Το ΝΑΤΟ αποκτά από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου τη δική του «αγορά» συστημάτων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Συμμαχία ενεργοποίησε την πλατφόρμα C-UAS, από την οποία τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αγοράζουν αντι-drone λύσεις απευθείας από τον κατάλογο του ΝΑΤΟ, χωρίς να ανοίγουν δικό τους διαγωνισμό. Στόχος είναι να καλυφθούν γρήγορα οι επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες των συμμάχων.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν πρόκειται για πρωτότυπα. Όλα όσα μπήκαν στον κατάλογο είναι ήδη επιχειρησιακά σε συμμαχικές χώρες και στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος των drones έχει γίνει καθημερινότητα. Πρόκειται για 16 λύσεις πέντε εταιρειών, της Alta Ares, της Axon Enterprise, της Northrop Grumman, της OSL UK και της Quantum Systems, που περιλαμβάνουν σταθερά, μεταφερόμενα και εν κινήσει συστήματα.
Την επιλογή έκανε, με ανταγωνιστική διαδικασία, η Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (NCIA), όπου λειτουργεί και το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση των drones (C-UAS). Ως κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν τα διδάγματα από ασκήσεις, από δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και από εθνικά προγράμματα καινοτομίας.
Τι ακολουθεί: οι συμβάσεις-πλαίσιο, που διαχειρίζεται η NCIA, έχουν δοθεί σε περισσότερους από έναν προμηθευτές με διάρκεια ενάμιση χρόνο, ενώ 3,1 εκατ. ευρώ προορίζονται για επιπλέον δοκιμές των λύσεων από κράτη-μέλη ή διοικήσεις του ΝΑΤΟ. Για να μένει ο κατάλογος σύγχρονος, η Συμμαχία σχεδιάζει να προκηρύσσει τακτικά νέους διαγωνισμούς.
Από την Άγκυρα στον κατάλογο
Η πλατφόρμα είναι μέρος της πρωτοβουλίας Drone Edge, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο στο Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Στο κείμενο της πρωτοβουλίας οι σύμμαχοι σημείωναν ότι τα drones έχουν αλλάξει ριζικά τη φύση του πολέμου και ότι τα περιστατικά με drones σε βάρος κρατών-μελών, κυρίως στην ανατολική πτέρυγα, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Δεσμεύθηκαν να επενδύσουν πάνω από 40 δισ. δολάρια σε αντι-drone δυνατότητες μέσα σε πέντε χρόνια και να εκπαιδεύσουν έως το τέλος του 2027 πενταπλάσιους χειριστές drones στις ένοπλες δυνάμεις τους. Η πλατφόρμα του ΝΑΤΟ λειτουργεί παράλληλα με τις εθνικές πλατφόρμες και τις άλλες διαδικασίες προμηθειών.
Η ζήτηση για τέτοια συστήματα φαίνεται και στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, όπου η CENTCOM παρέλαβε μέσα στη χρονιά πάνω από 25.000 drones και αντι-drone συστήματα. Για τα κράτη-μέλη, ο κατάλογος σημαίνει πρόσβαση σε δοκιμασμένα συστήματα χωρίς χρονοβόρους διαγωνισμούς. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει επενδύσει και σε εγχώρια λύση, το αντι-drone σύστημα «Κένταυρος» της ΕΑΒ.




