Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2026

LIVE

Έκθεση ΟΗΕ: Εταιρεία των ΗΑΕ έστειλε Κολομβιανούς μισθοφόρους στις RSF του Σουδάν – Ο ρόλος τους στο Ελ Φασέρ – Πηγές Golden Dome: Η Viasat στήνει το κέντρο επιχειρήσεων του διαστημικού δικτύου δεδομένων της Space Force – Η αξία της σύμβασης Λιθουανία: Πάνω από 6.000 στρατιώτες σε δύο γερμανικές ασκήσεις – Τι θα δοκιμάσει για πρώτη φορά η Ταξιαρχία «Λιθουανία» ΝΑΤΟ: Άνοιξε η «αγορά» αντι-drone συστημάτων χωρίς νέους διαγωνισμούς – Ποιες πέντε εταιρείες μπήκαν στον κατάλογο Σύροι στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο με τους Χούθι – Ποιους εκπαιδεύουν και γιατί ανησυχεί η Ουάσιγκτον – Πηγές Νότιος Λίβανος: Πάνω από 340 όπλα της Χεζμπολάχ και φρεάτιο μέσα σε σπίτι – Τι προειδοποίησε ο Ζαμίρ στη Βόρεια Διοίκηση Κεσμ: Η νύχτα των αμερικανικών πληγμάτων και των ιρανικών ισχυρισμών – Τι άλλαξε το Σάββατο Κίεβο: Βαλλιστικοί πύραυλοι και drones τη νύχτα – Ζημιές στη Βόρεια Γέφυρα, «εξαιρετικά δύσκολη» η κατάσταση στην ηλεκτροδότηση Κεσμ: Ο Τραμπ επιβεβαιώνει «μικρά» πλήγματα στην ιρανική αεράμυνα – Το Ιράν λέει ότι κατέρριψε MQ-9 και MQ-1 CISA: Οι ευπάθειες CVE-2024-27834 της Apple και CVE-2026-19868 του SonicWall SonicOS SSLVPN μπαίνουν στον κατάλογο KEV λόγω ενεργής εκμετάλλευσης
Δυνάμεις των RSF κινούνται στο Ελ Φασέρ του Σουδάν μετά την πτώση της πόλης το 2025

Αφρική

Έκθεση ΟΗΕ: Εταιρεία των ΗΑΕ έστειλε Κολομβιανούς μισθοφόρους στις RSF του Σουδάν – Ο ρόλος τους στο Ελ Φασέρ – Πηγές

Εμπιστευτική έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Σουδάν καταλήγει ότι η εμιρατινή GSSG έστειλε Κολομβιανούς μισθοφόρους στις RSF μέσω Λιβύης, Σομαλίας και Τσαντ.

Μέλη των RSF στο Ελ Φασέρ μετά την πτώση της πόλης, 2025 (στιγμιότυπο βίντεο). Φωτογραφία: Alwedatalah / Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Διαφήμιση

Η Global Security Services Group (GSSG), εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι, στρατολόγησε και έστειλε Κολομβιανούς μισθοφόρους στο Σουδάν για να πολεμήσουν με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει εμπιστευτική έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Σουδάν, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα. Το κείμενο το απέκτησε και το παρουσίασε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου το Middle East Eye.

Πρόκειται για την τέταρτη τριμηνιαία ενημέρωση των εμπειρογνωμόνων, χαρακτηρισμένη «αυστηρώς εμπιστευτική», που δεν πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα. Οι ερευνητές γράφουν ότι η εμπλοκή των ΗΑΕ στη στρατολόγηση «αποδεικνύεται με βεβαιότητα».

