeron MP δεν είναι καινούργιο. Ήδη το 2024 είχαμε γράψει ότι η Κύπρος ετοιμαζόταν να αγοράσει πυραύλους Akeron MP και οχήματα Sherpa από τη Γαλλία. Η συμφωνία-πλαίσιο δίνει πλέον σε αυτή την επιλογή ευρωπαϊκό χαρακτήρα και πρόσβαση σε κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο πύραυλος έχει απασχολήσει και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, καθώς η Altus LSA έκανε δοκιμές με το σύστημα «Κέρβερος» και το Akeron MP. Η Euronaval, όπου έγινε η ανακοίνωση, είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ναυτικής άμυνας στην Ευρώπη και φέτος συγκέντρωσε μια σειρά από γαλλικές ανακοινώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα.

AKERON MP MBDA SAFE Αντιαρματικό Γαλλία Εθνική Φρουρά Κύπρος Σουηδία

Αφήστε μια απάντηση