Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2026

LIVE

Ερντογάν σε Ερχιουρμάν: Καμία λύση στην Κύπρο χωρίς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων – Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών ζητά λύση «με βάση τις πραγματικότητες» ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Τραμπ ετοιμάζει νέο γύρο πληγμάτων στο Ιράν, ίσως από τις 4 Νοεμβρίου – Ειδοποιήθηκαν αραβικές χώρες – MS NOW Εξοπλιστικό Ουίσκι: Τα Δελταπτέρυγα πεθαίνουν στα 20 τους | Το άδοξο τέλος των Mirage 2000-5 που κανείς δεν θέλει να υπογράψει Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πιθανή πώληση 500 πυραύλων Patriot PAC-3 MSE στην Ουκρανία έναντι 2,1 δισ. δολαρίων Τύμπανα πολέμου με το Ιράν: Ο Τραμπ στο τραπέζι των στρατιωτικών επιλογών – Πύραυλοι εδάφους-αέρος γύρω από το Μαρ-α-Λάγκο, προειδοποιήσεις για πλήγματα μετά τις εκλογές Νεφέλωμα Κεφαλή της Γάτας: Τα Hubble και Webb φωτογράφισαν στοιχειωμένο σκηνικό γέννησης άστρων στο νεφέλωμα της Καρίνας Teghaza 001: Αρειανός μετεωρίτης ηλικίας άνω των 4,1 δισ. ετών, από τους αρχαιότερους που βρέθηκαν στη Γη, αποκαλύπτει τον αρχαίο φλοιό του Άρη Αφγανιστάν: Η παραγωγή οπίου εκτοξεύθηκε σε ένα χρόνο – Η πρώτη αύξηση από την απαγόρευση των Ταλιμπάν, λέει έρευνα του ΟΗΕ Voyager 1: Η NASA ξαναβρήκε το σήμα μετά από διακοπή δύο ημερών και εξοικονόμησε ενέργεια ΟΗΕ: Με 130 ψήφους υπέρ και 17 κατά η Γενική Συνέλευση ζήτησε τέλος στο αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα – Η χαμηλότερη στήριξη εδώ και δύο δεκαετίες
Ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει το χέρι στον Τουφάν Ερχιουρμάν στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας

Εθνικά Θέματα

Ερντογάν σε Ερχιουρμάν: Καμία λύση στην Κύπρο χωρίς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων – Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών ζητά λύση «με βάση τις πραγματικότητες»

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Τουφάν Ερχιουρμάν στην Άγκυρα στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Η Διακήρυξη της Άγκυρας ζητά λύση του Κυπριακού «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί».

Ο Ερντογάν υποδέχεται τον Ερχιουρμάν στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2026. Φωτογραφία: Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας

Διαφήμιση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Προεδρικό Συγκρότημα της Άγκυρας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν και του είπε ότι καμία διαδικασία που δεν προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη λύση στην Κύπρο. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της 13ης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), στην οποία το ψευδοκράτος των κατεχομένων συμμετέχει ως παρατηρητής, και η Διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες υιοθετεί για το Κυπριακό τη γραμμή της Άγκυρας για λύση «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του που το κατοχικό καθεστώς εκπροσωπείται στον ΟΤΚ και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να στέκεται πάντα δίπλα» του. Στη συνάντηση συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Κιουρσάτ Ζορλού, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας Μπουρχανεττίν Ντουράν, ο διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του προέδρου Χασάν Ντογάν, ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας Τσαγρί Ερχάν.

Από το βήμα της Συνόδου, ο Ερχιουρμάν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται «για δίκαιη και διαρκή λύση στο νησί, σε στενή διαβούλευση και συνεργασία με την Τουρκία». Πρόσθεσε ότι η ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή κοινότητα και η αναζήτηση λύσης είναι διαδικασίες που ενισχύουν η μία την άλλη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει περιοχή αμοιβαίου σεβασμού, συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς και κοινής ευημερίας, και όχι εντάσεων και πολιτικών αποκλεισμού. Οι δηλώσεις του καταγράφονται σε ρεπορτάζ του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Anadolu.

Διαφήμιση

Τι λέει η Διακήρυξη της Άγκυρας

Η Διακήρυξη της Άγκυρας, που κατά την Daily Sabah έχει 163 σημεία, αναφέρει ότι απαιτείται «διαπραγματευμένη, αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη» λύση του Κυπριακού με βάση «τις πραγματικότητες στο νησί» και στηρίζει τις προσπάθειες για τα «εγγενή ίσα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους χαρακτηρίζει «αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου». Η ίδια φράση χρησιμοποιείται για την Ουγγαρία, το Τουρκμενιστάν και το ψευδοκράτος, τους τρεις παρατηρητές, των οποίων τη «συμβολή» αναγνωρίζει το κείμενο.

Η Διακήρυξη καλεί επίσης σε πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα, στηρίζει την ολοκλήρωση της Στρατηγικής του ΟΤΚ για το 2027-2031 και χαιρετίζει την πρόοδο στο σχέδιο Συνθήκης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, Αιώνιας Φιλίας και Αδελφοσύνης των τουρκικών κρατών. Ζητά ακόμη τακτικές επαφές των υπουργών Εξωτερικών για συντονισμό σε περιφερειακά θέματα και προωθεί κοινό τουρκικό αλφάβητο 34 γραμμάτων. Η Σύνοδος έγινε μία ημέρα μετά τους εορτασμούς για την επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας, όταν ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να «εξουδετερώσει» όσους μπαίνουν εμπόδιο στους στόχους της χώρας.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ανοιχτό ζήτημα παραμένει και η τύχη των αγνοουμένων της εισβολής, με 920 περιπτώσεις ακόμη χωρίς απάντηση με βάση τα στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Ερντογάν ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Κύπρος Τουρκία Τουφάν Ερχιουρμάν ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