Από τα Εμιράτα και το Πούντλαντ στο Ελ Φασέρ

Η διαδρομή των μισθοφόρων, όπως την καταγράφει η έκθεση, περνούσε από τη Λιβύη, τη Σομαλία και το Τσαντ, χώρες όπου δυνάμεις που πρόσκεινται στα Εμιράτα ελέγχουν μεγάλα εδάφη. Η εκπαίδευση έγινε στο Αμπού Ντάμπι, στο Γαγιάθι και στην Αλ Ουάθμπα, μέσα στα ΗΑΕ, αλλά και στη βάση της Ναυτικής Αστυνομίας του Πούντλαντ (PMPF) στο Μποσάσο της Σομαλίας. Η βάση αυτή, κατά τους ερευνητές, χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός διέλευσης ή εκπαίδευσης πριν από την αποστολή στο Σουδάν, και «ο στρατός των ΗΑΕ χρηματοδότησε, εκπαίδευσε και επέβλεψε την PMPF».

Διαφήμιση

Στο πεδίο οι Κολομβιανοί έδωσαν μαχητική και τεχνική υποστήριξη, χειρίστηκαν drones και πυροβολικό και υποστήριξαν το πεζικό. Η έκθεση τους αποδίδει «σημαντικό ρόλο» στις επιχειρήσεις των RSF στο Νταρφούρ και ειδικά στην πολιορκία και την κατάληψη του Ελ Φασέρ, της πρωτεύουσας του Βόρειου Νταρφούρ, που έπεσε τον Οκτώβριο του 2025 ύστερα από πολιορκία άνω των 500 ημερών. Σε επιστολή που περιλαμβάνεται στο έγγραφο, τα ΗΑΕ «απορρίπτουν κάθε κατηγορία για παράνομη δράση σε σχέση με τη σύγκρουση στο Σουδάν» και λένε ότι αντιμετωπίζουν «με μεγάλη σοβαρότητα» τις καταγγελίες για μισθοφόρους.

Οι ίδιοι ερευνητές είχαν καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα σε προηγούμενη έκθεση της ίδιας χρονιάς. Όταν την παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Ιούλιο, ο πρεσβευτής των Εμιράτων στον ΟΗΕ ζήτησε από τους ερευνητές «να διορθώσουν άμεσα τα σοβαρά ελαττώματα» της έκθεσης, ενώ το Μπαχρέιν, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, εμποδίζει εδώ και μήνες τη δημοσιοποίησή της. Η Ανεξάρτητη Διεθνής Αποστολή Διαπίστωσης Γεγονότων του ΟΗΕ είχε ήδη περιγράψει διασυνοριακό δίκτυο υποστήριξης των RSF σε Τσαντ, Πούντλαντ, Λιβύη και Εμιράτα, και το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέτεινε το εμπάργκο όπλων μόνο για το Νταρφούρ.

Για τη στρατολόγηση Κολομβιανών έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2025 σε τέσσερα πρόσωπα και τέσσερις εταιρείες, σημειώνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο του 2024 εκατοντάδες πρώην Κολομβιανοί στρατιωτικοί έχουν μεταβεί στο Σουδάν ως πεζικάριοι, πυροβολητές, χειριστές drones και εκπαιδευτές, ενώ ορισμένοι εκπαίδευαν ακόμη και παιδιά. Κεντρικό πρόσωπο του δικτύου ήταν ένας απόστρατος Κολομβιανός αξιωματικός που ζει στα ΗΑΕ. Η Βρετανία πρόσθεσε τον Φεβρουάριο στη λίστα των κυρώσεων πρόσωπα που στρατολογούν ξένους μαχητές, και η βρετανική κυβέρνηση μετρά έξι γύρους κυρώσεων από την αρχή του πολέμου, με στόχο και Κολομβιανούς μισθοφόρους.

Η έκθεση έρχεται ενώ η Λάνα Νουσεϊμπέχ, από τις κορυφαίες διπλωμάτες των ΗΑΕ, διεκδικεί τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που θα διαδεχθεί τον Αντόνιο Γκουτέρες έως το τέλος του έτους.

RSF ΗΑΕ Κολομβία Λιβύη Μισθοφόροι Νταρφούρ ΟΗΕ Σομαλία Σουδάν

Αφήστε μια απάντηση